Moekunstnik Aldo Järvsoo isetehtud kaitsemaskidest: mõistus planeedile Maa tagasi ja kohe! (7)

Elu24
Copy
Moekunstnik Aldo Järvsoo.
Moekunstnik Aldo Järvsoo. Foto: Sander Ilvest

Moekunstnik Aldo Järvsoo avaldas sotsiaalmeedias arvamust koroonaviiruse leviku tõttu populaarsust koguvate isetehtud kaitsemaskide suhtes. Järvsoo tõi oma arvamuses välja, et need ei toimi ning isetehtud kaitsemaskide müüjad on heategijate asemel kriminaalid.

Seoses koroonaviiruse puhanguga, postitas moekunstnik Järvsoo oma Facebooki pikema arvamuse kaitsemaskide valmistamise ja sotsiaalmeedias levivate üleskutsete kohta. 

«Ütlen otse välja, et mina ei osale üheski «kaitsemaskide» õmblemise kampaanias ega hakka ka ise müüma mingeid isetehtud «kaitsemaske» 5€ eest, mida kahjuks on paar ettevõtet hakanud tegema. Küsimus on vastutuses. Mina vastutan,» alustas Järvsoo oma postitust. 

Moekunstnik põhjendas lühidalt, miks ta kaitsemaskide õmblemisse ei usu. «Bakterid 0,5–10 nm, viirused 0,01–03 nm ja koroona viiruse suuruseks on 0,1 nanomeetrit. Nanomeetrit! Mitte ühegi puuvillase kanga, siidi ega kohvifiltri poori suuruseks ei ole 0,1 nm. Pigem 1000 korda rohkem, aga enamasti 100 000 korda.»

Isegi tavaline operatsioonidel kasutatav mask ei ole koroonaviiruse eest kaitsev mask.

Näitena tõi Järvsoo välja enda õmblusmasina kõige peenema nõela: «see on koroonaviirusest suurem umbes miljon korda.»

Lisaks täpsustas moekunstnik, et viiruse eest kaitsev mask peab olema sertifikaadiga vähemalt N95: «just vähemalt N95! Mitte ühtegi maski ei ole võimalik õmmelda, et saavutada seda standardit. Vsjo. Isegi tavaline operatsioonidel kasutatav mask ei ole koroonaviiruse eest kaitsev mask.»

«Ei, mind ei veena kui keegi kirjutab, et ta on saanud soovitusi «perearstidelt», aga ei nimeta nende arstide nimesid. Ei, ma ei usalda kedagi, kes on saanud infot «usaldusväärsest allikast» kui ta ei nimeta seda Allikat. Siniallikad?» imestas Järvsoo.

«Lõpuks olen Mina see isik, kes vastutab selle meditsiinitöötaja nakatumisel tema elu eest ja ma ei soovi kellegi matustel võtta sõna, et lugesin ju FB-st, et usaldusväärne allikas või keegi anonüümne perearst soovitas mul neid maske õmmelda? A ma ei tea kes.» 

Kuulge kallid moekunstnikud, mõistus planeedile Maa peale tagasi ja kohe!

Järvsoo viitas arvamuses, et antud kaitsemaskide valmistamise agitatsioonile oli lisatud ka «kaitsemaskide õmblemise õpetus». Moekunstniku sõnul oli selle koostanud «mingi EKRE tädi», kes on «näiteks 5G vastu soovitanud kanda hõbepaberist keeratud kübarat.» Järvsoo nimetas seda ohu märgiks.

Lõpuks pöördus Järvsoo moekunstnike poole: «kuulge kallid moekunstnikud, mõistus planeedile Maa peale tagasi ja kohe!»

«Kas teie võtaksite vastutuse kivina maa peale kukkunud langevarjuri elu eest, kellel oli seljas teie poolt ilma teadmiste, kogemuse ja juhenditeta õmmeldud langevari? Ei. Aga tervishoiutöötaja elu, kellele teie olete õmmelnud FB õpetuse järgi «kaitsemaski»? Ei,» rõhutas Järvsoo.

«Need, kes müüvad praegu mingeid «kaitsemaske», mis ei kaitse millegi eest on kriminaalid mitte heategijad, loodetavasti teete seda teadmatusest ning soovite head.»

Järvsoo toob välja, et tema usaldab siiani Tartu Ülikooli teadureid. «Niikaua kui nemad ei ole ütelnud, et moekunstnik või õmblusateljee suudaks turvaliselt õmmelda ühtegi kaitsemaski, mis ka kaitseks viiruse eest, siis nii on.»

Need, kes müüvad praegu mingeid «kaitsemaske», mis ei kaitse millegi eest on kriminaalid mitte heategijad, loodetavasti teete seda teadmatusest ning soovite head.

«Seadus kaitseb kõiki kodanikke, isegi kui osad asjad võivad tunduda imelikud. Samamoodi kaitsevad väljatöötatud standardid nakatumise eest ja DIY (isetehtud – toim) maskid ei allu ühelegile standardile,» rõhutas Järvsoo veelkord.

Lõpetuseks mainis moekunstnik üleüldiselt eriolukorda ja tunnistas, et usaldab Terviseametit ning loodab, et nad peavad sellele pingele vastu. 

«Koormusele, mille eest neid ei hoiatanud üksi riigi palgal olnud teadlane, viroloog, ministeerium ega poliitik. Palun hoiduge Terviseameti koormamisest telefonikõnedega, e-kirjade, soovituste ja ettepanekutega – neil on piisavalt koormust ning nad suudavad selle olukorra lahendada – see on ainus, millele me saame loota.» 

Kõige lõppu kirjutas Järvsoo palve: «palun, lõpetage!»

Mu eesmärk ei olnud kedagi hukka mõista.

Järvsoo ei too oma postituses täpselt välja, millisele isetehtud kaitsemaskide üleskutsele/agitatsioonile moekunstnik reageeris. «Kuna mu eesmärk ei olnud kedagi hukka mõista vaid enda seisukoht välja ütelda, siis jätsin agitatsiooni eestvedaja mainimata,» kommenteeris Järvsoo Elu24-le.

Postituse kommentaarides on üks kodanik viidanud luuletaja ja laulja Kristiina Ehini Facebooki postitusele, milles eestlanna kutsub maske tellima.

«Tellisin kaks maski kõigile pereliikmetele, sh oma emale. Väljaspool kodu inimestega kokku puutudes peame olema väga ettevaatlikud. Mask aitab meeles pidada, et me ei puudutaks kogemata nina, suud või silmi. Kui peaksime enda teadmata olema viirusekandjad, aitab mask kaitsta teisi näiteks juhusliku aevastuse eest. Kandmise ajal ei tohi maski puudutada. Eemaldada tuleb see kõrvatagusest kummipaelast hoides ning soovitavalt kohe pesta,» kirjutas Ehin Facebookis.

Luuletaja viitas postitusega Tartu õmblussalongile, mis müüb isetehtud maske viie euro eest.

Järvsoo postituse all on üks kodanik mainitud, et eile ilmus sotsiaalmeediasse Kuressaare haigla poolt näomaskide tegemise õpetus.

«Meile on laekunud hulgaliselt küsimusi maskide õmblemise kohta. Siin ta nüüd on! Kuressaare Haigla pikaajalise tööstaažiga õmbleja õpetab näomaski tegemist,» põhjendati video-õpetuse postitamist haigla ametlikul Facebooki lehel.

Postituse all tundis üks kodanik huvi, kas haiglal oleks vaja, et kogukond neile maske teeks. Haigla sotsiaalmeediakonto alt vastati: «Igasugune abi on oodatud!». Kommentaarides rõhutati Kuressaare haigla konto haldaja poolt, et ei tohi unustada maski hooldust – «rusikareegel, keeta».

Haigla postituse alla jäeti ka kriitilisem kommentaar, kus sarnaselt Järvsoole peeti isetehtud kaitsemaske pigem kahjulikuks: «Kohendamise ja mittetagatud hävitamise tõttu peetakse Euroopa maades peetakse maski selle kandjale pigem ohuallikaks kui kaitseks.»

Järvsoo Facebooki postitus seoses kaitsemaskidega algatas pikema arutluse; osad olid moekunstnikuga nõus aga osad mitte. Üks kommenteerija nõustus maskide kriitikaga, kuid põhjendas, miks ta siiski maski kannab:

«Ma kannan maski ja see annab mulle psühholoogilise turvatunde. Minul on seda tunnet vaja. Sellega ma annan märku ka teistele, et ma hoolin nende tervisest. Ma ei ela pettekujutuses, et mask aitab täielikult viirust vältida.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles