Kõmuräpist kaasaegse helikunstini: Tallinn Music Weeki tänavune programm sai lisa!

Elu24
Copy
The Post Performance Blues Band
The Post Performance Blues Band Foto: Pressimaterjal

Tallinn Music Week avalikustas viimase portsu artiste, kes kolme nädala pärast toimuval festivalil üles astuvad. Mahukasse muusikaprogrammi lisandusid Saksa pianist ja nüüdishelilooja Kai Schumacher, Kanada helikunstnik Ian William Craig, Läti urban artist JUSTIBLVCK, Islandi bänd The Post Performance Blues Band ning Eesti kõmulisim räpipunt 5MIINUST.     

28. märtsi õhtul toimub Kalamajas Tallinna Kalju baptistikoguduse kirikus Saksamaa hinnatud nüüdismuusika pianisti ja helilooja Kai Schumacheri soolokontsert. Nihutades küll julgelt klassika ja popi vahelisi piire, ei soostu Schumacher oma muusikat paigutama liigagi tavapäraseks muutunud "crossover" lahtrisse. Ühendades pealtnäha kokkusobimatuid muusika- ja kulturiloo elemente dadast drum’n’bassini, väldib ta moodsaid elektroonilisi vahendeid, sidudes oma kollaaže hoopis John Cage’i avangardpärandi "ettevalmistatud klaver" abil.

Üle Heli kureetud programmi Fotografiska keskuses on lisandunud Kanada audiovisuaalkunstnik Ian William Craig. TMW kauaaegse koostööpartneri, Briti plaadimärgi FatCat alamleibli 130701 ridadesse kuuluva artisti loomingut juhib püsimatuse narratiiv, mis käsitleb elu kui pidevat taasloomet. Trükikunsti vahetust füüsilisusest võlutuna püüab Craig luua helivälju, milles kehalist allakäiku kujutatakse omalaadse ülevuse allikana. Oma klassikaliselt koolitatud häält toetab ja töötleb ta endatehtud analoogsüntide ning mugandatud lintmakkide toel, luues hingematvalt kauneid allakäigukaskaade, milles masinate viperused määravad kogu esituse hapra kursi. 

Erinevate Tubade Klubis aset leidev Eesti idapoolseima linna festivali Station Narva kava täienes lausa kahe esineja võrra. Lääne-Viru Ibizal ehk Võsul moodustunud räpigrupp 5MIINUST on kahtlemata Eesti kõige hedonistlikum ja kurikuulsam uusräpi kooslus, kellel tänaseks ette näidata nii rodu hitte kui ka EMA Aasta Artisti tiitel. Bändi kuuluvad räpparid Lancelot, Päevakoer, Estoni Kohver, Venelane ja biidimeister Põhja Korea, kes esinevad tumedate päikeseprillidega, üritades oma lava- ja argielu lahus hoida. Nelja islandlanna kooslus The Post Performance Blues Band on aga oma kodumaal tuntust kogunud lõbusa ja toore glamuuriga, üritades hiilguse kadu pühitseda, mitte vältida. 

F-hoones kureeritava uue plaadileibli LAGI peole lisandus Läti urban nomaad JUSTIBLVCK, keda on võrreldud nii The Weekndi kui ka Beyonce'ga, ent kelle kreedoks on vaadata  kaugemale piiridest, soost ja iganenud veendumustest ning lihtsalt olla ise selle täies tähenduses. 

26.–28. märtsil toimuval TMW muusikafestivalil kohtuvad kogu maailma põnevaimad tulevikutegijad juba tuntud muusikutega meilt ja mujalt. Peamiselt Telliskivi Loomelinnakusse ja Noblessneri sadamalinnakusse koonduvais klubides ja kontserdisaalides esineb 160 artisti 28 riigist Eestist Uus-Meremaani ja Venemaalt Kanadani, tuntuimate välisesinejate seas näiteks USA müraroki bänd A Place To Bury Strangers, Rootsi-USA helikunstnik Kali Malone ja Vene artpunk bänd Shortparis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles