USAs hukati mees, kelle õiguste eest võitles isegi Kim Kardashian (2)

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Nathaniel Woods
Nathaniel Woods Foto: Handout/VIA REUTERS

Nathaniel Wood mõisteti süüdi 2004. aastal Alabamas kolme politseiniku tapmisele kaasaaitamises. Mehele mõisteti karistuseks surmanuhtlus. Neljapäeva õhtul viidi olenemata suurele avalikkuse vastuseisule hukkamisotsus täide. Üks suurimaid mehe hukkamise vastu võitlejaid oli Kim Kardashian.

Nathaniel Woods palus endale viimaseks õhtusöögiks tuua bataati, spinatit, kana, keedetud õunu, friikartuleid, kaks apelsini ja apelsinimaitselist jooki. Kuigi mees tellis endale suure koguse toitu, võttis ta lõpuks vaid ühe ampsu kana, vahendas Mirror. 

Neljapäeva hommikul oli siiski veel mõningane lootus, et 44-aastase Nathaniel Woodsi hukkamine tühistatakse, sest USA ülemkohus algatas 30 minutit enne esialgset hukkamist viimasel hetkel viivituse, kuid see tühistati mõni tund hiljem ja Woods kuulutati kell 21.01 kohaliku aja järgi surnuks.

Woods helistas enne hukkamist ka oma isale, õele, tütrele, emale ja paarile sõbrale.

Nathaniel Woodsi õde Pamela Woods rääkis Holmani paranduskeskuse ees ajakirjanikega. Naine oli ka üks neist, kes võitles oma venna surmanuhtluse tühistamise eest. Pamela Woods tutvustas surmanuhtluse täideviimise ees kohale tulnud pressile ühte kohtutoimikutest, kus olnud transkriptsioonis oli kirjas, et tema vend ei tapnud 2004. aastal kolme politseinikku.
Nathaniel Woodsi õde Pamela Woods rääkis Holmani paranduskeskuse ees ajakirjanikega. Naine oli ka üks neist, kes võitles oma venna surmanuhtluse tühistamise eest. Pamela Woods tutvustas surmanuhtluse täideviimise ees kohale tulnud pressile ühte kohtutoimikutest, kus olnud transkriptsioonis oli kirjas, et tema vend ei tapnud 2004. aastal kolme politseinikku. Foto: AP / Scanpix

Woodsi surmanuhtluse tühistamisega seoses koguti ka Change.org'is petitsioonile allkirju ja neljapäeva pärastlõuna seisuga oli seda toetanud rohkem kui 91 000 inimest.

Kõige surmavam päev

Woods mõisteti süüdi 2004. aastal Alabamas Birminghamis kolme politseiniku tapmisega seotuses. Kohalike seadusesilmade sõnul oli see politseijaoskonna ajaloo «kõige surmavam päev».

Süüdistuse järgi meelitas Woods kolm politseinikku, Carlos Oweni, Harley A. Chisholm III ja Charles R Bennetti, ühte Birminghami korterisse. Woodsi kaasosaline Kerry Spencer tappis korterisse meelitatud võimuesindajad. 

Woodsi toetajad väidavad aga, et mehe vastu esitatud tõendid ei olnud piisavad.

Woodsi üle peetud kohtuistungi ajal ei suutnud ka vandekohus jõuda ühehäälsele otsusele mehe karistuse määramises. Kaks vandekohtunikku olid muide mehe surmanuhtluse vastu. 

Otsus surmanuhtlusega jätkata tuli pärast seda, kui Alabama kuberner Kay Ivey vaatas läbi Woodsi juriidilise meeskonna kirja, milles taotles surmanuhtlusele vastuse andmist, kuid teatas, et lubab hukkamisel jätkata.

«Puuduvad tõendid ja pole esitatud ühtegi argumenti selle kohta, et Nathaniel Woods oleks üritanud tapjat nende hirmsate kuritegude toimepanemisel takistada,» kommenteeris Ivey.

Prokuröri sõnul Woods tegelikult hoopis kiitles hiljem  oma osalusega. 

Alabama osariigi peaprokurör Steve Marshall nõustus kolmapäevases avalduses, et Woodsi üle peetud kohus ja talle määratud karistus olid õiglased. 

Woodsist sai esimene isik, kes hukati Alabamas 2020. aastal, ja 67 inimene, kes hukati pärast seda, kui riik taastas surmanuhtluse 1976. aastal.

Vandekohus mõistis Woodsi süüdi 2005. aasta detsembris. Mõrvad toimusid 2004. aasta 17. juunil.

Üks suurimaid Woodsi toetajaid oli Kim Kardashian West, kes säutsus, et Woods hukatakse kuriteo eest, mida ta ei pannud toime.

«Nate sureb kuriteo eest, mille teine mees üles tunnistas, kes ütles, et Nate'il polnud sellega midagi pistmist. Minu süda ja palved lähevad Nate'i ja tema perekonna ning kõigi pooldajate poole, kes tegid väsimatult tööd, et tema elu päästa,» kirjutas Kardashian.

Martin Luther King Jr poeg Martin III kirjutas kohtule kirja, väites, et hukkamine oli ebaõiglane.

«Selle afroameeriklasest mehe tapmine, kelle juhtumit kohtus valesti mõisteti, võib põhjustada pöördumatu ülekohtu,» kirjutas ta kolmapäeval Twitteris.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles