Salaküttide tapatöö järel on maailmas alles vaid üks valge kaelkirjak

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Keenia loomade varjupaigas elanud kaks valget kaelkirjakut langesid salaküttide saagiks.
Keenia loomade varjupaigas elanud kaks valget kaelkirjakut langesid salaküttide saagiks. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Keenias langesid rahvuspargis elanud kaks valget kaelkirjakut salaküttide saagiks. Tegemist oli planeedi kõige haruldasemate kaelkirjakutega.  

Keenia Ishaqbini Hirola rahvuspargi metsavahid leidsid teisipäeval kahe seal elanud valge kaelkirjaku jäänused, millest oli alles vaid luustik, teatas CNN.

Arvatakse, et emakaelkirjaku ja tema vasika tapsid salakütid.  

Keenia looduskeskuste teenistus kutsuti asja uurima pärast seda, kui teatati, et kaelkirjakuid pole juba mõnda aega nähtud.

Luude leidmise järel arvasid metsavahid, et need olid seal olnud vähemalt neli kuud. 

«See on Ijara ja kogu Keenia kogukonna jaoks väga kurb päev. Oleme kogu maailmas ainus kogukond, kes tegeleb valgete kaelkirjakute hoidmisega,» ütles Keenia Garissa maakonna varjupaiga haldaja Mohammed Ahmednoor

Rahvuspargi töötajad kirjeldasid tapmist kui lööki edusammudele, mida kogukond on teinud haruldaste ja ainulaadsete liikide säilitamisel. Lisaks on Ahmednoori sõnul haruldaste loomade tapmine ka äratuskõne ohustatud liikide kaitsemeetmete suuremale toetamisele.

Nüüd on varjupaigas alles vaid üks valge kaelkirjak, härg.

Emane valge kaelkirjak jõudis uudistesse esmakordselt 2017. aastal, kui ta koos vasikaga avastati.

Varsti tuli perre ka teine vasikas ning kolmeliikmeline pere elas varjupaigas rahulikult oma elu ning pakkus üle maailma sinna sõitnud turistidele suurt huvi.

YouTube'i postitatud kaelkirjaku video kogus kiiresti üle miljoni vaatamise. 

Loomadest kirjutasid sellised väljaanded nagu USA Today, The Guardian, Inside Edition ja National Geographic.

«See on suur kaotus, arvestades, et geneetikauuringud ja teadusuuringud, mida teadlased selles piirkonnad teinud olid, on nüüd justkui veega alla lastud. Lisaks olid valged kaelkirjakud piirkonna turismile suureks tõukeks,» ütles Ahmednoor.

Loomade ainulaadne valge nahavärv tuleb seisundist, mida nimetatakse leutsismiks. Tegemist on kaasasündinud pigmendivaegusega. Erinevalt albinismist leutsism aga silmade värvust ei mõjuta.

Aafrika Looduse Fondi hinnangul on salaküttimise tagajärjel kahanenud kaelkirjakute elanikkond 30 aastaga lausa 40 protsenti. 

Lisaks Keenias elanud kolmele valgele kaelkirjakule teatati 2016. aasta jaanuaris, et ka Tansaania Tarangire'i rahvuspargis elas üks valge kaelkirjak. Kahjuks ei ole aga teada, mis sellest loomast saanud on. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles