Uued matmisviisid: kas vee alla või kosmosesse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veealuse matuselinna makett
Veealuse matuselinna makett Foto: nmreef.com

Maailmas on lisaks tavapärastele matmiskommetele hakanud levima ka uued matmistrendid nagu veealusesse «linna» matmine ja kosmosesse lennutamine.

Selles näitab eeskuju USA. Näiteks Floridasse rajatakse maailma suurim inimkätega valmistatud riff Neptune Memorial Reef, kuhu inimesed saavad endale hauakoha osta ja pärast surma sinna ennast matta lasta, vahendab Sciencedaily.

Riffi rajava firma The Neptune Society esindaja Jerry Norman ütles, et nende «surnuaiale» mahub kuni 125 000 inimest.

«Matmisriff pakub tavapärasele matmisele alternatiive ja on samas trendiloojaks. Elame mobiilses ja kiire infovahetusega postmodernses ühiskonnas. Arvan, et ka meie elu lõpp ja matused ei peaks olema midagi sellist, mis oleks trendikas,» lisas Norman.

Miami rannast kolme miili kaugusel asuv riff kujutab endast veealust linna. Sinna endale «koha» ostnud isik kremeeritakse ning tema tuhk paigutatakse vastavalt tema poolt valitud kohta selles «linnas». Kui lahkunu tuha panek tavalise samba sisse maksab 1500 dollarit (15 900 krooni), siis lõvikujude sisse «matmine» maksab juba kümneid tuhandeid dollareid.

Lisaks Floridale pakub veealuseid matuseid ka Georgia osariigis asuv Eternal Reefs firma. Nad pakuvad teenust, mille puhul iga lahkunu saab oma väikese rifi. Lahkunu põletatakse ja ta tuhk pannakse minrifi sisse ning lastakse Kariibi merre.

Veealuseid matmisteenuseid pakkuvetele firmade arvates aitavad nad looduskeskkonda säilitada ja samas ka taastada.

«Meie kunstrifi ümber hakkab mereelu vohama, kalad leiavad endale uued elupaigad ja selle küljes hakkavad kasvama koraalid ja veetaimed. Kõik muutub looduslikuks. Sellistesse paikadesse maetud saavad uuesti osaks looduse suurest ringkäigust,» nentisid vee alla matmise teenust pakkujad.

Kui merepõhi ei meeldi, võib lasta ennast kosmosesse lennutada.

USAs pakub «kosmosematuse» teenuseid firma Celestis. See firma on sõlminud lepingu satelliidifirmadega ja lahkunud lendavad saadetakse taeva suunas koos satelliitidega.

Selle matmisviisile puhus tuult tiibadesse kunagise menuseriaali «Star Trek» looja Gene Roddenberry ja ekstsentriline kirjanik Timothy Leary. Sellel aastal läks seda teed ka «Star Trekis» insener Scottyt mänginud näitleja James Doohan.

Sotsioloogide arvates eelistavad uuelaadseid matmisviise eelkõige keskkonnateadlikud inimesed.

Videot veealuse «surnuaia» kohta saab näha siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles