Koroonapandeemia pole takistuseks: Norra suusakuulsused püstitavad vastupidavusrekordeid

Elu24
Copy
39.Tartu Maraton 2010. aastal. Vasakult: Jörgen Brink (Rootsi), võitja Anders Aukland (Norra) ja rootslane Oskar Svärd.
39.Tartu Maraton 2010. aastal. Vasakult: Jörgen Brink (Rootsi), võitja Anders Aukland (Norra) ja rootslane Oskar Svärd. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Norras on alanud raju suusatamise väljakutsete aeg. Koroonapandeemia ei takista norralasi võistlemast selle peale, kes jaksab järjest kauem suusatada ning pikema distantsi läbida.

Murdmaasuusatajad, vennad Anders ja Jörgen Aukland otsustasid piire kombata, võtsid kolmandaks kaaslaseks Joar Thele ja hakkasid pihta. 

Trio suusatas järjest 32 tundi ja läbis selle aja jooksul 516 kilomeetrit. Maailmarekord 24-tunni suusatamises kuulub soomlasele Hans Mäenpääle - 472 kilomeetrit, seda klassikalises stiilis.

47-aastane Anders, 44-aastane Jörgen ja noorema põlvkonna esindaja, 26-aastane Joar ütlesid Norra TV2-le antud usutluses, et purustada Mäenpää rekordit polnud nende soov. Mehed tahtsid lihtsalt proovida, kaua kondid ja lihased ning spordimehe hing vastu peavad. 

Kolmik alustas suusateekonda laupäeval kell 13 ja lõpetas pühapäeva õhtul kella 21 paiku. Koos kolmikuga startis ka Andersi 16-aastane poeg ning tema sõber. 

«See oli tõesti raju. Samas lõbus ja tore kogemus. Eesmärk polnud kiiresti suusatada, vaid sõita võimalikult kaua. Läksime, kulgesime läbi päikeseloojangu otse öösse, seejärel nägime, kuidas päike tõusis,» rääkis Anders Aukland. 

Anders Aukland ei ole mingi pühapäevasuusataja. Tal on auhinnakapis 2002. aasta Salt Lake City olümpiamängudelt meeste teatesõidu kuldmedal ja 2005. aasta 50 kilomeetri distantsi hõbe. Ta on võitnud kahel korral ka Tartu maratoni, aastatel 2009 ja 2010, noorem vend Jörgen Aukland võitis Tartu maratoni aastal 2003. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles