Lahkus Bergmani filmis Surmaga malet mänginud «Troonide mängu» näitleja Max Von Sydow

Spekter
Copy
Max Von Sydow seriaalis «Troonide mäng»
Max Von Sydow seriaalis «Troonide mäng» Foto: HBO

Eile suri laiemale avalikkusele viimati hittseriaalist «Troonide mäng» tuntud Rootsi päritolu näitleja Max Von Sydow.

90-aastaseks elanud Von Sydow astus oma karjääri jooksul üles enam kui 100 filmis ja telesarjas, vahendab BBC. Tema üks kuulsamaid rolle on isa Merrini oma kultusfilmisaagas «Vaimude väljaajaja» (The Exorcist). Teeneka näitleja lähiaja suurimad kinorollid olid Scorsese põnevikus «Suletud saar» (2010) ja kassahitis «Star Wars: Jõud tärkab» (2015).

HBO teleseriaalis «Troonide mäng» kehastas ta üht loo võtmetegelast, jumalalaadset ning kõikenägevat Kolmesilmset Ronka. 

Sydow on teinud 11 filmi koos Ingmar Bergmaniga, millest oma kuulsaimas rollis linaloos «Seitsmes pitser» mängis ta Surmaga malet. Ta kandideeris oma pika karjääri jooksul kahele Oscarile, sh parima meeskõrvalosa kategoorias rolli ees 2011. aasta filmis «Erakordselt vali ja uskumatult lähedal» (2011).

Näitleja viimaseks rolliks jääb ülesastumine osaliselt tõsielul põhinevas ning hetkel järeltöötlusse jõudnud ajaloolises draamas «Echoes of the Past», mis kõneleb 1943. aasta talvel Kreekas natside poolt kättemaksuks Saksa sõdurite vangistamise eest Kalavrytase linnas korraldatud veresaunast, mille käigus tapeti seal vaat et iga viimne kui mees. Sydow kehastab selles veel ilmumiskuupäevata linaloos lugu jutustava peategelase vanemat versiooni. 

Näitlejal oli abielus kaks korda: esimesest abielust Christina Inga Britta Oliniga sündis mehele kaks poega ning 1997. aastal saabus elusügise armastus prantslanna Catherine Brelet' näol, kelle pärast võttis näitleja koguni naise kodumaa kodakondsuse ning hülgas sünnimaa Rootsi oma.

Max Von Sydow ja Catherine Brelet Cannes'i filmifestivalil 2016
Max Von Sydow ja Catherine Brelet Cannes'i filmifestivalil 2016 Foto: Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles