PILDID JA VIDEO ⟩ Uljaspea Nik Wallenda ületas köiel kõndides vulkaani sulalaavat täis kraatri

Inna-Katrin Hein
Copy
Nik Wallenda ületamas Nicaraguas Masaya vulkaani
Nik Wallenda ületamas Nicaraguas Masaya vulkaani Foto: Tim Boyles / SWNS.com /Scanpix

USAst pärit Nik Wallenda ületas 4. märtsil Nicaraguas köiel kõndides aktiivse Masaya vulkaani ning eiras tulikuuma laavat ja mürgiseid gaase.

Nicaragua pealinnast Managuast 20 kilomeetri kaugusel asuv Masaya vulkaan on 625 meetrit kõrge ja maailmas nende kaheksa vulkaani seas, mille sees on tulikuum laavajärv, teatab cbsnews.com.

41-aastane Wallenda alustas 540 meetri pikkust teekonda üle kraatri, mida tuntakse kui «sissepääsu põrgusse, kolmapäeval kell 19.20 kohaliku aja järgi ja lõpetas 31 minutit hiljem, olles higine, kuid õnnelik.

Nik Wallenda ületamas Nicaraguas Masaya vulkaani.
Nik Wallenda ületamas Nicaraguas Masaya vulkaani. Foto: Tim Boyles / SWNS.com /Scanpix

Ta kandis köielkõnnil kaitseprille ja respiraatorit, et kaitsta nägu mürgiste gaaside eest. Keset köit olles võttis Wallenda kaitseprillid eest, sest need kippusid higistamisest niiskeks minema ja ta nägemine hägustus.

Nik Wallenda kuulub USA kuulsate Wallenda tsirkuseartistide ja kaskadööride perekonda. Kõndimise ajal oli tuulehooge, mille tõttu ta oleks paaril korral kaotanud tasakaalu. Prillide eestvõtmine tõi kaasa selle, et ta silmad hakkasid kipitama ja jooksid vett.

Varem Chicagos kahe torni vahele pandud köiel käinud ja kuulsa Niagara joa ületanud mehe sõnul oli nüüdne kõnd ta karjääri kõige ohtlikum.

Kui ta varem ei kandnud köiekõnnil turvavarustust, siis nüüd ta igaks juhuks kandis, sest all oli 2000-kraadine sulalaava. 

Wallenda üle vulkaani kõndi jäädvustasid telekanalid 17 kaamera ja nelja drooniga.

Nik Wallenda ületamas Nicaraguas Masaya vulkaani.
Nik Wallenda ületamas Nicaraguas Masaya vulkaani. Foto: Tim Boyles / SWNS.com /Scanpix

Uljasepa teatas pärast etenduse lõppu, et hingas kergendatult, kuna ta ei saanud kannatada, kuid samas tuuleiilid tegid ületamise raskemaks.

Vulkaani ületamise etendus algas Wallenda abikaasa, akrobaat Erendira Wallenda etteastega. Ta esines laavajärve kohale riputatud rõngal.

Nicaragua vulkaan on ka teistele uljapeadele huvi pakkunud.

2016. aastal sööstis ameeriklane Sam Cossman Masaya vulkaani kraatrisse, kandes spetsiaalset tiibadega kostüümi, mis talus kõrgeid temperatuure.

1538. aastal laskus jesuiit Blas del Castillo köie abil kraatrisse, arvates, et sulalaava on kuld.

Möödunud aastal ületasid Nik Wallenda ja ta õde Lijana Wallenda New Yorgis Manhattanil kahe pilvelõhkuja vahele tõmmatud köie, olles 25. korruse kõrgusel.

2013. aastal ületas Wallenda köiel Suure Kanjoni lähedal asuva Väikese Colorado jõekuru.

Nik Wallenda treenimas 2013 Floridas Sarasotas.
Nik Wallenda treenimas 2013 Floridas Sarasotas. Foto: Chris O'Meara/AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles