ARVUSTUS «Nähtamatu mees» demonstreerib, kui keeruline on naisel põgeneda türanliku mehe eest

Spekter
Copy
«Nähtamatu mees»
«Nähtamatu mees» Foto: IMDB

Filmikriitik Ralf Sauter arvustab 1930ndate hittfilmi äsja kinodesse jõudnud uusversiooni, Sae-õudukate tegijate käe all valminud trillerit «Nähtamatu mees» (The Invisible Man). 

«Film mõjub ajakohasemalt, sest värske loo südames on võimuka ja vägivaldse mehe küüsist pääseda lootev naine, kelle läbielamised peegeldavad probleeme, mida on laialdaselt teadvustada aidanud #metoo liikumine. Cecilia lugu demonstreerib, kuivõrd keeruline on kannataval naisel põgeneda jõukusega õnnistatud türanliku mehe eest. Päris maailmaga on vaatajal kerge paralleele tõmmata, kui Cecilia püüab lähedasi veenda, et sadistlik abikaasa on ta leidnud ja terroriseerib teda jälle. Ometi ei taheta Ceciliat uskuda, sest tema järeldus, et Adrian on muutunud nähtamatuks, kõlab sedavõrd hullumeelselt… aga kas ei peeta päris maailmaski traumeerivatest rünnakutest rääkivaid naisi sageli hullumeelseteks? Kas ei jää väärkohtlejate tõeline olemus avalikkusele samamoodi nähtamatuks?» kirjutab Sauter oma arvustuses «Mida teevad hirm ja vägivald inimesega?».

Loe tervet arvustust värskest Postimehest.

Austraalia ja USA koostöös valminud õudus- ja ulmepõnevikus tuleb Cecilial (menusarja «Teenijanna lugu» peaosa eest nii Kuldgloobuse kui ka Emmy võitnud Elisabeth Moss) toime tulla kohutava ja kummalise olukorraga: tema sotsiopaadist ekskallim tapab end ära ning jätab naisele päranduseks terve varanduse. Seda aga üsnes tingimusel, et naine suudab täie mõistuse juurde jääda. See, mis järgneb, paneb aga kõiki arvama, et naine on hulluks läinud: teda hakkavad saatma ohtlikud kokkusattumused, mille põhjustajaks näib olevat poltergeisti kombel nähtamatuna naise elu põrguks tegev psühhoeks.

Apollo Kinodes alates 28. veebruarist 2020.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles