OTS OSTUHULLUSELE ⟩ Poekett hakkas koroonapaanika tõttu toidu ja hügieenitarvete müüki piirama

Elu24
Copy
Inimesed kuhjavad endale esmatarbekaupasid kärudesse.
Inimesed kuhjavad endale esmatarbekaupasid kärudesse. Foto: AP/Scanpix

Koroonaviiruse levik on vallandanud korraliku paanika ning inimesed tühjendavad kõikjal esmaabikaupade lette. Ühendkuningriigi üks suuremaid poekette Tesco teatas, et piirab mitmete kaupade müüki, vahendab Mirror.

Üle mõistuse läinud paanikaostude lõpetamiseks otsustas Ühendkuningriigi suurim poekett piirata selliste kaupade müüki, mille nõudlus eriti palju tõusnud on. Müügihittideks said muidugi hügieenitarbed ja pikalt seisvad toidukaubad.

Nüüd on Tesco määranud nii internetist kui kohapealt ostes inimestele kindlad ratsioonid. Näiteks võib ostja makarone võtta vaid viis pakki, samuti ei saa endale enam kuhjata kärutäit konservube.

Sama süsteem on jõus pakipiima, tualettpaberi ja desinfitseerimisvahendite puhul. Nii püütakse piirata paanikat, mille Ühendkuningriigis on vallandanud 209 koroonajuhtu ja kaks surma.

Haruldaseks muutunud kätedesinfitseerija hinnad on mõnedes poodides hüpanud isegi kuni 5000%, kuigi seebiga käte pesemist peetakse tõhusamaks. Selline hinnapoliitika võib kaupmehele hiljem kaasa tuua ka karistuse.

Nii Suurbritannias kui USAs, Austraalias ja Jaapanis jäävad inimhordidest poodidesse maha tühjad letid. Ühes Londoni Costco poes piirati veekanistrite ostmist üheni inimese kliendi kohta.

Ühe toimunut filminud mehe sõnul oli kõik «väga üle võlli» ning «inimesed tõuklesid teineteisega». Kaubaks läksid muidugi ka kindad ja maskid.

Seni on maailmas nakatunuid üle 100 000 ja surnuid - valdavalt Hiinas - 3600. WHO arvestatud suremus, veidi üle 3%, on kõrge aga ka avastamata haigusjuhtude pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles