Elmari muusikauudised

Kristiina Kraus
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
Metsakutsu
Metsakutsu Foto: Pressifoto

Toome teieni 14. nädala muusikauudised. Rokkansambel Köömes annab välja kaua oodatud albumi, Merlin Purge teine soolosingel räägib murtud südamest ja andestamisest ja ilmus uus singel Trad.Attackilt!

Metsakutsu avaldas uue muusikavideo

Sel aastal oma debüütalbumi «Testament» kümnendat sünnipäeva tähistav Metsakutsu avaldas nädal tagasi ilmunud vaimsest tervisest pajatavale singlile «Ebakindluse kuningad» karantiinis ise filmitud muusikavideo. Loo on produtseerinud kodumaine hip-hopi produtsent Otto Suits ja miksinud Meelis Meri. «Minu uue looga on selline imelik asi, et see valmis tegelikult mitu kuud tagasi ehk tükkaega enne pandeemiat, eriolukorda ja koduseid karantiine. Loo sõnad jooksevad hirmutavalt praeguse olukorraga sünkroonis ja oli ainult loogiline jätk, et loo video valmib loo sisuga kooskõlas koduses karantiinis täitsa ise filmides. Võtsin oma fotoaparaadi, statiivi ja asusin asja kallale.»

«Ebakindluse kuningad» räägib vaimsest tervisest, igasugusest ebakindlusest ja endaga hakkama saamisest. «Ma tahan, et lugu jõuaks nende inimesteni, kes pea sees endaga maadlevad. Sellepärast lisasin ka video algusesse MTÜ Peaasjad e-nõustaja lingi, kuhu saab näiteks pöörduda, kui on küsimusi või muresid vaimse tervise teemadel.» Video on otsast lõpuni kodus ja kodu ümbruses filmitud ning kujutab elu koduses karantiinis läbi erinevate sümbolite. «Tunnen ise, et kodus püsides pean säilitama oma tavapäraseid rutiine, käima õues värsket õhku hingamas ja mõnel päeval ka uhkemad tossud jalga ajama. Nii möödub see isolatsioon terve ja heatujulisena.»


Ilmub legendaarse tudengifolkbändi Rajacas heliplaat

50 aastat tagasi üle kogu Eesti laineid löönud Rajacas on pärast fännide mitmekümneaastast ootamist viimaks heliplaadile jõudnud. Peamiselt bioloogiaüliõpilastest koosnev kollektiivi kuulusid hilisemad tuntud teadlased-õppejõud – nt Mihkel Zilmer, Ain Kallis, Priit Pärn jt. Rajacas esitas peamiselt küll sketše ja paroodiaid, ent ka muusikal oli nende ülesastumistes oluline roll. Kui bändi sketšidest pole ühtki filmiülesvõtet, on õnneks säilinud paarikümne laulu helisalvestused, mis on hoolsalt taastatuna nüüd esmakordselt ka heliplaadile jõudnud. Nagu kõik muugi, olid ka Rajaca laulud ühelt poolt kantud ühiskonnakriitikast, teisalt aga üliõpilaslikust kergusest ja naljahimust. Nii osutubki Rajaca heliplaat 1960. aastate teise poole mõttes osalt küll päevakajaliseks, ent samas ka üllatavalt igavikuliseks folkalbumiks.
 

Merlin Purge teine soolosingel räägib murtud südamest ja andestamisest

Kui Merlin Purge esimene soolosingel «Koos» õhkas armastusest ja positiivsetest tunnetest, siis tema teine videosingel „Andesta mul“ räägib pigem armastuse pahupoolest, sõltuvusest, armuvalust ning sellest tervenemisest. Loole valmis ka muusikavideo, mis on filmitud Tallinna kevadistel ent tühjadel tänavatel. Merlin iseloomustab lugu järgnevalt: «Kuigi praegu on minu elus väga palju armastust ja helgust, siis minevikus olen murdnud nii mõnegi südame. Selle looga tahan julgustada oma eluga edasi liikuma ja andestama kõiki neid, kellel võibolla just praegu on elus keerulised ajad. Olgu selleks sõltuvuse küüsis või paarisuhtes osavõtmatu partner. Laul «Andesta mul» on minu tervenemise tee, mis pandud muusikasse ja pilti. Andestamine teeb head teisele ja annab rahu endale.“ Loo sõnad ja viisi on kirjutanud Margus Vaher.
 

Sunlight süstib kriisiajal inimestesse lootust

Sunlight avaldab oma esimese muusikavideo, mis tehti loole «Ma loodan». Bänd ootab juba pikisilmi sooja ilma ning meenutab eelmise aasta meeletut suve. Mõnesse päeva jäi isegi mitu esinemist Eestimaa erinevates paikades. Lootus peab olema, lootus aitab meid edasi ka kõige raskemal hetkel. Koos muusikaga saame üle ka praegusest kriisiajast. Bändi kuuluvad WAF-koori taustaga solist Kristo Poka, raadiohäälena tuntud Lauri Hermann, noor andekas klahvpillimängija Kristjan Reinvee, tunnustatud kitarrist Kalmer Neidla ning raju trummar Sven Schmeiman. Bändiga saab ühendust Facebook'is «Ansambel Sunlight» lehel.
 

Hirm tuleviku ees pani koolinoore laulu kirjutama

Kodukootud laulukirjutaja ja produtsent Krustjan avaldas uue singli «Ongi nii», mis räägib kartusest tuleviku ees. Kuigi lugu on kirjutatud mõned kuud tagasi, on see praegu omandamas veelgi sügavamat tähendust. «Igal inimesel tuleb millalgi ette hetk, kui tal tekib küsimus, et mis nüüd edasi. Minul tekkis see küsimus novembris, sest juba järgmisel aastal pean jõudma otsusele, mis ma tulevikus teha soovin, kas lähen kaitseväkke, edasi kõrgkooli, võtan vaba aasta või asun kohe tööle. Seetõttu valdavad mind pidevalt väga segased tunded ja mõtted,» arutles Krustjan. Loo muusika ja sõnade autoriks ning produtsendiks on 18-aastane koolipoiss artistinimega Krustjan, kes on muusikat kirjutanud kolm aastat. Krustjan on ka räpitrio Geto Sweat liige ning produtsent. Lugu on saadaval kõikides muusikaplatvormides.


Rokkansambel Köömes annab välja kaua oodatud albumi

Bändi neljas stuudioalbum ilmub vaid vinüülplaadil ja albumi nimilugu on «Kosmose jõgi».

Album on salvestatud aastatel 2017 - 2019 Redeye stuudios ja Susi stuudios Sten-Olle Moldau käe all. Külalistena teevad kaasa Marilin Kongo, Uku Kübar, Markus Robam, Taavi Langi ja Tallinna Tehnikaülikooli kammerkoor. 
 

Dramamama andis välja teise singli peagi ilmuvalt albumilt «Uphill Battle»

Ilmus uus singel Eesti rokkbändilt Dramamama. Lugu kannab pealkirja «Here for a Moment» ning on teine helinäide 21. aprillil ilmuvalt albumilt «Uphill Battle». Albumit saab vinüüli kujul ette tellida 311.ee veebipoest. 

Bändi liikmed Mikk Tammepõld, Viljar Norman ning Ott Adamson käisid 2018. aasta sügisel Nashville’is külas kitarrist Laur Joametsal ning ühiselt salvestati albumijagu uut muusikat. «Oma tuhandetes sihtides ja suundades unustame mõnikord ära nautida elu hetkes ja hinnata seda, mis meile antud on ning mis meid ümbritseb,» avab lauluteksti tausta bändi solist Mikk Tammepõld.

Album ilmub vinüülil ning digitaalsel kujul 21. aprillil. 
 

Metalbänd Yriel avaldas esiksingli ja otsib liikmeid uude koosseisu

Eesti metali grupeering Yriel avaldas värske esiksingli oma 7. mail ilmuvalt lühialbumilt ning kuulutas välja konkursi laulja ning trummari leidmiseks uude stabiilsesse koosseisu. Uue singli nimi on «The Final Crescendo».

«Meil on 7. mail ilmumas lühialbum «In Retrospect» ning veel hulk lugusid on varasalves, kuid nüüd otsime professionaalseid muusikuid bändi täiskoosseisus lavale toomiseks,» nendib ansambli asutaja Ivo Laanelind. Ta kirjeldab, et Yriel viljeleb moodsat meloodilist progeroki sugemetega raskemuusikat, kust kõlavad muuhulgas läbi ka Götebori death metali ja vanakooli hevi mõjud. Bassist Margus Traumann täiendab: «me ei sea oma loomingule liiga rangeid piire, kuna meie taustad hõlmavad eri žanre klassikalisest muusikast pungini ning thrashist black metalini – võtame igalt poolt elemente, mis meid kõnetavad.» Yrieli hetkekoosseisus on kitarrist Ivo Laanelind ja basskitarrist Margus Traumann. Kui oled huvitatud bändiga laulja või trummarina liitumisest, võta Yrieliga ühendust aadressil yrielband@gmail.com või Facebooki lehe kaudu.
 

Uudo Sepp avaldas singli «Sober» koostöös Andrei Zevakiniga

Uuele loole on valminud ka sõnadega video. Samuti on Uudo Sepal värskelt valminud ka koduleht uudosepp.ee. Lähiajal on sinna müüki ilmumas disainitud t-särgid ja pusad. Kodulehelt saab tellida Uudot veebivahendusel esinema - on selleks siis sünnipäevaüllatuskontsert või tervituskontsert ettevõtete töötajatele, kes kodukontorist mõnusat akustilist kontserti nautida saavad. Kontserti tellimiseks tuleb saata meil aadressile booking@uudosepp.ee. Nimelt on Uudo juba andnud paar sünnipäevaüllatuskontserti ning teinud tervituskontserti ühele Eesti ettevõttele hommikuse kohvi kõrvale, mille mõtteks oli turgutada kodus töötavaid tublisid inimesi. Esinemistel laulab Uudo olemasolevaid hitte ja tutvustab ka oma uut repertuaari, mis lähikuudel ilmumas on. Uudo soov Eesti rahvale: «Hoidke lähedasi ja helistage vanavanematele!»
 

Uus singel Trad.Attackilt!

Trad.Attack!i peagi ilmuva albumi kolmas singel «Armasta mind» sündis koostöös Vaiko Eplikuga. Lugu kõlas esmakordselt Vabariigi aastapäeva kontserdil ning on nüüd kuulatav üle maailma. «See on armastuse loits, mille sõnad on üles tähendatud 1963. aastal Häädemeeste kihelkonnast. Vanakombe kohaselt tuleb loitsu öelda kolm korda, siis pidavat see toimima,» kirjeldab loo sisu Sandra Vabarna. Bändi kitarrist ja laulu üks autoritest Jalmar Vabarna lisab, et selle loo kirjutamine algas bändil juba 2018. aasta suvel ja lõppes alles läinud aasta detsembris. «Oleme õnnelikud, et see protsess nii pikk oli, muidu poleks seda koostööd Vaikoga ehk sündinudki,» lisab Vabarna. «See on hoopis uus külg, mida Trad.Attack! endast näitab. Mäletan, kui sattusin seda lugu nende salajasel festivalil kuulma ja kuigi ma teadsin, et see pole võimalik, tundsin justkui, et mingi teine bänd oleks lavale läinud. Olen tänulik, et meie rajad kokku sattusid ja sain omaltpoolt lugu täiendada,» kirjeldas koostööd Vaiko Eplik. Eplik laulab loos taustavokaale. Lisaks temale üllatab kuulajat ka bändi trummar Tõnu Tubli, sedapuhku hoopis tromboonimänguga. Ühtlasi on Trad.Attack!i YouTube’i kanalil vaadatav ka muusikavideo. «Esitlesime lugu veebruari alguses Tartus oma lähedastele sõpradele ja fännidele ning see sai ka üles filmitud. Õhtu oli väga maagiline ning salvestatut üle vaadates oli selge, et just sellisena ongi muusikavideo hetkel õige välja anda,» rääkis Tõnu Tubli. Trad.Attack!’i neljas album «Make your Move» on emotsionaalne ja muusikaline jõukatsumine, kui suurelt suudab üks kolmeliikmeline bänd kõlada. Albumi 11 lugu panevad naeratama, tantsima, mõtisklema, igatsema ning ei jäta külmaks ühtegi eestlast, sest on oma hingelt seotud iidsete mälestuste ning loitsudega. Maagia, mis tuleb tumeda tümina saatel maa-alt, läbi jalgade otse alateadvusesse. Trad.Attack!’i neljas täispikk album ilmub 17. aprillil 2020 . Albumit on võimalik ette tellida Trad.Attack!’i veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles