Briti politsei uurib taas Dubai šeigi Mohammedi tütarde röövimist

Inna-Katrin Hein
Copy
Dubai valitseja Mohammed bin Rashid Al-Maktoum detsembris 2019
Dubai valitseja Mohammed bin Rashid Al-Maktoum detsembris 2019 Foto: FAYEZ NURELDINE/AFP/Scanpix

Briti politsei uurib uuesti Dubai valitseja Mohammed bin Rashid Al-Maktoumi tütarde röövimist 2000. aastal.

Briti kohus mõistis mõni aeg tagasi 70-aastase šeigi oma kahe täiskasvanud tütre röövimises ja vangistamises süüdi, kasutades välismaale põgenenud tütarde peal vägivalda, hoides neid palees vangis ja pekstes, teatab dailymail.co.uk.  

Kohtuotsus on seotud šeik Al-Makotoumi ja ta eksnaise, 45-aastase Jordaania päritolu printsess Haya bint Al Husseini kohtuvaidlusega laste hooldusõiguse üle.

Jordaania päritolu Dubai printsess Haya bint al-Hussein.
Jordaania päritolu Dubai printsess Haya bint al-Hussein. Foto: ADRIAN DENNIS/AFP/Scanpix

Printsess Haya põgenes koos kahe lapsega 2019. aasta suvel Dubaist Ühendkuningriiki, kus palkas advokaadi, et end šeigist lahutada ja laste hooldusõigus saada.

Šeik Al-Maktoum üritab oma advokaatide abil sundida eksnaist koos lastega Dubaisse tagasi pöörduma, kuid naine võitleb selle vastu ja seni ei ole valitseja teda kätte saanud.

Lastehooldusõiguse kohtuasjas tuli ilmsiks, et printsess Haya põgenes eelkõige selle tõttu, et šeik on nii oma varasemast abielust tütarde kui nende kahe väikese lapse suhtes olnud vägivaldne.

2000. aastal šeigi käsilaste poolt röövitud kahest tütrest üks on Shamsa bint Mohammed Bin Rashid Al-Maktoum. Ta oli siis 19-aastane ja õppis Ühendkuningriigis Cambridge’i ülikoolis.

Teine tütar on Latifa bint Mohammed Bin Rashid Al-Maktoum, kes üritas 2018 Dubai vangistusest põgeneda soomlanna Tiina Jauhiaineni abil. Ta esimene põgenemiskatse oli kaks aastat pärast 2000. aasta röövimist ja vangistamist.

Briti politsei uuris kahe Dubai printsessi Suurbritanniast kadumist 2001 ja uuesti 2017, kuid mitte kummalgi korrale ei kuulatud kedagi üle ega arreteeritud.

Briti inimõigusorganisatsioonid nõuavad nii Shamsa kui Latifa vabastamist, sest arvatavalt on nad aastaid elanud vägivalla all.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watchi vanemteadur Rothna Begum ütles, et pereliikmete röövimised ja vabaduse võtmised näitavad, kuidas Araabia Ühendemiraatide valitsejad arvavad, et nad on seadusest kõrgemal.

«Araabia Ühendemiraadid peavad vabastama printsessid Shamsa ja Latifa ning võimaldama neil riigist lahkuda. Lisaks peaksid nad tooma kohtu ette isikud, kes on printsesside röövimise ja halvasti kohtlemise taga,» jätkas Begum.

Amnesty International uuringute juht Lynn Maalouf kritiseeris šeik Mohammed bin Rashid Al-Maktoumi, kuna tegemist on julma valitsejaga, kes elaks nagu keskajal.

«See šeik ütleb, et teistel ei ole õigust tema pereellu sekkuda, kuid tegemist on riiklikul tasemel inimröövidega, millega kaasnevad inimõiguste eiramised ja julmus,» netis Maalouf.

Ta lisas, et Araabia Ühendemiraatides kehtivad seadused eiravad naiste õigust ja jätavad naised täiesti meeste meelevalda.

15. juulil 1946 sündinud Mohammed bin Rashid al-Maktoum on alates 4. jaanuarist 2006 Dubai valitseja. Ta on ka Araabia Ühendemiraatide asepresident ja peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles