PILDID JA VIDEO Haruldased Teise maailmasõja videokaadrid, millel on näha Briti agente ja koodimurdjaid

Inna-Katrin Hein
Copy

Briti arhiivist leiti 11-minutiline tummfilm, millel on näha Teise maailmasõja ajal tegutsenud Briti välisluureteenistuse MI6 agente, kelle töö sõltus Bletchley Parki koodimurdjatest.

Tegemist on ainsa filmiga, millel on näha salateenistuse ja koodimurdmisega seotud inglasi, kelle tegevus oli veel kaua aega pärast Teist maailmasõda salastatud, edastab South West News Service.

Osa kaaderid on tehtud Sherwoodis Bletchley Parkis, osa aga Buckinghamshire’is Whaddon Hallis, kus Teise maailmasõja ajal asus Briti välisluureteenistuse MI6 seitsmes osakond.

Whaddon Hall Buckinghamshire’is, kus asus Teise maailmasõja ajal Briti välisluureteenistuse MI6 seitsmes osakond
Whaddon Hall Buckinghamshire’is, kus asus Teise maailmasõja ajal Briti välisluureteenistuse MI6 seitsmes osakond Foto: Bletchley Park Trust / SWNS.COM/Scanpix

Arhiivifilm, mis on tehtud 1939 – 1945, anti üle Bletchley Park Trustile, mis hooldab agentide ja koodimurdjate pärandit.

Bletchley Park on mõisakompleks Suurbritannias Milton Keynesis, kus Teise maailmasõja jala oli Briti valitsuse koodide ja šifrite kool (Government Code & Cipher School, GC&CS). Sealsed koodimurdjad dešifreerisid Saksamaa armee kasutatud kurikuulsa Enigma ja Lorenzi šifrid, aidates sellega kaasa sõja lõpetamisele.

Sõjaajaloolaste hinnangul aitasid Bletchley Parki koodimurdjad, kelle seas oli ka palju naisi, lühendada Teist maailmasõda mitme aasta võrra.

Briti salaagentide ja krüptograafide sõjaaegne töö sai avalikuks alles 1974. aastal, kui ilmus Briti õhujõudude endise ohvitseri Frederick William Winterbothami raamat «The Ultra Secret».

Buckinghamshire'is Whaddon Hallis Teise maailmasõja ajal olnud Briti välisluureteenistuse MI6 agent, ke tegeles koodimurdmisega
Buckinghamshire'is Whaddon Hallis Teise maailmasõja ajal olnud Briti välisluureteenistuse MI6 agent, ke tegeles koodimurdmisega Foto: Bletchley Park Trust / SWNS.COM/Scanpix

Ultra oli Bletchley Parki koodimurdmisprogrammi koodnimetus.

Tänapäeval asub Bletchley Parkis muuseum.

Bletchley Parki Teise maailmasõja aegsest tegevusest on tehtud filme, kaasa arvatud 2001. aasta film «Enigma» ja 2014. aasta linateos «Imiteerimismäng».

Secret Intelligence Service (SIS, tuntud ka kui MI6) on Ühendkuningriigi välisluureteenistus, mis kuulub Suurbritannia välisministeeriumi haldusalasse.

Salaluureteenistus SIS on välja arenenud Suurbritannia sõjaministeeriumi sõjaväeluure struktuuriüksusest, sellest ka algne nimetus Military Intelligence-6 ehk MI-6.

Teine maailmasõda oli 1. septembrist 1939 kuni 2. septembrini 1945 kestnud sõda, milles osales palju riike. Suurvõimud jagunesid kaheks vastasleeriks: liitlasvägedeks ja teljeriikideks.

See oli ajaloo laiahaardelisim sõda, hõlmates üle 100 miljoni inimese rohkem kui 30 riigist.

Sõjategevuses hukkus 50 – 85 miljonit inimest.

Saksamaa kapituleerus tingimusteta 8. mail 1945 ja Jaapan alistus 2. septembril 1945.

Sõda lõppes liitlaste võiduga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles