TREILER Lõpuks kohal: Fukushima katastroofist valmis hingepõhjani raputav hävingudraama (1)

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
«Fukushima 50»
«Fukushima 50» Foto: Filmiplakat

Homme esilinastub Jaapanis suurejooneline mängufilm «Fukushima 50», mis toob ekraanile 9 aasta eest maailma jahmatanud tuumakatastroofi kangelaste loo.

Linalugu põhineb enam kui 90 intervjuust koosneval memuaarikogumikul, mis ilmus juba 2012. aastal. Põhjus, miks film alles nüüd välja tuleb, seisneb tõenäoliselt filmi mastaabis, mis eeldas terve filmi-Fukushima üles ehitamist, mis ei saanud olla ei kuigi odav ega ka eriti lihtne ülesanne olla, nagu kirjutab Japan Times.

Omal allegoorilisel moel rääkis Fukushima katastroofist ka 2016. aasta koletisfilm «Shin Godzilla» ning vändatud on dokumentaalfilme, ent üldiselt on tegu esimese täismahus ekraanitaiesega, mis selle lõppenud kümnendi ühe hirmsama sündmuse vaatajateni toob. 

Tegu on jaapanlaste toodanguga: filmi lavastas Setsurô Wakamatsu ning tootis Jaapani meediahiid Kadokawa.

Vaata filmi treilerit:

Peaosas «Viimase samurai» (2003) eest parima meeskõrvalosa Oscarile nomineeritud 60-aastane ning Hollywoodi kuulsaim jaapanlane Ken Watanabe, keda nägime eelmisel aastal ka Hollywoodi kassahitis «Godzilla: Koletiste kuningas» (2019) ning kes on muuhulgas üles astunud Christopher Nolani filmides «Batman alustab» (2005) ja «Algus» (2010).

Christopher Nolan, Leonardo DiCaprio ja Ken Watanabe
Christopher Nolan, Leonardo DiCaprio ja Ken Watanabe Foto: Toru Hanai/REUTERS/Scanpix

«Fukushima 50» on ingliskeelse meedia poolt pandud hüüdnimi Daiichi tuumajaama vapratele töötajatele, kes jäid jaama ja seega suuremat katastroofi ära hoidma, samas kui 750 töötajat jaamast põgenes. Et tegemist traagilise sündmusega, siis ei põhine ükski tegelane peale ühe ja kõige kuulsama ehk tuumajaama juhi Masao Yoshida (Watanabe) reaalsetel isikutel (kes suri veidi enam kui aasta pärast katastroofi päästetöödel saadud kiirguse tagajärjel).

Fukushima jaamas hakkasid 2011. aasta 11. märtsi maavärinate toimel kolme reaktori tuumades kütus sulama ning kui kõnealused 50 inimest ei oleks ohverdanud oma elu ja tervist, et viie päeva jooksul merevee abil olukorda kontrolli all hoida ehk ülekuumenenud reaktoreid jahutada, oleks asjalood võinud lõppeda muuhulgas terve Tokyo evakueerimisega.

Fukushima esimese tuumajaama õnnetus hinnati Rahvusvahelise tuumaintsidentide skaalal kõrgeima kategooria katastroofiks. Ainus varasem sama kategooria tuumaõnnetus on Tšornobõli katastroof, mis HBO poolt mullu teleseriaaliks vändati. Seriaali valmimises lõid kaasa ka eestlased ning sari võitis 2 Kuldgloobust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles