Reuters: Türgi ei takista enam Süüria põgenike liikumist Euroopasse

Inna-Katrin Hein
Copy
Süüria tsiviilelanikud põgenemas Idlibi provintsi lahingutegevuse eest
Süüria tsiviilelanikud põgenemas Idlibi provintsi lahingutegevuse eest Foto: RAMI AL SAYED/AFP/Scanpix

Uudisteagentuuri Reuters teatel ei takista Türgi enam Süüria sõjapõgenike Euroopasse pürgimist ning Türgi piirivalveametnikud said käsu põgenikke enam mitte peatada. Seega võib tekkida uus põgenikekriis.

Türgi langetas sellise otsuse pärast president Recep Tayyip Erdoğani kokku kutsutud hädanõupidamist, mis peeti pärast vähemalt 33 Türgi sõduri hukkumist Süürias Idlibis Süüria valitsusvägede õhurünnakus.  

Türgis on umbes 3,6 miljonit Süüria sõjapõgenikku. Loode-Süüriast, kus käivad lahingud, on alates möödunud aasta detsembrist põgenenud veel umbes 950 000 inimest.

Lahingud Süüria Idlibi provintsi Saraqibi linna lähedal
Lahingud Süüria Idlibi provintsi Saraqibi linna lähedal Foto: Aref Tammawi/Afp/Scanpix

Türgi võimude arvates lahkub Idlibi provintsist lahingute eest veel inimesi, kes üritavad samuti Euroopasse liikuda ning seega on tekkimas uus põgenikekriis.  

Türgi kaitseministeerium teatas, et Türgi väed tegid pärast Türgi sõdurite hukkumist vasturünnaku ja sihtmärgiks olid Süüria valitsusobjektid.

Türgi presidendi pressiesindaja Fahrettin Altun sõnastäna varahommikul, et Süüria valitsusobjektid on Türgi õhu- ja maavägede rünnaku järgselt lausleekides.

Venemaa ja Türgi sõlmisid 2018 lepingu, mille alusel loodi Idlibis demilitariseeritud tsoon. Venemaa teatel rikkus Süüria seda lepingut, kui Süüria  valitsusväed hakkasid vallutama Idlibi, mis on mässuliste viimane kants.

Türgi toetab Idlibis Süüria mässulisi militaargrupeeringuid. Venemaa on seni toetanud Süüria valitsusvägesid.  Nüüdsed rünnakuid Idlibis on tekitanud Türgi ja Venemaa vahel pingeid.

Türgi toetatud Süüria mässulised tankiga Idlibi provintsis
Türgi toetatud Süüria mässulised tankiga Idlibi provintsis Foto: Bakr Alkasem/AFP/Scanpix

ÜRO andmetel on alates jaanuarist, mil Süüria presidendi Bashar al-Assadi väed alustasid Venemaa toetusel Idlibi ründamist, õhurünnakutes hukkunud üle 300 tsiviilelaniku.

ÜRO eriesindaja David Swansoni andmetel on alates möödunud aasta detsembrist põgenenud Idlibi ja Aleppo provintsist umbes 900 000 inimest, kes kõik üritavad pääseda mnõnda turvalisse riiki, eelkõige Euroopasse.

Euroopa Liidul ja Türgil on leping, mille kohaselt Türgi takistab Süüria sõjapõgenike liikumist Euroopasse, kuid nüüdses olukorras Türgi seda enam ei tee.

Poiss mängimas jalgpalliga Süüria Idlibi ja Aleppo põgenike elukohaks olevas laagris Türgi piiri lähedal
Poiss mängimas jalgpalliga Süüria Idlibi ja Aleppo põgenike elukohaks olevas laagris Türgi piiri lähedal Foto: Bakr Alkasem/AFP/Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg mõistis Idlibi rünnakud hukka, nimetades neid läbimõtlematuteks. Stoltenbergil oli telefonikõne Türgi välisministri Mevlüt Çavuşoğluga, kellele ta ütles, et Süüria valitsus ja Venemaa peaksid lõpetama Idlibis rünnakud ja järgima rahvusvahelisi kokkuleppeid, et sõda lõpetada.

Ka USA nõuab, et Süüria valitsusväed ja Venemaa väed lõpetaksid mõttetud lahingud Idlibis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles