ŠOKEERIV VIDEO ⟩ 5G-vandenõuteooriad levivad kulutulena, Inglismaal põletati uus mast maatasa (9)

Elu24
Copy
Politsei ei ole süüdlast veel kinnitanud, kuid masti põletamine andis vandenõuteooriatele veelgi hoogu.
Politsei ei ole süüdlast veel kinnitanud, kuid masti põletamine andis vandenõuteooriatele veelgi hoogu. Foto: SWNS/ScanPix

Koroonaviiruse kriis on andnud hoogu takka vandenõuteoreetikute peetavale infosõjale, mis levib ka Eestis. Inglismaal jõudis see kardetavasti juba reaalse tagajärjeni.

Neljapäeva õhtul nägid Birminghami inimesed üsna kõhedat vaatepilti, vahendab Daily Mail. Nimelt põles üks värskelt paigaldatud 5G-võrgu mast õhtupimeduses nagu tõrvik.

20-meetrise masti otsas olnud antenn põles kuni allakukkumiseni. Politsei pidi kõrvalasuva tee sulgema, sest tuletõrje tegeles seal põlengu kustutamisega ligi kaks tundi.

Pealtnägijate kinnitusel oli see süüdatud. «Enne oli 5G, nüüd on 0G,» kommenteeris üks filmija irooniliselt. Sotsiaalmeediasse laekus põlengust mitu videot, samas kuulutasid vandenõuteoreetikud ka väikest «võitu».

Politseil on uurimine pooleli ning süütamist veel kinnitatud ei ole. «Oleme teadlikud telefonimasti põlengust, aga juhtumi detailid vajavad kinnitamist,» täpsustas pressiesindaja.

Võrguhaldajad peavad eitama absurdseid teooriaid

Kuigi ametlikku kinnitust veel ei ole, hakkas kohe ühes Facebooki grupis levima teooriaid. Väideti, et mast pandi põlema, kuna 5G-«kiirgus» on mingil viisil koroonapandeemia põhjustanud.

Kõige äärmuslikumad teooriad väidavad koguni, justkui kogu koroonaviiruse kriis oleks valitsuste skeem 5G-mastide paigaldamiseks. Ühelegi teaduslikule taustale need loomulikult ei toetu.

Neljapäeval loodud grupp kustutati reedel. Facebooki teatel võis levitatav valeinfo reaalsete kahjudeni viia.

«On murettekitav, kuidas mõned kasutavad Covid-19 pandeemiat valeväidete ja vandenõuteooriate levitamiseks,» seisis MobileUK avalduses. Nende sõnul ahistatakse selles küsimuses juba paljusid võrguettevõtete töötajaid.

Eesti on samuti nakatunud

Sarnastest valeinfo kampaaniatest pole pääsenud ka Eesti. Mitmed vaktsiinivastaste ja vandenõuteoreetikute grupid jagavad hulgaliselt väiteid, justkui oleks pandeemia taga 5G-levi.

Vandenõuteoreetikud hoos.
Vandenõuteoreetikud hoos. Foto: Kuvatõmmis/Facebook

Meie sellised Facebooki grupid on sealjuures vägagi pikaealised ja elujõulised. Levitatakse kahtlase taustaga artikleid ja ka mõningaid petitsioone. Enamasti kirjutavad inimesed aga lihtsalt isiklikest hirmudest ning leiavad hulgaliselt kaasaõhutajaid.

Levib erineva kraadiga teooriaid.
Levib erineva kraadiga teooriaid. Foto: Kuvatõmmis/Facebook
Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles