Therese Johaugi alistanud Rootsi suusasensatsioon treenib uut moodi

Elu24
Copy
Rootsi suusatäht Frida Karlsson ei teeni koos koondislastega tänavu poodiumikohtade eest nii palju kui mullu.
Rootsi suusatäht Frida Karlsson ei teeni koos koondislastega tänavu poodiumikohtade eest nii palju kui mullu. Foto: Hanninen/Newspix24/SIPA/Hanninen/Newspix24/SIPA/Scanpix

Rootslanna, alles 20-aastane Frida Karlsson valmistas koroonapandeemia tõttu katkestatud suusahooaja lõpus tõelise üllatuse, kui viimasel MK-etapil alistas 30 kilomeetri klassikadistantsil norralannast suusakuninganna Therese Johaugi enda.

Spetsialistid pidid Karlssoni sooritust tormihoiatuseks. Supertalendiks peetavat rootslannat arvatakse järgmistel hooaegadel saavat Johaugi põhikonkurendiks.

20-aastane murdmaasuusatäht rääkis Rootsi väljaandele Expressen, et katsetab täiesti uut treeningmeetodit. 

Suusataja ja tema treener Per Nilsson loodavad uuest meetodist tõsist kasu lõigata.

Metoodika nurgakiviks on kaks korda päevas joostav intervallitüüpi kestvustempoharjutus. Tempoharjutuses tuleb pulssi hoida maksimaalsest 65-85 protsendi peal ja teha seda niikaua kui võimalik. Samas on oluline, et pulsisagedus ja piimhappetase ei tõuseks ettenähtust kõrgemale. 

Karlssoni treener Per Nilsson ütles, et sai inspiratsiooni edukatelt Norra jooksuvendadelt Henrik, Filip ja Jakob Ingebrigtsenitelt. Treeningule agressiivse mahu lisamisel on ka omad riskid.

Norra suusaasjatundija Petter Skinstad ütles, et tegemist pole mingi uue meetodiga.

«Hans Christer Holund ja Andrew Musgrave on sama asja varem proovinud, samuti Marit Björgen. Toiminud pole see kellelgi,» sõnas Skinstad Expressenile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles