Alastipiltidel poseeriv vabavõitlustäht: süngel noorusajal langesin grupivägistamise ja koolikiusamise ohvriks

Elu24
Copy
Ameerika vabavõitleja Paige VanZant (paremal) lahingus Bec Rawlingsiga (vasakul).
Ameerika vabavõitleja Paige VanZant (paremal) lahingus Bec Rawlingsiga (vasakul). Foto: Anne-Marie Sorvin/USA Today Sports/Scanpix

26-aastane Paige VanZant on UFC vabavõitluse staar, kellel on Instagramis üle 2,5 miljoni jälgija. Ta on tulnud ka USA «Tantsud tähtedega» saates teisele kohale ja võitnud üleameerikalise tõsielu-kokandusseriaali. 

Nüüd, koroonakriisi ajal, lahutab VanZant meelt Instagramis avaldatud alastipiltidega, millel on koos abikaasaga.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

It’s called art, you wouldn’t understand....

A post shared by Paige VanZant (@paigevanzant) on

Tee tippu pole olnud sugugi kergete killast. Oma elu keerdkäikudest jutustas naine ka 2018. aastal väljaantud biograafilises raamatus Rise: Surviving the Fight of My Life. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Your life isn’t yours if you always care what someone else thinks. 😉

A post shared by Paige VanZant (@paigevanzant) on

Grupivägistamine

VanZanti lapsepõlv möödus Oregonis Daytonis. See oli üks täiesti tavaline lapsepõlv. Ta käis vanemate tantsustuudios tantsimas: hiphop, balett ja teised stiilid jäid kergesti külge ning tulevad välja veel praegugi. 

Murdeeas muutus kõik. Temast kujunes niinimetatud «poisstüdruk». VanZantile meeldis maastikurattaga ringi uhada, käia kalal ja teha teisi «poiste maailma» kuuluvaid asju. Ka laskmine ja jahilkäimine olid talle südamelähedased, kirjutas Iltalehti.

Õnnelik noorusaeg võttis jubeda pöörde, kui vaid 14-aastasest tüdrukust sai grupivägistamise ohver. 

«Nad liikusid parvena mu ümber, vahetasid asendeid,» jutustas VanZent oma teoses. 

Vägistajad oli tütarlapse klassivennad, kes ta noorte peol täis jootsid. 

«Üritasin vastu panna, kuid ebaõnnestusin. Tundus, nagu mu peal oleks olnud märg ja raske tsement, mu ajud tossasid. Olin meelemärkusel, kuid keha ei kuuletunud mulle, keha oli nagu surnud,» kirjeldas nüüdne vabavõitlustäht vägistamist oma raamatus.

«Sain aru, mis toimub, kuid ei suutnud seda takistada. Lihtsalt alistusin ja ootasin, et millal see ükskord lõppeb.»

Enesetapukatse

Pärast grupivägistamist hakkasid koolis liikuma jutud, et VanZent on peo ajal vahekorras mitme poisiga korraga. Temast sai koolikiusamise objekt. Kiusamine sai hoogu ka väljaspool kooli. Ühel päeval, kui VanZant koju jõudis, oli tema koduõuel asuv puu «kaunistatud» kondoomidega. Need rippusid puul nagu jõuluehted. 

Tütarlapse perekonnanimi oli siis veel Sletten, kiusajad muutsid selle kiiresti Sluttoniks, eesti keeli siis «hooraks». 

Tüdruk ei julgenud grupivägistamisest kellelegi iitsatada. Ta hoidis seda salajas ja tundis end äärmiselt halvasti. Kiusamine jätkus üha agressiivsemalt ning 2008. aasta Halloweeni ajal üritas VanZant endalt tablettidega elu võtta. 

«Ei näinud teist väljapääsu,» ütles VanZant raamatuesitlusel.

«Ma ei tahtnud surra, kuid ei suutnud ka seda valu enam taluda. Mul polnud kohta, kuhu minna, polnud kedagi, kelle poole pöörduda.»

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Uh, are we doing this right??

A post shared by Paige VanZant (@paigevanzant) on

Vahetas nime

Selleks, et minevik maha matta, vahetas ta nime, Sletten muutus VanZantiks. Ka elu ise sai värske suuna, sest pere kolis Nevadasse, kui tütarlaps oli 15-aastane. Seal alustas VanZant vabavõitluse treeninguid, sest tahtis õppida ennast kaitsma.

Ala tundus talle sobivat. Tantsutunnid, sellest tingitud kerged ja hea liikuvusega jalad tulid talle kasuks. 2013. aastal saavutas ta esimese lepingu vabavõitluseorganisatsiooni UFC-ga. Pärast seda läks elu ülesmäge.

Kaks aastat hiljem sai temast Reeboki reklaaminimi, mis tekitas kadedust vabavõitluse ringkondades. Paljud arvasid, et Reebok sõlmis VanZantiga lepingu vaid tema väljanägemise pärast.

UFC boss Dana White lükkas selle arvamuse ümber, kinnitades, et sponsordiilini jõudis VanZant ikkagi tänu oma sportikele saavutustele. Hiljem on VanZant olnud ka Nike`i ja Columbia reklaaminäoks.

VanZant räägib oma raamatus ka muuhulgas sellest, et ta on kinni peetud joobes autojuhtimise pärast ning ta on üle elanud ka vägivaldse paarisuhte. 

Praegu on VanZant õnnelikus abielus Austin Vanderfordiga, kes on samuti vabavõitleja. Kuid 2018. aastast on Van Zanti vaevanud vigastused. Oma eelmise matši mullu jaanuaris ta siiski võitis, kuid küünarnukivigastus pole lubanud tal pärast seda enam vabavõitlusareenile asuda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles