Fotograaf Ilja Matusihis käis eelmisel nädalavahetusel koroonakriisist tingitud eriolukorra tõttu kodus olevaid inimesi pildistamas. Selleks sõitis mees maha hulga kilomeetreid. 

«Idee tuli mulle pähe nädalavahetus varem, kui pildistasin Stromkal kogunenud inimesi,» rääkis fotoprojekti «Oska olla kodus» autor Ilja Matusihis Elu24-le.

Matusihis lisas, et tema jaoks näis selline käitumine nii enda kui teiste tervise rikkumisena.

«Mõtlesin, mida mina siis teeksin. Arvan, et värsket õhku hingata ja jalutada saab ka nii, et te ei tule kodust välja, vaid lähete akna peale või rõdule,» kirjeldas Matusihis.

Inimesed olid hea meelega nõus fotograafile akna peal poseerima.
Inimesed olid hea meelega nõus fotograafile akna peal poseerima. Foto: Ilja Matusihis

Sealt tekkis mehel mõte võtta inimestega sotsiaalmeedia vahendusel ühendust ja uurida, kas keegi oleks huvitatud, kui ta tuleb ja pildistab väljast aknal või rõdul olevaid inimesi.

Fotograafi sõnul ei kurtnud tema kaamerasilma ette jäänud inimesed selle üle, et neil kodus igav oleks.
Fotograafi sõnul ei kurtnud tema kaamerasilma ette jäänud inimesed selle üle, et neil kodus igav oleks. Foto: Ilja Matusihis

«Siis võtsin ühendust soovijatega, koostasin marsruudi ja ajakava, leppisin kõigiga õige aja kokku. Pildistamist alustasin laupäeval kell 8.40 ja lõpetasin kell 15.40,» kirjeldas Matusihis.

Hommikul ootas esimene pere teda Lasnamäel. Sealt edasi liikus Matusihis kesklinna, kust võttis suuna Pelguranda. Päeva jooksul käis ta veel ka Kristiine linnaosas pildistamas. «Terve päev käisin autoga üle Tallinna, kokku sõitsin umbes 90 kilomeetrit,» rääkis Matusihis. 

Ilja Matusihise kaamera ette jäi ka peresid, kus elab koos mitu põlvkonda.
Ilja Matusihise kaamera ette jäi ka peresid, kus elab koos mitu põlvkonda. Foto: Ilja Matusihis

Juba sama päeva õhtuks saatis ta projektis osalenutele ka pildid ja avaldas need Facebookis

Üks Matusihise kaamera ette jäänud naistest otsustas meeldiva ühendada kasulikuga ja hoolitses samal ajal oma rõdu kaunistavate taimede eest.
Üks Matusihise kaamera ette jäänud naistest otsustas meeldiva ühendada kasulikuga ja hoolitses samal ajal oma rõdu kaunistavate taimede eest. Foto: Ilja Matusihis

«Järgige head eeskuju ja püsige kodus.» 

Oli ka neid, kes tulid pildile üksi.
Oli ka neid, kes tulid pildile üksi. Foto: Ilja Matusihis
Pered ei öelnud ära ka võimalusest võtta pildile lemmikloomad.
Pered ei öelnud ära ka võimalusest võtta pildile lemmikloomad. Foto: Ilja Matusihis
Fotograafi sõnul saab ka kodus püsides värskes õhus viibida. Nii nagu näiteks see akna peal poseerinud paar, kes kasutas värske õhu hingamise juures ka võimalust lasta endast üks ilus pilt mälestuseks teha.
Fotograafi sõnul saab ka kodus püsides värskes õhus viibida. Nii nagu näiteks see akna peal poseerinud paar, kes kasutas värske õhu hingamise juures ka võimalust lasta endast üks ilus pilt mälestuseks teha. Foto: Ilja Matusihis
Inimesed näitasid fotograafile meeleldi, millega nad kodus praegu tegelevad. Näiteks poseeris üks proua fotograafile hoopis trenni tehes.
Inimesed näitasid fotograafile meeleldi, millega nad kodus praegu tegelevad. Näiteks poseeris üks proua fotograafile hoopis trenni tehes. Foto: Ilja Matusihis
Julgemad tulid oma lemmikloomadega ka rõdule poseerima ja fotograafile sõbralikult lehvitama.
Julgemad tulid oma lemmikloomadega ka rõdule poseerima ja fotograafile sõbralikult lehvitama. Foto: Ilja Matusihis

Rohkem pilte projektis osalenud inimestest saab vaadata siit.

Kommentaarid (2)
Copy