VIDEO ⟩ NASA järgmise Marsi-kulguri nimi viitab visadusele

Inna-Katrin Hein
Copy
NASA arvutijoonistus uuest Marsi kulgurist, mis sai nimeks Perseverance
NASA arvutijoonistus uuest Marsi kulgurist, mis sai nimeks Perseverance Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide kosmoseorganisatsioon NASA teatas, et uus kulgur, mis saadetakse sel suvel Marsile, sai nimeks Perseverance (Visadus).

Varem viidati sellele kulgurile nimetusega Mars 2020, sest sel aastal ta jõuab punasele planeedile, teatab bbc.com.

NASA valis kulgurile nime õpilaste pakutud nimevariantidest.  

Nimepanemise võistluse võitja kuulutas 5. märtsil välja NASA teadusdirektor Thomas  Zurbuchen, kelle teatel on selleks Virginia osariigi Burke’i Lake Braddocki gümnaasiumi 13-aastane õpilane Alexander Mather, kes pakkus kulguri nimeks Perseverance.

Õpilased saatsid 28 000 nimepakkumist koos lühiselgitusega, miks Marsi uus kulgur peaks just sellise nime saama.

Kulgur Perseverance hakkab uurima pinnast punase planeedi ekvaatorialal, analüüsib seda ja saadab andmed NASA teadlastele.

NASA arvutijoonistus uuest Marsi kulgurist, mis sai nimeks Perseverance.
NASA arvutijoonistus uuest Marsi kulgurist, mis sai nimeks Perseverance. Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Teadlaste sõnul saab nii teha kindlaks, kas Marsil on kunagi elu olnud või mitte.

NASA esimene Marsi-kulgur, mis jõudis sellele planeedile 1997, kandis alguses nime Microrover Flight Experiment, kuid siis soovitas 12-aastane Connecticuti osariigi õpilane nimetada selle Sojourneriks mustanahaliste ja naiste õiguste eest seisnud aktivisti Sojourner Truthi (1797–1883) järgi.

2004. aasta kulgurid Spirit ja Opportunity said nime teismeliselt Arizona õpilaselt. NASA praegu kõige kuulsam kulgur Curiosity, mis jõudis Marsile 6. augustil 2012, sai nime 11-aastaselt Kansase õpilaselt.

Uuele kulgurile Perseverance nimeks pakkunud Alexander Mather tahab tulevikus saada NASA inseneriks ja ta viitas oma nimeselgituses ka sellele.

«Kulgurid Curiosity, Spirit, Opportunity. Need nimetused viitavad inimlikele omadustele. Inimesed on uudishimulikud ja meil on olemas mõistmist ja teadmisi, et uurida Kuud, Marssi ja ka kaugemal kosmoses asuvaid objekte,» kirjutas õpilane NASAle saadetud kirjas.

Ta jätkas, et nii inimeste kui kulgurite puhul tuleb võtta arvesse ka visadust.

«Meie, inimesed, arenesime olenditena, kes suudavad kohaneda ükskõik millise olukorraga, ükskõik kui karmiga. Me oleme maadeavastajad ja teel Marsile kohtame palju tagasilööke, kuid visaduse tõttu ei anna alla. Oleme visad ka tulevikus,» jätkus poisi kiri NASAle.  

Perseverance asub Floridas Kennedy kosmosekeskuses, kus seda valmistatakse Marsile saatmisteks ette.

Uue kulguri start raketil Marsi suunas peaks toimuma 17. juuli ja 5. augusti vahelisel ajal. Marsile jõudmiseks kulub seitse kuud ja kulgur peaks sinna jõudma 18. veebruaril 2021.

NASA planeediteaduste osakonna direktor Lori Glaze selgitas: «Perseverance kogub pinnaseproove, mida loodame saada 2030. aastatel, kui kulgur Maale tagasi saabub».

Sel aastal läheb Marsile veel kolm uurimisaparaati. Kaks kindlat minejat on Hiina kulgur ja Araabia Ühendemiraatide kosmosesond.

Kolmas on Euroopa kosmoseagentuuri ESA Rosalind Franklini nime kandev kulgur, kuid veel ei ole selge, kas ta valmib õigeks ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles