KARMID KAADRID ⟩ Kas Eesti karantiinirikkujaid ootab sama, mis Tenerifel? (21)

Elu24
Copy

Koroonaviirushaiguse Covid-19 levik Euroopas on eriti rängalt tabanud Hispaaniat, kus karmid karantiinireeglid kehtestati paar nädalat tagasi. Eriti hoolikalt järgib reegleid tänavatel patrulliv politsei, kes suhtub karantiinirikkumistesse väga karmilt.

Hispaanias registreeriti 29. märtsil järjekordne rekordiline koroonaviiruse tõttu hukkunute arv – ööpäevas suri 838 inimest. Nüüd valmistub Hispaania valitsus veelgi karmimaks karantiiniks, vahendab The Guardian.

Karmid karantiinireeglid on aga Hispaanias kehtinud juba märtsi keskpaigast, vahendab VOX. Hispaanias elav leedulanna Reda (48) kirjeldas Elu24le olukorda ja karantiinireegleid turismisaarel Tenerife. Lisaks jagas leedulanna kaadreid Tenerife politseist ja nende tabatud karantiinirikkujatest.

«Umbes kuu aega tagasi suleti Iberostari hotell, kus Itaalia turistidel avastati koroonaviirus. Ligi tuhat inimest olid hotellis kaks nädalat karantiinis. 14. märtsil pandi Hispaania karantiini, sealhulgas ka Tenerife,» rääkis Reda, kes on turismisaarel elanud juba neli aastat.

Alla 18-aastased ei või üldse kodust lahkuda.

Juba sama õhtu südaööl läksid käiku ranged karantiinireeglid, mille järgimist kontrollivad tänavatel politsei ja ka droonid. 

«Sa võid koeraga jalutama minna, aga ainult üksinda, ainult üks inimene võib olla autos ja tal peab olema mõjuv põhjus, sa ei või väljas sõita ei ratta ega rolleriga,» loetles leedulanna reegleid. Ka mootorrattaga liiklemine on keelatud, sellest ka järgnevad videoklipid, kus politsei karantiinirikkujaid korrale kutsub.

«Ainult üks pereliige võib poodi minna ning turvamehed lubavad inimesi poodi ühekaupa, kahemeetriste vahedega,» kirjeldas Reda. Tenerifel on praegu avatud vaid toidupoed, apteek, loomapood, panka saab kasutada vaid internetis.

Politsei on agressiivne vaid nende vastu, kes reegleid rikuvad.

«Alla 18-aastased ei või üldse kodust lahkuda ning koolitööd tehakse internetis,» nentis Reda ja tõdes, et nende pere jälgib hoolikalt karantiinireegleid. «Me istume kodus, vaatame telekat ja loeme uudiseid,» kirjeldas pereema argipäeva.

Väljas olemiseks peab olema mõjuv põhjus ja selle puudumisel võivad korrakaitsjad inimest karistada. «Politsei on siin väga viisakas, aga järgib karantiinireegleid ja nõudeid karmilt,» tunnistas Reda. «Politsei on agressiivne vaid nende vastu, kes reegleid rikuvad.»

Juhul, kui kodanik jääb esimest korda väljas politseile vahele ja tal pole mõjuvat põhjust, teeb politsei isikule leedulanna sõnul 1000-eurose trahvi. «Kui inimene järjepidevalt ja pahatahtlikult reegleid rikub, võib teda kriminaalselt karistada,» lisas Reda. «Enamik inimesi järgib reegleid, sest kui nad seda ei tee, saavad nad trahvi. Vahel on karantiinirikkujaid, kuid tavaliselt on need lihtsalt purjus inimesed.»

(Hispaanias elav eestlanna tõdes samuti, et trahvi tegemisega tema elukohas, Malaga sadamalinnas, tagasi ei hoita ning mingit nalja seal pole, vahendab sobranna.postimees.ee.)

Reda hoiab end kursis ka sellega, mis toimub tema kodumaal, Leedus. «Tenerifel on kõik palju rangem kui Leedus. Inimesed kuulavad politsei korraldusi palju paremini. Praegu pole Leedus nii palju piiranguid,» arvas leedulanna.

«Ma arvan, et Tenerife valitsus pingutab maksimaalselt viiruse leviku peatamisel. Leedu peaks neid samme jälgima ja neid järgima,» arvas Reda, kes usub, et ilma rangete reeglite olemasoluta oleks olukord Hispaanias palju hullem.

Laupäeval, 28. märtsil, teatas Hispaania peaminister Pedro Sánchez, et kõigil vähemolulistel töötajatel kästakse alates esmaspäevast kaks nädalat kodus olla. Sánchez tõdes, et on vaja erakordselt karme reegleid, kuna riik üritab viiruse levikut peatada ja vähendada haiglate koormust.

Hispaania hukkunute arv on 29. märtsi seisuga 6528 ja riik on kinnitanud 78 797 koroonaviiruse juhtumit

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles