PILDID JA VIDEO ⟩ USA Tennessee keskosa tabanud tornaadodes kaotas elu vähemalt 22 inimest

Inna-Katrin Hein
Copy

Ameerika Ühendriikide Tennessee osariigi keskosa tabas 3. märtsi hommikul kohaliku aja järgi mitu tornaadot, tekitades palju kahjustusi ja võttes elusid eelkõige Nashville’is, kus möllas kõige võimsam tornaado.   

Tennessee kuberneri Bill Lee teatel on sajad inimesed jäänud kodust ilma ja saanud vigastada ning hukkunuid on vähemalt 22, edastab livescience.com.

USA Tennessee osariigi kuberener Bill Lee (vasakul) koos tornaados kodu kaotanud Kayla Coweniga
USA Tennessee osariigi kuberener Bill Lee (vasakul) koos tornaados kodu kaotanud Kayla Coweniga Foto: Mark Humphrey/AP/Scanpix

Lee lisas, et Tennessee tornaadode laastamispiirkonnas on avatud kodutuks jäänutele ajutised majutuspaigad ning päästetöötajad otsivad rusude alla jäänuid.

Ta soovitas inimestel mitte minna tagasi oma majajäänuste juurde, kuna need on varisemisohtlikud.

«Olen mõtetes kannatanutega ja palvetan nende eest. Kutsun ka teisi palvetama nende eest, kes seisavad silmitsi tragöödia, südamevalu ja raskustega. Vaid nemad teavad, mida on läbi elanud,» sõnas kuberner.

Nashville’i kesklinnas hävitas tornaado vähemalt 40 hoonet, mis tuleb uuesti üles ehitada. Kannatada said ka kohalikud lennuväljad, kus oli väikelennukeid.

Tornaados kannatada saanud väikelennukid USAs Tennessees Nashville'is John C. Tune'i lennuväljal.
Tornaados kannatada saanud väikelennukid USAs Tennessees Nashville'is John C. Tune'i lennuväljal. Foto: HARRISON MCCLARY/REUTERS/Scanpix

USA energiateavituslehekülje Poweroutage.us kohaselt jäi Tennessees umbes 20 000 majapidamist ja firmat elektrita.

Tennessees Lebanonis asuvates tööstushoonetes tekkis tornaado tõttu tulekahju, mis hävitas enamiku hoonetest.

USA ilmateenistus National Weather Service andis enne tornaadode tekkimist võimsa tormi hoiatuse ning soovitas elanikel minna orkaanivarjenditesse või keldritesse.

Meteoroloogide teatel on tornaadosid raske ette ennustada, kuid kui tekib supertorm, siis võib sellega kaasneda ka tornaado. Ilmaennustajad rõhutasid, et siiski mitte iga võimsa tormiga ei kaasne tornaadosid.

Tromb ehk tornaado on väikese läbimõõduga, kuid väga intensiivne õhupööris, mille keskmes on õhurõhk tunduvalt väiksem normaalrõhust.

Tornaadode tugevust määratakse Fujita-Pearsoni skaalal. Kõige nõrgem on F0, kõige tugevam F5. Viimane võib isegi teekatte minema viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles