VIDEO ⟩ Kes on Põhja-Korea salapärane esileedi Ri Sol-ju?

Inna-Katrin Hein
Copy
Kim Jong-un ja Ri Sol-ju külastasid 2018. aasta märtsis Hiinat
Kim Jong-un ja Ri Sol-ju külastasid 2018. aasta märtsis Hiinat Foto: CCTV/AFP/Scanpix

Põhja-Korea juht Kim Jing-un on juba paar nädalat avalikkusest kadunud ning ei ole teada, mida ta teeb, kus on ja milline on ta tervislik seisund.

Briti ja Soome meedia teatel kehtib sama ka ta naise, Põhja-Korea esileedi Ri Sol-ju kohta, kes sageli saadab oma meest visiitidel ja kohtumistel. Ka teda ei ole mõnda aega avalikkuses näha olnud. 

Ri Sol-ju mängib tähtsat rolli Kimi maine loomisel, ta kannab läänelike rõivaid ja käitub vabamalt kui Põhja-Korea juhtkonda kuuluvate meeste naised.

Põhja-Korea esileedi Ri Sol-ju erinevas vanuses
Põhja-Korea esileedi Ri Sol-ju erinevas vanuses Foto: YONHAP/REUTERS/Scanpix

Seda oli näha näiteks 2018. aasta märtsis, kui Kim Jong-un kohtus esmakordselt Pyongyangis Lõuna-Korea valitsuse esindajatega.

Tegemist oli tähtsa kohtumisega, kus valmistati ette Kimi ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini kohtumist.

Pärast ametliku osa lõppu oli ühine õhtusöök, kus pakuti ka alkoholi. Lõuna-Korea julgeolekunõunik Chung Eui-yong, kes oli juba paar klaasi joonud, julges Kim Jong-unilt küsida, miks ta suitsetab ja kas ta ei taha suitsetamisest loobuda.

Põhjakorealased ehmatasid, sest Põhja-Koreas ei julge mitte keegi sellisel familiaarsel viisil Kimi poole pöörduda.

Siis sekkus vestlusse Kimi abikaasa Ri Sol-ju, kes sõnas, et ta on palunud oma mehel mitmel korral suitstamisest loobuda, kuid mees ei kuula teda. Ri sekkumine võttis pinge maha ja pidu läks edasi.

Põhja-ja Lõuna-Korea presidentide kohtumine ei jäänud selle intsidendi tõttu ära, vaid toimus aprillis 2018 nagu kokku lepiti.

Põhja-Korea juht Kim Jong-un kohtus kahe Korea vahelises demilitariseeritud tsoonis Panmunjomis aprillis 2018 Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga. Taga on näha nende abikaasasid, paremal on Lõuna-Korea esileedi Kim Jung-sook ja vasakul Põhja-Korea esileedi Ri Sol-ju
Põhja-Korea juht Kim Jong-un kohtus kahe Korea vahelises demilitariseeritud tsoonis Panmunjomis aprillis 2018 Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga. Taga on näha nende abikaasasid, paremal on Lõuna-Korea esileedi Kim Jung-sook ja vasakul Põhja-Korea esileedi Ri Sol-ju Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Põhja-Korea asjatundjate sõnul erineb Ri varasematest Põhja-Korea esileedidest.

Kim Jong-uni isa Kim Jong-il ja vanaisa Kim Il-sung ei olnud avalikkuses koos naistega, samuti ei osalenud naised tähtsatel kohtumistel.

Lõuna-Korea analüütikute sõnul oli Kim Jong-ilil palju armukesi, kuid praegu võimul oleval Kim Jong-unil neid niipalju kindlasti ei ole, sest ta on tahtnud jätta endast mulje kui perekesksest riigijuhist.

Väidetavalt on Kimil ja Ril kolm last, kes kõik on alles väikesed. Lõuna-Korea andmetel on nende vanim laps poeg, kes sai hiljuti kümneaastaseks.

Põhja-Korea meedia avaldas fotod, millel Kimi ja Rid on koos näha, esmakordselt 2012. aastal, seitse kuud pärast seda, kui Kimist oli saanud Põhja-Korea juht.

Kim Jong-un ja ta naine Ri Sol-ju 2012. aasta augustis Pyongyangis
Kim Jong-un ja ta naine Ri Sol-ju 2012. aasta augustis Pyongyangis Foto: KNS/AFP/Scanpix

Nad jalutasid Pyongyangis ja külastasid koos kontserti, kus esinesid Põhja-Korea popstaarid.

Põhja-Korea meedia nimetas Ri'd edaspidi Kimi abikaasaks ja seltsimees Ri’ks. Korea naised säilitavad abielludes oma perekonnanime, mitte ei võta mehe oma.

Lõuna-Korea luure andmetel on Ri sündinud 1989 ja ta abiellus kuus aastat vanema Kimiga 2009.

Ri oli vanem ansambli Unhasu laulja ja Põhja-Koreas väga populaarne. Ta oli nende põhjakorealaste seas, kes said reisida välisriikidesse. Ri külastas 2005 seoses Aasia mängudega Lõuna-Koread, olles Põhja-Korea esinejate seas.

Kui Kim 2018. aastal Lõuna-Korea presidendiga kohtus, palkas Lõuna-Korea meedia huulteltlugejad, et saada teada, millest kaks riigijuhti omavahel räägivad.

Ilmnes, et nad rääkisid USA presidendist Donald Trumpist ja tuumarelvadest, kuid ka eraelust.

Lõuna-Korea meedia teatel ütles Kim Moonile, et ta isa Kim Jong-il käskis tal Ri Sol-ju'ga abielluda, kuna isa arvates suudab popstaarist naine Põhja-Korea mainet paremaks muuta.

Kim Jong-un ja Ri Sol-ju juunis 2019 Pyongyangis kontserdil
Kim Jong-un ja Ri Sol-ju juunis 2019 Pyongyangis kontserdil Foto: KCNA VIA KNS/AFP/Scanpix

Kui Kim ja Ri 2009 abiellusid, oli vanema Kimi tervis juba nii halb, et ta valmistus võimu pojale üle andma. Kim Jong-il lootis ka seda, et põhjakorealaste seas tuntud postaar Ri aitab jätta välisriikidele mulje, et Põhja-Korea on nagu iga teine riik ja seal ei ole midagi valesti.

Lääne ekspertide sõnul ei saa Põhja-Korea mees enne meheks, kui ta on abiellunud ja järglasi saanud. Kim abiellus ja põhjakorealaste silmis oli ta tõsiseltvõetav riigijuht.

Põhja-Korea valitsus nimetas Ri 2018. aasta aprillis «austatud esimeseks naiseks», mis tõstis ta samale tasemele varasemate juhtide Kim Il-sungi ja Kim Jong-ili naiste ja emadega.

Kuid varasemad Põhja-Korea juhtide naised olid kommunistlikud emad, kellel ei olnud meiki ega kenasid rõivaid.

Ri on teistsugune, olles nii oma riigis kui Lõuna-Koreas stiiliikoon. Ta rõivastus, meik ja välimus sai 2018 ja 2019 Lõuna-Korea ja Hiina riigivisiitidel nende riikide meedialt kiita.

Hiina valitsus lasi eemaldada sotsiaalmeediast hiinlaste kommentaarid, mille kohaselt oli Põhja-Korea noor esileedi kenam kui Hiina juba vanem esileedi.

Kim Jong-un ja Ri Sol-ju külastasid 2019. aasta jaanuaris Hiinat. Pildil vasakult: Ri Sol-ju, Kim Jong-un, Hiina president Xi Jinping ja esileedi Peng Liyuan
Kim Jong-un ja Ri Sol-ju külastasid 2019. aasta jaanuaris Hiinat. Pildil vasakult: Ri Sol-ju, Kim Jong-un, Hiina president Xi Jinping ja esileedi Peng Liyuan Foto: KCNA VIA KNS/AFP/Scanpix

Ri’st on saanud Põhja-Korea noorte naiste ideaal ja moeikoon.

Kim Jong-un saab oma naise abil Põhja-Koread näidata jõuka ja nüüdisaegse riigina, kus nagu ei oleksi diktatuuri, Kimi dünastia kultust, palju keelde, sunnitöölaagreid ja hukkamisi.

Lõuna-Korea ja USA politoloogide sõnul on Ri oma ülesandega väga hästi toime tulnud, sest ta on kohtumistel oma välimuse ja ütlemistega suunanud teiste riikide esindajate tähelepanu kõrvale Põhja-Korea kitsaskohtadelt nagu raketikatsetused, tuumarelvad ja salamõrvad.

Lõuna-Korea esileedui Kim Jung-sook (paremal) ja Põhja-Korea esileedi Ri Sol-ju 2018
Lõuna-Korea esileedui Kim Jung-sook (paremal) ja Põhja-Korea esileedi Ri Sol-ju 2018 Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Ri abil on loodud pilt, et Põhja-Korea on varasemast rahulikum, sõbralikum ja paremal järjel riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles