Kas ISSi meeskond peab koroonaviiruse tõttu kauemaks kosmosesse jääma?

Inna-Katrin Hein
Copy
ISSi 63. missiooni meeskond vasakult: ameeriklane Christopher Cassidy ning venelased Anatoli Ivanišin ja Ivan Vagner meediale esitlemisel Moskva-lähedases kosmosetreeningute keskuses Tähelinnas
ISSi 63. missiooni meeskond vasakult: ameeriklane Christopher Cassidy ning venelased Anatoli Ivanišin ja Ivan Vagner meediale esitlemisel Moskva-lähedases kosmosetreeningute keskuses Tähelinnas Foto: Pavel Golovkin/AP/Scanpix

Venemaa kosmoseagentuur Roskosmos valmistub saatma Rahvusvahelisse kosmosejaama ISS uut meeskonda, kuid kogu meie planeeti haaranud uue koroonaviiruse epideemia võib selle plaani edasi lükata.

Roskosmose teatel on ameeriklasest astronaut Christopher Cassidy ning venelastest kosmosnaudid Anatoli Ivanišin ja Ivan Vagner terved ning nad on lennueelses karantiinis, edastab space.com.  

ISSi 63. missiooni meeskond vasakult: ameeriklane Christopher Cassidy ning venelased Anatoli Ivanišin ja Ivan Vagner meediale esitlemisel Moskva-lähedases kosmosetreeningute keskuses Tähelinnas
ISSi 63. missiooni meeskond vasakult: ameeriklane Christopher Cassidy ning venelased Anatoli Ivanišin ja Ivan Vagner meediale esitlemisel Moskva-lähedases kosmosetreeningute keskuses Tähelinnas Foto: Sergei Karpukhin/TASS/Scanpix

Vene kosmoseametnike teatel pidid alguses ISSile minema Nikolai Tihhonov ja Andrei Babkin, kuid nad vahetati Ivanišini ja Vagneri vastu.

Roskosmos ei täpsustanud, miks vahetus toimus, kuid Vene meedia teatel vahetati kosmonaudid välja meditsiinilistel põhjustel. Ei ole teada, kas Tihhonovil ja Babkinil diagnoositi koroonaviirus.

Uus kolmik, kes moodustavad 63. missiooni, peaksid Sojuz MS-16 raketiga tõusma Kashstanist Bajkongõri (vene keeles Baikonuri) kosmodroomilt õhku ja võtma suuna ISSile 9. aprillil.

Sojuz kapsel peaks aprilli keskel tooma ISSilt Maale praegu seal olevad ameeriklastest astronaudid Andrew Morgani ja Jessica Meiri ning venelasest kosmonaudi Oleg Skripoška. Nad maanduvad nagu paljud enne neid Kasahstani kõrbealal.

Rahvusvahelise kosmosejaama ISS 62. missiooni meeskonnaliikmed kellaosutite liikumise suunas: ameeriklased Jessica Meir ja Andrew Mosrgan ning venelane Oleg Skripoška
Rahvusvahelise kosmosejaama ISS 62. missiooni meeskonnaliikmed kellaosutite liikumise suunas: ameeriklased Jessica Meir ja Andrew Mosrgan ning venelane Oleg Skripoška Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Kuid kui 9. aprilliks plaanitud lend ja nende äratoomine edasi lükkuvad, siis jäävad nad ISSile kauemaks. Võimalik, et isegi mitmeks kuuks, kuid neil peaks seal kõike jätkuma.

Kosmoseekspertide sõnul on praegu kosmoses ohutum kui Maal, kus ei ole praktiliselt enam mitte ühtegi kohta, kus ei oleks koroonaviirust.

Roskosmose ja USA kosmoseagentuuri NASA teatel on ISSilt saabujad viirusevabad ja nad pannakse Maale jõudes aklimatiseerumispaika, kus nad on uude koroonaviirusse nakatumise eest kaitstud.

NASA ISSi programmide juht Kirk Shierman sõnas, et nende astronaut Christopher Cassidy treenis koos venelastest kosmonautide Anatoli Ivanišini ja Ivan Vagneriga, nad moodustavad hästitoimiva meeskonna  ning nad on sõbrunenud.

NASA esindaja teatel ei ole Roskosmos veel lõplikult otsustanud, kas lend ISSi suunas toimub 9. aprillil.

Nii Venemaa Roskosmose kui USA NASA osadel töötajatel on diagnoositud uus koroonaviirus ja see võib seisata ka ISSile lendamise.

Nii USA astronaudid kui Venemaa kosmonaudid, kes on treeningutel, on eraldatud paikades ning nendeni ei peaks viirus jõudma.

Venemaa teatel on seal saanud 147 inimest uue koroonaviiruse nakkuse ja keegi ei ole viirushaiguse tõttu surnud.

USAs on uue koroonaviirusega nakatunud 9240 inimest ja viirushaigus on võtnud elu 150 inimeselt.

Kogu maailmas on ligi 220 000 nakatunut ja viirushaiguse tagajärjel on ligi 9000 surnut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles