Esimene märk Kim Jong-uni surma kohta oleks, et Põhja-Korea uudisteankur ilmuks ekraanile musta riietatuna

Inna-Katrin Hein
Copy
Põhja-Korea veteranuudisteankur Ri Chun-hee
Põhja-Korea veteranuudisteankur Ri Chun-hee Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Põhja-Korea liidrit Kim Jong-uni ei ole alates 12. aprillist avalikkuses nähtud ja on spekuleeritud, et ta on kas raskelt haige või surnud.

Afp.com ja reuters.com teatel puudub Põhja-Korea liidri tervisliku seisundi  kohta tõene informatsioon, kuid rahvusvaheline meedia on väitnud nii seda, et talle tehti südameoperatsioon kui ka seda, et ta langes pärast äpardunud operatsiooni koomasse ja suri.

On ka neid väljaandeid, mille teatel sai Kim raketikatsetusel vigastada, on selle tõttu haiglas ja Hiina meedikud kutsuti teda ravima. 

Lõuna-Korea võimude andmetel on Kimiga kõik korras, ta on oma riigi idaosas puhkusel.

Kui Kim Jong-un oleks tõesti surnud, siis teataks sellest esimesena Põhja-Korea riigimeedia eesotsas tuntud uudisteankru Ri Chun-heega, kes kannaks musta ja valaks pisaraid.

Põhjakorealased vaatamas 2017 Pyongyang raudteejaama suurelt ekraanilt uudiseid, mida loeb uudisteankur Ri Chun-hee
Põhjakorealased vaatamas 2017 Pyongyang raudteejaama suurelt ekraanilt uudiseid, mida loeb uudisteankur Ri Chun-hee Foto: KIM WON-JIN/AFP/Scanpix

Kui 2011. aasta detsembris suri Kim Jong-uni isa Kim Jong-il, siis Põhja-Korea teatas liidri surmast alles kaks päeva hiljem. 

Veteranuudisteankur Ri Chun-hee edastas teate juhi surmast televisiooni erisaates, olles riietunud musta.

Sama uudisteankur teatas 1994 ka Põhja-Korea asutaja Kim Il-sungi surmast.

Aaastakümneid Põhja-Korea riigitelevisioonis uudiseid lugenud Rid tuntakse teatraalsusest. Positiivsed uudised kannab ta ette rõõmsa hüüdva hääletooniga, negatiivsed, kaasa arvatud surmauudised aga halades ja nuttes.

Kui on rõõmsad uudised, siis kannab ta tavaliselt roosat värvi Korea traditsioonilist rõivastust.

Ri jäi 2012 pensionile, kuid aegajalt kutsutakse teda tagasi ekraanile. Ta on viimasel ajal teatanud näiteks Kim Jong-uni ja USA presidendi Donald Trumpi kohtumistest kui ka Kimi raketikatsetustest.

Kui Kim Jong-un sureks, siis kaasneks sellega pikaajaline üleriigiline lein ning põhjakorealased nutaksid avalikult.

Kim balsameeritaks ja pandaks tõenäoliselt pealinnas Pyongyanis asuvasse Kumsusani mausoleumi, kus on tema isa Kim Jong-ili ja vanaisa Kim Il-sungi balsameeritud kehad.

Kim maetaks riiklikult umes kümme päeva pärast ta surma ja tseremoonia oleks toretsevalt suurejooneline.

Kim Jong-ili matusetseremoonia kestis kolm tundi ning seda jälgisid nii kohapeal kui televisioonist sajad tuhanded põhjakorealased. Sama toimuks ka Kim Jong-uni matusel.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un (ees) saatmas oma isa Kim Jong-ili sarka 28. detsembril 2011
Põhja-Korea liider Kim Jong-un (ees) saatmas oma isa Kim Jong-ili sarka 28. detsembril 2011 Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix

Kuna Kim Jong-unil ei ole ametlikku mantlipärijat, siis tekib Põhja-Koreas tõenäoliselt võimuvõitlus.

Põhja-Koreas on alates 1948. aastast olnud võimul Kimi dünastia ja arvatavalt saab keegi neist Põhja-Korea uueks juhiks.

Nii Lõuna-Koreas kui USAs on neid, kelle arvates võib Põhja-Korea järgmine juht olla Kim Jong-uni õde Kim Yo-jong, kes on viimastel aastatel saanud halliks kardinaliks.

Põhja-Korea juht Kim Jong-un ja ta õde Kim Yo-jong 2018 sügisel pärast kohtumist Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga. Pildil on Kim Jong-uni näha ühisavaldust allkirjastamas
Põhja-Korea juht Kim Jong-un ja ta õde Kim Yo-jong 2018 sügisel pärast kohtumist Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga. Pildil on Kim Jong-uni näha ühisavaldust allkirjastamas Foto: /AP/Scanpix

Põhja-Korea vaatlejate arvates ei saa jätta kandidaatide seast kõrvale ka Kim Jong-uni naist Ri Sol-jud, kes on õest vanem ja kellel on suurem esinemiskogemus, kuid mitte poliitilist kogemust.

On ka neid, kelle arvates ei saa Põhja-Koreas naine võimule, kuna see riig väärtustab maskuliinsust.

Põhja-Koreas on probleemiks, et Kimil ei ole vendi, kellest võiks saada uus juht.

Kimi vend Kim Jong-nam salamõrvati 2017 ja teine vend Kim Jong-chol ei tunne poliitika ja riigijuhtimise vastu huvi.

Kimi onu Kim Pjong-il on teinud karjääri diplomaadina, kuid 2019 kutsuti ta suursaadiku kohalt Tšehhis tagasi ja pärast seda ei ole temast enam midagi kuulda olnud.

Lõuna-Korea allikate andmetel saadeti diplomaat sunnitööle, kuna ta olevat välisriikides Põhja-Koread esindades läänelikuks muutunud.

36-aastase Kim Jong-uni parem käsi riigiasjades on 70-aastane Choe Ryong-hae. Arvatakse, et ka see mees võib saada uueks riigijuhiks.

Osade lääne allikate andmetel kuulub Choe Kimide pereringi, sest vädetavalt olevat ta poeg abielus Kimi õe Kim Yo-jongiga.

Kim Jong-unile ei ole võimujärglast nimetatud ja seega ei teata ka Põhja-Koreas, kes see olla võib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles