NÕIDUS ⟩ Kongos on rahvas «peenisevarguste» pärast hirmul, süüdlasi lintšitakse

Elu24
Copy
Kõigele lisaks maadleb Kongo ka koroonalevikuga.
Kõigele lisaks maadleb Kongo ka koroonalevikuga. Foto: AFP / Scanpix

Hirmuõhkkond on nii pinev, et politsei on pidanud arreteerima nii «ohvreid» kui väidetavaid süüdlasi nende enda elude kaitseks, kirjutab Reuters.

Kongo DV pealinnas Kinshahas muutusid hiljuti epideemiliseks teated, et musta maagiaga on mehi väiksemaks või suisa impotentseks muudetud. Nõidusesse uskumine ei ole Lääne-Aafrikas kuigi ebatavaline.

Selline hirmupuhang 8 miljoni inimesega linnas võib aga väga ohtlikuks muutuda. Jutt hakkas liikuma raadiosaadete kaudu, kus sisse helistavad inimesed hoiatasid kuldsõrmuseid kandvate bussireisijate eest.

Väidetakse, et peenised pannakse puhtalt puudutusega kahanema või muudetakse mehed suisa impotentseks. Seda kõike selleks, et pärast ohvritelt raha «ravi» eest välja pressida.

Kümned vahistatud

Pregu on politsei vahistanud 13 «nõida». Mitmed neist sattusid ka lintšimiste ohvriks, ning said rahvasalkade käest peksa. Varem on sellised hirmulained viinud ka tapmisteni.

Samuti on vahistatud 14 väidetavat ohvrit. «Piisab süüdistusest ning juba inimesed on sul kannul,» kinnitas politseiülem Jean Oleko lintšimisi. «Nad on pärast peksmist kõik sinikaid täis.»

«Tahaks öelda, et see on üks suur nali,» rääkis politseinik. «Aga kui sa ohvritele ütled, et sul on ju riistvara kõik alles, vastavad nad, et see jäi pisemaks või impotentseks.» Neilt pärib Oleko, et kust seda saab teada, kuni pole koju läinud ja proovinud.

«See on tõeline,» kinnitas aga 29-aastane Alain Klalala. «Üks mees oli selle ohvriks langenud, me nägime. Mis järele oli jäänud, oli väga väike.» Hullemgi veel – mõned peavad seda suisa valitsusvastaste mässajate kättemaksuaktsiooniks. Must maagia võib ju riigi äärealadelt pealinna jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles