VIDEO ⟩ Ecuadori üks tuntumaid vaatamisväärsusi kadus

Inna-Katrin Hein
Copy
Ecuadori 150 meetri kõrgune San Rafaeli juga, mis on nüüd peaaegu kadunud
Ecuadori 150 meetri kõrgune San Rafaeli juga, mis on nüüd peaaegu kadunud Foto: Dries Nys/Caters News Agency/Scanpix

Lõuna-Ameerikas asuvas Ecuadoris kadus üks tuntumaid vaatamisväärsusi, tuhandeid aastaid olnud 150 meetri kõrgune San Rafaeli juga.

Aastas külastas Coca jõel olevat looduse vaatemängu kümneid tuhandeid inimesi, teatab newsweek.com.

USA kosmoseagentuuri NASA satelliidipiltidel on näha juga selle aasta jaanuaris, kuid juba veebruaris on ta kadunud.

NASA satelliidipilt Ecuadori Coca jõest, millel asus San Rafaeli juga, millest ei ole peaaegu midagi alles
NASA satelliidipilt Ecuadori Coca jõest, millel asus San Rafaeli juga, millest ei ole peaaegu midagi alles Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Ecuadori teadlased ja NASA ei tea, mis põhjustas joa kadumise, kuid fotodel on näha, et joast mõne meetri kaugusel jõe ülesvoolus on näha muutust, sest sinna on tekkinud karstilehter. See tekitas ühe suure joa asemel kolm niret ehk praktiliselt juga enam ei ole, sest karstilehter neelab suure osa veest.

Geoloog Alfredo Carrasco arvates võis karstilehtri tekitada maavärin, kuna tegemist piirkonnaga, mis on seismiliselt aktiivne. «Selles piirkonnas on palju maavärinaid. Näiteks märtsis 1987 oli siin väga tugev maavärin ja ma uurisin selle mõjusid,» sõnas geoloog.

Tema sõnul tekitas maavärin selle, et jõkke tekkis looduslik tamm ja veetase kerkis 20 meetrit.

«Coca jõe vool on väga kiire ja vesi sööb kallast, erosioon on suur. Arvan, et joa kadumist saab selgitada jões toimunud looduslike muutustega,» jätkas geoloog.

Carrasco ei välista, et joa kadumist võis mõjutada inimtegevus, sest joast 20 kilomeetrit ülesvoolu on Coca Codo Sinclairi hüdroelektrijaam ja tamm. Hiinlaste raha eest ehitatud 1500-megavatine hüdroelektrijaam hakkas tööle 2016.

Tamm peatab suure osa jõeveega liikuvast settest ja tammi juurest voolab edasi puhtamat vett, mille erosioonijõud on suurem.

«Juga on olnud seal tuhandeid aastaid ja selle kadumine vaid mõni aasta pärast hüdroelektrijaama valmimist ei ole juhus. On olemas uuringuid, mis näitavad, kuidas tammi rajamine võib muuta jõge,» selgitas Rahvusvahelise Looduskaitseliidu esindaja Emilio Cobo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles