Norras jätkatakse dopinguproovide võtmist ka koroonaajal

Elu24
Copy
Norra naissuusatajad Therese Johaug (vasakul) ja Heidi Weng. Pilt on illustreeriv.
Norra naissuusatajad Therese Johaug (vasakul) ja Heidi Weng. Pilt on illustreeriv. Foto: MARKKU ULANDER/AFP/Scanpix

Norra võtab koroonaviiruse ajal dopinguvastast tööd tõsisemalt kui paljud teised riigid. Norralaste välja töötatud lahendus on äratanud huvi kogu maailmas.

Sotsiaalse isolatsiooni ajastul on dopinguproovide tegemiseks koduvisiite praktiliselt võimatu korraldada. Nii testijate kui ka testitavate sportlaste turvalisuse tagamiseks on Norra antidopinguagentuur varustanud testijad spetsiaalse autoga, kus saab analüüse võtta.

Haagissuvilast kiirabiautoks ümber kujundatud masinas on olemas kõik vajalikud vahendid uriini- ja vereproovi võtmiseks. Erilist tähelepanu pööratakse ruumipuhtusele, peetakse kinni ka nõutud distantsihoidmise reeglist. Tänu sellele autole on Norra üks vähestest riikidest maailmas, kus jätkatakse dopinguproovide tegemist.

Norra antidopinguagentuuri kommunikatsioonjuht Halvor Bufiglien ütles kohalikule meediale, et nende väljatöötatud lahendus pakub huvi kogu maailmas.

«Pidime leidma lahenduse, et töötada ka koroonapandeemia tingimustes,» sõnas Norra antidopinguagentuuri nõunik Geir Holden. 

Auto võimaldab dopinguproove võtta ilma kodukülastuseta, välistades sellega koroonanakkuse leviku. «Tervis on siiski kõige tähtsam. Nii mõneski riigis on praegu suuremaid probleeme kui antidoping,» rääkis Byfuglien. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles