Inspireerija Roland Tokko: muutused toimuvad siis, kui ise nendesse usud

Raadio Elmar
Copy
Roland Tokko
Roland Tokko Foto: Kersti Niglas / Erakogu

Raadio Elmar saate «Ikigai» külaline oli koolitaja, ettevõtja, kirjanik, laulja ja laulukirjutaja Roland Tokko. Rääkisime mehe elu kutsest ja teekonnast kujunemisel koolitajaks ning suunanäitajaks. Saatejuht oli Tiiu Sommer.

Koolitaja Tokko ütleb enda kohta, et ta on inspireerija. «Sõna inspiratsioon kõlab minu suust üsna tihti. Olen täiesti tavaline inimene. Arvasin kunagi, et ma pole millekski suuteline ja ma ei teadnud, mis on minu erilised anded. Mul polnud endasse usku ja arvasin, et ma pole piisavalt hea. Nii mõtleb enamik koolilõpetajaid, kui küsida neilt, mis sa oma elus teha tahad. Teisisõnu, mul puudus teadlikkus, kuhu minna ja mida edasi teha,» usutles ta.

«Korraga sain aru, et enesearendamine on elus väga oluline osa. See aitas jõuda enda olemusele lähemale. Inimene peab tegema asju, mis sind ennast inspireerivad,» sõnas mees.

Möödunud aastal sai kaante vahele Tokko esimene album «Better You». Mees rääkis, kuidas muusika tema ellu jõudis. «Koolivendade eeskujul hakkasin lapsepõlves kitarri õppima. Üsna pea järgnes sellele koolibändi tegemine. Kuni 31-aastaseni arvasin, et kitarri mängimisega on lood nii nagu on, kuid laulda ma ei oska. Ma tahtsin väga muusika ja laulmisega tegeleda, kuid mingi hirm oli sees. See arusaam murdus USA's. Kohtusin Berkley ülikooli lauluõpetajat, kes teatas mulle, et kõik inimesed oskavad laulda. Ta andis vihje, et kui sa tead, kuidas oma häält välja tuua, siis sa saad laulmisega hakkama. Tegin temaga laulutunni läbi Skype keskkonna, kus ta õpetas hääleharjutusi. Tajusin, et mu hääle kasutamisel on midagi teistmoodi, sain korraga aru, et olen viisile pihta saanud. Ise ka imestasin, kuidas see võimalik on, üks laulutund muutis mu uskumust. Mõned kuud hiljem esinesin Soomes juba tuhandele inimesele. Ma ei laulnud küll ideaalselt, kuid olin viisis. Kui sa leiad endale kõrvale õige inimese, kes aitab sind esimestest sammudest üle, siis võid ületada igasuguseid hirme,» lisas Tokko.

Mees kirjeldas, et kooliajal ta ei tahtnud ega suutnud kohustuslikku kirjandust läbi töötada: «see tundus enamjaolt nii igav, et jäin lihtsalt magama!». Esimene põnev raamat, mille Tokko suure uudishimuga läbi luges oli autor Robert Kiyosaki «Rikas isa, vaene isa». «Seda raamatut lugedes lausa lendasin, töötasin selle läbi väga kiiresti. Midagi väga kõnetas mu hinge. Hakkasin analoogseid raamatuid juurde otsima. Tänu sellele hakkasin käima erinevatel koolitustel. Kõige raskem on periood, kus sa saad aru, et vajad oma elus mingit muutust. Oled teekonna alguses ja tulemusi veel pole. Sellistel hetkedel tuleb ette olukordi, kus lähedased hakkavad sind tagasi hoidma. Täna mu vanemad näevad, et poiss on oma asja leidnud ja on mu suurimad fännid,» tunnistas ta.

Koolitaja Tokko lisas, et teadmised on vaid potentsiaalne jõud ning tegelik jõud peitub nende rakendamises. Mees rääkis oma esimestest sammudest, mis viisid tema professionaalses mõttes suuremate muutusteni. «Kõige olulisem on usk. Sa pead ise uskuma, et teistmoodi on ka võimalik. See tundub väga lihtne asi, kuid tundub palju suurema mõjuga, kui esialgu võiks arvata. Seejärel tuleb hakata katsetama ja liikuda sinna, kuhu tõmbab. Hakkasin teadlikult viima end inimeste ette ja see tõstis märkimisväärselt mu enesekindlust. Panin end teadlikult ebamugavasse olukorda. See oli osa, mida hakkasin jõuliselt endas arendama,» sõnas ta.

«Korraga nägin, et minu elus hakkasid toimuma suured muutused pea igas vallas: finantsides, tervises, suhetes. Neid valdkondi oli kaksteist ja olen selle kogemuse baasil kirjutanud ka raamatu «12 asja, mida koolis ei õpetatud, aga mida kõik peaksid teadma». Sain korraga aru, et need muutused on toimunud tänu enese arendamisele, tänu inimestele, kes on mulle kasulikke teadmisi edasi andnud. Mul tekkis tunne, et tahan neid kogemusi ka teistega jagada,» rääkis Tokko oma koolitaja teekonna algusaegadest.

2014 aastal loodi Tokko kaasamisel «Edu Akadeemia», mille missiooniks on välja tuua inimeste tegelik potentsiaal. «Aitasin tuua huvilisteni erinevaid esinejaid, korraldasime seminare ja koolitusi. Samal aastal sain kokku Peep Vainuga, kes on enesearengu huvilistele kindlasti tuntud nimi. Tema küsis, kas ma ise ei tahaks koolitajana töötada. Mul oli küll huvi olemas, kuid selle taga oli suur esinemise hirm. Juhtus aga see, et panin end keskkonda, mis toetas minu andeid. Mu ümber olid inimesed, kes toetasid seda, mida ma tegin. Hakkasin alateadlikult kasutama ja üle võtma tuntud koolitajate avaliku esinemise nippe, see tuli mul kõik nii loomulikult välja. Ühel hetkel sain aru, et ma tõsiselt naudin esinemist,» rääkis Tokko.

«Kui sa rakendad oma andeid, siis sa viid ellu oma kutsumust ja täidad oma elu eesmärki,» rääkis Tokko. Mees on koostöös Harald Lepiskiga valmis saanud uue teose «Minu elu kutse», mis klapib ideaalselt kokku saatesarja «Ikigai» mõttega – kuidas jagada oma andeid ja täita seega oma elu kutset. 

Kuula täispikka intervjuud Roland Tokko teekonnast, kuidas ta leidis oma rolli eduka koolitaja ja teiste inspireerijana:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles