Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

Inglismaal on «koroonanudistide» arv jõhkralt tõusnud

Elu24
Copy
Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Briti meedia teatel on koroonakriisi ajal huvi nudismi vastu järsult tõusnud. Eestis on vaid kaks avalikku kohta, kus paljalt päikest võtta tohib. Pirita linnaosa vanem selgitas Elu24-le, miks Tallinnas nudistide randa pole.

Suurbritannia nudistide organisatsiooniga British Naturism liitujate arv on aprillis olnud rekordiline, vahendas Daily Star. Organisatsiooni teatel on uute registreerunute arv liikumispiirangute kehtestamisest saati 100 protsendi võrra tõusnud.

Kindlasti aitavad kaasa ka rekordiliselt soojad ilmad, kuna nii sooja aprilli pole Suurbritannias olnud 361 aastat. Nädalalõpuks oodatakse kuni 25 kraadi sooja.

Alasti ratturid Londonis eelmisel suvel.
Alasti ratturid Londonis eelmisel suvel. Foto: Capital Pictures/Scanpix

Naturistide organisatsiooni turundusjuhi Andrew Welchi arvates on koroonakriis tekitanud nudismi vastu uut huvi. «Olen kindel, et kui liikumispiiranguid vähendatakse, hakkab rohkem inimesi oma alastust välja viima, midagi uut proovima,» ütles Welch. Praegu saab nudismi praktiseerida ainult oma hoovis või rõdul.

Organisatsioon korraldab ka virtuaalseid üritusi, näiteks alastijoogat ja alasti «pubirallit». 2. mail toimub alasti aianduse päev. «Elu on liiga lühike, et piirata ennast aegunud reeglitega, mida kanda tohib (või mida ei tohi kanda). On tähtsamaidki asju, mille pärast muretseda,» ütles Welch.

Miks pole Tallinnas nudistide randa?

Kuigi Eestis pole veel korralikult soojaks läinud, on viimase nädala päikeselised ilmad rahva taas liikuma pannud. Kohalike nudistide jaoks on seis muidugi kesisem, kuna riigi peale on vaid kaks kohta, kus võib avalikult paljalt päikest võtta: üks neist Pärnus ja teine Narva-Jõesuus. Miks aga pealinnas ühtki nudistide randa pole?

«Kuigi demokraatlikus õigusriigis ei ole viide moraalinormidele vastuvõetav, tuleb mõista, et eesti komberuumis on vastuolud ka seadustatud aladel alasti oleku pooldajate ja vastaste vahel vältimatud,» selgitas Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat.

2007. ja 2008. aasta suvel oli Pirita rannas aga nudistide ala täitsa olemas. «Väga rahulolematud sellega olid nii nudistid kui ka need, kes pidasid selle ala olemasolu mitmel põhjusel problemaatiliseks,» meenutas Liinat.

Nudistid Pirita ranna nudistide alal 2007. aasta juunis.
Nudistid Pirita ranna nudistide alal 2007. aasta juunis. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Esinudist Olev Meremaa läks toona isegi kohtusse. «Nudistide esindaja oli arvamusel, et peab olema määratletud täiesti eraldatud rannaala, mis oleks mõeldud kasutamiseks ainult alastikultuuri viljelejatele. See tähendanuks riietatud isikutele nii alal viibimise kui ka ala piires mere kallasraja kasutamise keelamist. Sellised keelud oleksid seadusevastased,» meenutas Liinat kohtuvaidlust, milles Meremaa kaotajaks jäi.

Pärast seda pole nudiste enam Piritale lubatud. «Alastikultuuri viljelemist õigusaktidega õigusselgelt, kõigi isikute ootusi isikuvabadusele arvestavalt, reguleerida on keeruline. Seepärast pole seda Tallinna linnas tehtud,» ütles linnaosa vanem kokkuvõtvalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles