PROBLEEM Kuidas mõjutab koroonaviirus Nolani Tallinnas filmitud spioonipõnevikku «Tenet»?

Spekter
Copy
Peaosatäitja John David Washington Christopher Nolani filmis «Tenet»
Peaosatäitja John David Washington Christopher Nolani filmis «Tenet» Foto: IMDB

Koroonaviiruse leviku valguses tähendusrikka pealkirjaga James Bondi uue filmi «Surm peab ootama» aprillikuust novembrisse lükkamine ei ohusta ainuüksi linaloo enda kassaedu, vaid võib doominoefektina kaasa tuua probleeme teistelegi tänavustele suurfilmidele, sealhulgas Tallinnaski filmitud «Tenet».

Kui nii mõnedki filmistuudiod kasutasid MGMi poolt aprillikuu esilinastuste graafikusse jäänud kraatrit enda kasuks ära ja muutsid suurtel turgudel veidi linastuste aegu («Trollid 2», «Uued mutandid»), siis mõned filmid, mis peaksid kinodesse jõudma näiteks sel suvel, seisavad lõhkise küna ees, vahendab ScreenRant

Peamine mure seisneb selles, et filmide turundusplaanid on omavahel seotud – see, milliseid treilereid sulle kinos filmi eel näidatakse, pole sugugi mitte juhuslik. Bondi-filmi ärakukkumine tähendab seda, et pole filmi, mille eel näidata näiteks Nolani «Teneti» treilerit, mis oleks suunatud samavõrd sarnasele vaatajale. Kuna mängus on suured rahad, siis aetakse sellised detailid ja nüansid väga täpselt paika. Küll aga pole «Tenet» kõige hullemas olukorras: selle treilerit võib näidata «Kiired ja vihased 9» ja Tom Cruise'i filmi «Top Gun: Maverick» eel, mis sel kevadel välja tulevad, ent nimetet filmidel endil on küll keerulised ajad, sest nende panused olid Bondi-filmiga seotud promol. Lisaks on mais saabumas suur Marveli film «Must lesk», mis annab samuti võimaluse Nolani uut filmi võimsalt promoda. 

Näib et mitte ainuüksi Surm ei pea ootama, vaid äraootaval seisukohal on kogu filmitööstus. Seni on aga Bondi-filmi eeskujul oma filmi viirusehirmus edasi lükanud veel vaid Sony, kelle «Peeter Pikk-kõrva» seikluste järg nüüd aprilli asemel augustikuus kinoekraanidele jõuab. 

Christopher Nolani lavastatud «Tenet» on rahvusvahelisest luurest jutustav eepiline märulifilm, mis põhineb tema enda kirjutatud stsenaariumil. 2019. aasta suvel osaliselt ka Tallinnas 70 mm filmilindile filmitud Hollywoodi film on Nolani karjääri kalleim. 

Filmis astuvad üles John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Dimple Kapadia, Aaron Taylor-Johnson, Clémence Poésy, Michael Caine ja Kenneth Branagh.

«Teneti» produtsendid on Christopher Nolan ja tema abikaasa Emma Thomas. Tegevprodutsent on Thomas Hayslip. Nolani loomingulisesse meeskonda kuulusid operaator Hoyte van Hoytema, kunstnik Nathan Crowley, monteerija Jennifer Lame, kostüümikunstnik Jeffrey Kurland, visuaalefektide looja Andrew Jackson ja eriefektide looja Scott Fisher. Muusika autor on Ludwig Göransson. Christopher Nolani lavastatud «Tenet» on Warner Bros. Picturesi ja Syncopy Productioni film.

«Tenet» filmiti seitsmes riigis asuvates võttepaikades, sealhulgas 2019. aasta suvel Tallinnas. Juba filmi treileris on ka pikalt ja kenasti näha tagaajamisstseen Lasnamäel ning lisaks Koplis raudteel filmitud stseen, taustal Tallinna vanalinna siluett. Üllatusena valiti just Linnahallis filmitud stseen välja selleks nn proloogiks, mis linastus sel talvel ehk veel enne isegi ametliku treileri ilmumist eksklusiivselt IMAXi kinodes «Star Warsi» uue filmi eel. 

Apollo Kinodes alates 17. juulist 2020.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.



 




 


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles