Matkaja leidis Hawaii vulkaanis 85 aastat tagasi sinna visatud pommid

Inna-Katrin Hein
Copy
Hawaii Mauna Loa vulkaani kraater
Hawaii Mauna Loa vulkaani kraater Foto: shutterstock.com

Ameerika Ühendriikide õhujõudude lennuk viskas 85 aastat tagasi Hawaii vulkaani pomme, et takistada kuuma laava voolamist lähedalasuvasse linna.

Kohalik meedia kirjutas neist 1935. aastal heidetud pommidest selle aasta veebruari lõpul ja vulkaani jälgiv organisatsioon Hawaii Volcano Observatory  selgitas, miks need seal on, teatab newsweek.com.   

Hawaii News teatas möödunud kuul, et matkaja Kawika Singson leidis Mauna Loa vulkaani laavavälja uurides plahvatamata pomme.

4169 meetri kõrgune Mauna Loa on tegevvulkaan Hawaii saarel, olles maailma suurim kilpvulkaan. Hawaii keeles tähendab Mauna Loa «lai mägi». Seal asub USA ookeani- ja atmosfääriuurimise keskuse observatoorium ning päikeseuurimise observatoorium.

Hawaii Mauna Loa vulkaan kaardil
Hawaii Mauna Loa vulkaan kaardil Foto: shutterstock.com

Singson kontakteerus USA loodusressursside ametiga, mis kinnitas, et seal on vanad pommid.

Mees jagas pommidest tehtud fotosid sotsiaalmeedias ja kirjutas, et komistas nende otsa Mauna Loal matkates. Ta arvas pommide vanuse põhjal, et need visati millalgi 1935 – 1942.

USA loodusressursside amet teatas, et need pommid visati vulkaani 27. detsembril 1935, takistamaks laava voolamist Hawaii idaosas asuvale Hilo linnale.

Nende teatel visati Muna Loa vulkaani 20 rasket pommi, millest igaühes oli 161 kilogrammi TNTd ehk trotüüli. Veel visati 20 pommi, mis olid täpsuspommid.

«Mauna Loa hakkas purskama 1933. aastal, kuid aktiveerus veelgi 1935. aasta novembris. Nende pommidega üritati laava voolamise teekonda muuta, et linn kannatada ei saaks. Laava liikus siis päevas ligi kaks kilomeetrit,» selgitasid vulkanoloogid.

Hawaii Mauna Loa vulkaani pommide viskamise plaani taga oli USA loodusressursside ameti asutaja Thomas Jagger, kes palus õhujõududelt abi, mis talle vastu tuli ja pommid vulkaani viskas.

Tegemist oli esimese korraga, mil kasutati laavavoolu takistamiseks ja ümbersuunamiseks pomme.

Pommide kasutamine vulkaanide laavavoolu takistamiseks käidi välja juba 1881, kuid see idee kerkis taas pinnale 1930. aastatel, kui Hawaiil hakkas vulkaan purskama.

«Thomas Jagger hakkas kohe kui Mauna Loa aktiviseerus rääkima pommide kasutamisest. Ta tahtis saata sõdurid, kes viiksid sinna lõhkeainet. Kuid Jaggeri sõber, keemik Guido Giacometti pakkus, et õhujõudude lennukilt saab visata pomme kiiremini ja täpsemad,» selgitasid USA loodusressursside ameti esindajad.

Jagger kinnitas 1936. aastal meediale, et laavavool muutis sängi ja aeglustus pärast pommide viskamist, liikudes päevas ligi kahe kilomeetri asemel vaid 300 meetrit.

Mauna Loa vulkaan lõpetas kuus päeva pärast pommide viskamist kraatrisse purskamise ja Hilo ei mattunud tulikuuma laava alla.

Hawaii saared on saarestik Polüneesias, kuuludes Ameerika Ühendriikidele ja moodustades USA 50. osariigi.

 16 000 ruutkilomeetrise pindalaga saared on loode-kagu suunaliselt.

Kaheksa suuremat saart on: Hawaii, Maui, O’ahu, Kaua’i, Molokai, Lanai, Niihau ja Kahoolawe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles