Milline nägi välja seitse miljonit aastat tagasi elanud esivanem?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sahelanthropus tchadensis´e kolju jäänus
Sahelanthropus tchadensis´e kolju jäänus Foto: Wikipedia.org

Saksamaal Dresdenis on avatud näitus, millel saab näha inimeste kaugeid eellasi kuni seitsme miljoni aasta tagusest ajast.

Teadlased kasutasid näokujude loomiseks krimitehnoloogiat, edastab Daily Mail.

27 peamudelit loodi leitud fossiilide põhjalt.

Väljapanekute seas on ka pea, mis kujutab seitse miljonit aastat tagasi elanud Sahelanthropus tchadensis`t.

Antropoloogid lõid need peakujud kasutades sama arvutitehnikat, mille abil politseiuurijad inimjäänuste põhjalt pildi kokku panevad.  

«Iga saadud pea räägib oma loo, tegemist on isiksustega. Saime aimu ka, kuidas nad elasid, mida sõid, mis oli nende surmapõhjus ja palju muud,» sõnasid antropoloogid.

Ka on Dresdeni näitusel maailma üks vanimaid odasid, mille vanus ulatub 400 000 aasta taha.

Lisaks Salhelanthropus tchadensis´ele on näitusel näiteks ka Homo rudolfensis'e pea. See liik elas kaks miljonit aastat tagasi.

Veel saab näha Paranthropus boisei ja Australopithecus africanus´e  pearekonstruktsioone. Need liigid elasid ka kaks miljonit aastat tagasi.

Väljas on ka üks miljon aastat tagasi elanud Homo erectus´e peakonstruktsioon. Näha saab ka Homo ergaster´it, kes on Homo erectus`ega sarnane, kuid ta elas varem – 1,5 miljonit aastat tagasi.

Homo neanderthalensis, keda peetakse meie liigi Homo sapiens`i lähimaks sugulaseks, elas umbes 60 000 aastat tagasi. Ka tema rekonstruktsioon on Dresdeni näitusel esindatud.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles