SKANDAAL ⟩ Lääne-Saksamaale püstitatakse esimest korda ajaloos Lenini kuju (3)

Elu24
Copy
Tööline puhastab Lenini monumenti.
Tööline puhastab Lenini monumenti. Foto: Reuters/ScanPix

Kohalik omavalitsus sai tulises kohtulahingus lüüa ning Saksa Marksistlik-Leninistlik partei võib nüüd peakorteri ette suure Lenini kuju püstitada, kirjutab Guardian.

Kunagise Lääne-Saksa aladele püstitatakse lähiajal esimest korda ajaloos kurikuulsa Kommunistliku Partei jui Vladimir Lenini kuju. See kerkib Gelsenkirchenisse, mis asub Ruhri jõe tööstuspiirkonnas.

Vastava loa andis Saksa Marksistlik-Leninistlikule Parteile (MLPD) kohus. Partei kavatseb 2.15-meetrise betoonjalamil raudkuju püstitada oma peakontori ette.

Klassikalises poosis ausammas, kus mehel on üks käsi püsti, plaanitakse avada Lenini 150. sünniaastapäeval aprillis. Linnavalitsus üritas pikalt algatuse vastu võidelda, kuid kaotas nüüd kohtus. Nende sõnul rikub sammas linna üldpilti.

«Kommunistlik liider Lenin esindab vägivalda, ahistamist, terrorit ja kirjeldamatuid inimkannatusi,» põhjendas linnavalitsus. «Ta on demokraatia vastase võitluse sümbol,» kinnitati avalduses. «Nii on ta sobimatu Saksamaa põhiseadusliku korraga.»

Gabi Fechtner, MLPD juht.
Gabi Fechtner, MLPD juht. Foto: twitter

MLPD liider Gabi Fechtner aga rõõmustas. «Me oleme väga õnnelikud. Gelsenkirchen on töölislinn ja Lenin sobib siia hästi,» selgitas ta meediale. Partei sõnul on see «suur võit Vladimir Iljitš Lenini jaoks». Kuju vorm osteti teadmata summa eest Tšehhist. See on valmistatud 1930. aastatel Nõukogude Liidus.

MLPD ise asutati aga 1982. aastal ning on tänaseni ekstremistliku liikumisena luure jälgimise all. 2017. aastal kirjutas Jerusalem Post, et kõik partei varad Saksamaal arestiti väidetavate sidemete pärast Palestiina terroristlike organisatsioonidega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles