Ainus kontsert Euroopas: Rootsis asuv klubi tegutseb pandeemiast hoolimata edasi

Elu24
Copy
Foto: Kuvatõmmis / Instagram

Covid-19 on lukku pannud pea terve maailma, ent mitte Rootsi. Skandinaavia poolsaare elanikud on pandeemiat käsitlenud omal moel ja seal leiavad tänasel päeval aset ka Euroopa ainsad kontserdid.

Malmös asuva Plan B näol pole tegemist mingi ebaseadusliku maa-aluse urkaga, kirjutab NME. Seda pole küll soovitav väisata – eriti, kui tervishoiuekspert Zeke Emanuel hiljuti hoiatas, et laialt levinud esinemised ei tohiks naasta enne järgmise aasta sügist –, kuid kindlasti pole lokaali tegevus illegaalne.

Hoolimata vastukajast on Rootsis olnud koroonaviiruse ja viirushaiguse vastu võitlemise meetmed leebemad kui mujal maailmas. Eriolukorda pole välja kuulutatud ja liikumispiirangud ei ole väga ranged. Osa koole ja restorane on siiani avatud ning avalikel kogunemistel võib koos viibida kuni 50 inmest.

Enamik Rootsi kontserpaiku sulgesid oma uksed juba märtsi keskpaigas ning Plan B omanik Carlo Emme suhtles eelnevalt ametivõimudega, et 7. aprillil oma äri taas avada. Kui tavaliselt mahutab Plan B 350 inimest, siis praegu pääseb sinna kuni 40 muusikasõpra – lisaks veel helimees, kaks klubitöötajat ja bänd. Algselt taheti publik istuma panna, ent ebapraktilistel põhjustel sellest ideest loobuti. Külalistel pole lubatud baarileti juurde järjekorda moodustada – klubis käib ringi hoopis makseterminaliga töötaja, kes võtab rahva seast vastu tellimusi.


 

«Seda on veider, kuid samas ka tore teha,» lausus 9. aprillil Plan B's esinenud shoegaze'i trio Spunsugar solist Elin Ramstedt. «See oli kohati üpris sürreaalne kogemus,» lisas bassimängija Felix Sjöström. «Aga me järgime valitsuse poolt kehtestatud reegleid – me ei oskaks millegi muu tegemisest unistadagi.»

«Jah, me ei ürita olla ignorantsed või eirata praegust olukorda. Oleme toimuvaga enam kui lihtsalt kursis. Need piirangud ei takista meil aga sellele hulgale inimestele esineda, seega ma arvan, et see on okei,» lisas Ramstedt.

Samal seisukohal olid ka mitmed kontserti väisanud rootslased. «See pole meeletu risk – siin pole nii palju inimesi,» kommenteeris 28-aastane Astrid Lindberg. «See on suurepärane võimalus inimestel toetada nii bändi kui ka kontsertpaika, kuid lisaks ka üksteisega üpris ohutul moel kohtuda. See on olnud väga meeldiv.» «Inimesed suhtuvad koroonaviirusesse üpris tõsiselt,» lisas 31-aastane Jesper Nilsson. «Igaüks, kes on tõbine või kogeb ükskõik milliseid sümptomeid, püsib kodus. Seega tunnen ma, et siia tulnud inimesed on ohutud.»

«Mõnes kesklinnas asuvas kohas on palju rohkem inimesi kui siin,» ütleb Sjöström. «Ainus vahe on selles, et me mängime muusikat, kuid me teeme seda selleks, et Plan B püsiks elus.» «Iroonilisel kombel pole Plan B jaoks plaani B,» tunnistas koha eestvedaja Carlo Emme. «Praegu on nii, et kui me uksi ei ava ja kedagi ei tule, siis me hävime. Nii lihtne see ongi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles