PILDID JA VIDEO ⟩ Koroonaviirus sundis Hollandi teismelisi üle Atlandi koju purjetama

Inna-Katrin Hein
Copy

Hiinas möödunud aasta lõpul alguse saanud koroonapandeemia sundis Hollandi teismelisi Kariibi merelt üle Atlandi ookeani koju purjetama.

24 noort hollandlast olid kahemastilise kuunariga Wylde Swan merel üle viie nädala ja nad jõudsid kodusadamasse Harlingeni 26. aprillil, teatab cnn.com.

Noored vanuses 14–17 eluaastat osalesid purjetamis-ja merendusprogrammis Kariibi merel ja sealsetel saartel.

Hollandlased pidid märtsis Kuubalt koju lendama, kuid globaalse haiguspuhangu tõttu jäeti lende ära ja lõpuks osutus see võimatuks.

Noorte purjetamisprogrammi taga oleva Hollandi organisatsiooni Masterskip juht Christophe Meijer sõnas, et kõige ohutum viis noored koju tagasi tuua, oli seilata.

Lisaks noortele olid laeval veel kolm õpetajat ja 12 meeskonnaliiget, nad kõik läbisid 4500 meremiili (8334 kilomeetrit) pikkuse teekonna.

Kuna neil ei olnud plaanis laevaga Hollandisse tagasi tulla, siis ei olnud neil merel olemiseks vajalikke sooje riideid. Nad ostsid vajalikud rõivad ja proviandi ning alustasid 18. märtsil Kariibi mere Saint Lucia saarelt tagasiteed Euroopasse.

Laevaarst jälgis pardal olijate tervist, et teha kindlaks, kas keegi võis saada koroonaviiruse nakkuse, kuid mitte keegi ei jäänud pikal teekonnal haigeks.

Noortel oli võimalik oma perele e-kirju saata, kuid see oli ainus kontakt välisilmaga. Laev oli keset ookeani nagu omaette maailm.

Laeva meeskond täiendas varusid Atlandi ookeani põhjaosas asuvatel Assooridel, mis on Portugali autonoomne piirkond.

Kohalikud võimud ei lubanud pardal olijaid koroonaviiruse kartuse tõttu maale.

Noorte sõnul oli kummaline näha maskides inimesi ning nad said aru, et maailm ei ole endine.

Kui laev jõudis Hollandi Harlingeni sadamasse, siis pardal olijad tohtisid ükshaaval maale minna ja nad pidid hoidma üksteisest vähemalt 1,5-meetrist distantsi, kuid neile vastu tulnud pereliikmeid nad siiski kallistasid. 

Kuunariga Wylde Swan üle Atlandi seilanud Hollandi teismeline kallisatamas Harlingeni sadamas pereliiget
Kuunariga Wylde Swan üle Atlandi seilanud Hollandi teismeline kallisatamas Harlingeni sadamas pereliiget Foto: PETER DEJONG/AP

Noorte sõnul oli imelik nii olla, sest nad olid laeval pidevalt tihedalt koos.

Kuunar Wylde Swan ehitati 20. sajandi alguses heeringapüügilaevaks ning renoveeriti ja ehitati 2008 – 2010 ümber õppelaevaks.

Hollandis on koroonaviiruse diagnoosi saanud üle 38 000 inimese ja viirushaiguse tagajärjel on surnud rohkem kui 4500 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles