Lahe või kõhe? Juba ammu surnud rokkarid elavad sotsiaalmeedia vahendusel edasi

Elu24
Copy
Kurt Cobain
Kurt Cobain Foto: AP/Scanpix

Me elame eriti veidral ajal, kus kandvat rolli mängib sotsiaalmeedia. Sealt ei puudu ei sinu ema, su ülemus, nunnud kassipojad ega ka juba ammu siitilmast lahkunud rokkarid! Jah, mingil kummalisel põhjusel on ametlik Instagrami konto olemas nii Nirvana ninamehel Kurt Cobainil kui ka näiteks enam kui 40 aastat tagasi infarkti saanud Elvisel!

Üle 220 000 inimese hoiab Instagrami vahendusel silma peal ansambli The Doors laulja, laulukirjutaja ja poeet Jim Morrisonil. Kurikuulsasse 27 Klubisse kuuluv mees suri 3. juulil 1971 Pariisis. Kuna lahangut ei teostatud, siis on tema surma tegelik põhjus siiani teadmata, ent arvatavasti oli tegemist narkootikumide üledoosiga. Jim Morrisoni ametliku Instagrami konto esimene postitus pärineb 2019. aasta veebruarist ning lisaks nostalgilistele kaadritele 60ndatest ja 70ndatest, postitatakse kontole tihti ka Morrisoni tsitaate ja luuletusi. 

15. septembril 2004 Los Angeleses hinge heitnud ansambli Ramones kitarrist Johnny Ramone jõudis Instagrami kasutajate hulka aastal 2013. Tema üle 154 000 jälgijaga kontolt võib lisaks arhiivkaadritele leida aga infot ka tulevaste mälestuskontsertide ja fänninänni kohta.

Loomulikult käib ajaga kaasas ka rock'n'roll'i kuningas Elvis Presley. 16. augustil 1977 Graceland'i vannitoas raamatut lugedes infarkti surnud mehel on Instagramis pea miljon jälgijat, kes on saanud alates 2012. aastast saati igapäevaselt imetleda retrokaadreid nii muusiku nooruspõlvest kui ka hilisemast east.


Inglise laulja, poeet ja ansambli The Beatles eestvedaja John Lennon kaotas oma elu 8. detsembril 1980 Mark David Chapmani käe läbi. 2014. aasta kevael loodi legendaarsele muusikule aga Instagrami konto, mis vahendab lugusid ja uudiseid John Lennoni pärandist. Sellel on tänaseks päevaks üle 1,6 miljoni jälgija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FILMING MAGICAL MYSTERY TOUR, 1967

A post shared by John Lennon (@johnlennonofficial) on

Instagramis on olemas tegelikult kõik neli biitlit. Kui Ringo Starr ja Paul McCartney on veel elus ja terved, siis lisaks Lennonile on meie seast juba pea 20 aastat tagasi lahkunud ka George Harrison. 90ndatel kõrivähiga võidelnud muusik suri 2001. aasta 29. novembril hoopis ajuvähi tagajärjel. Instagramis on ta eksisteerinud viimased 2 aastat ja mälestusi tema hiilgavast karjäärist jälgib üle 661 000 inimese.

 

Segastel asjaoludel 18. septembril 1970 oma elu kaotanud Jimi Hendrixil on samuti oma ametlik Instagrami konto olemas. 27 Klubisse jõudnud muusikuga seotud uudistel ja pildimaterjalil hoiab silma peal üle 445 000 inimese. Rokiajaloo üks tähtsamaid kitarriste tegi oma esimese postituse aastal 2015.


Seitse aastat tagasi jõudis Instagrami 4. oktoobril 1970 27-aastaselt heroiini üledoosi saanud lauljatar Janis Joplin, kellel kontolt leiab lisaks kohustuslikule arhiivmaterjalile ja uudisnuppudele ka näiteks fännide kavereid ja sõprade meenutusi. Joplinil on hetkeseisuga üle 478 000 jälgija.
 


100 parima artisti hulka läbi aegade valitud Frank Zappa suri 1993. aastal eesnäärmevähki. Ta hakkas Instagrami vahendusel aga uut elu elama neli aastat tagasi. Zappa sotsiaalmeedia sisu koosneb peamiselt kontsertplakatitest ja plaadikujundustest, mis on talle tänaseks päevaks toonud üle 73 700 jälgija.


Erinevalt eelpool mainitutest, paneb mullu loodud Kurt Cobain'i ametlik Instagrami konto rohkem rõhku fännide poolt loodud kunstiteostele. 1994. aasta aprillis end maha lasknud Nirvana ninamehe loomingut ja elu tähistab Instagrami vahendusel pea miljon inimest.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kurt Cobain (@kurtcobain) on


Ametlikud Instagrami kontod on ka näiteks veel David Bowie'l, Tom Pettyl ja George Michael'il, ent nemad ei saabunud sotsiaalmeediasse aastaid pärast oma surma.

Instagrami praeguse poliitika kohaselt peab sinu lähim sugulane otsustama, mis sinu kontost pärast su surma saab – ehkki pole see alati nii lihtne. Kui su pere soovib kontot täielikult kustutada, tuleb neil esmalt esitada surmatunnistus või tõestus sellest, et tegemist on tõepoolest lahkunud isiku või tema pärandi seadusliku esindajaga. Alles seejärel on võimalik internetis ära täita vastav ankeet.

Kui nad soovivad sinu profiilist teha memoriaali ehk see jääb küll alles, kuid keegi ei saa kontole sisse logida ega midagi seal muuta, peab pere veebis avaldatud uudise või järelhüüde lingi abil tõestama, et sa oled tõesti surnud. 

Enamik inimesi ei viitsi siiski selle kõigega tegeleda – kui sa kaotad endale lähedase isiku, siis Instagramile surmatunnistuse saatmine on viimane asi, mille pärast muretseda. See tähendab muidugi aga seda, et meid on üha rohkem hakanud ümbritsema virtuaalsed kummitused. Nad küll ei tee postitusi ega loe oma sõnumeid, kuid pea igaüks saab heita pilgu nende elule enne surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles