Eesti rannavõrkpallur sattus Himaalajas surmaohtu: olin seitse päeva üksinda mägedes

Elu24
Copy
Võrkpallur Kusti Nõlvak Himaalajas.
Võrkpallur Kusti Nõlvak Himaalajas. Foto: Erakogu

Tuntud Eesti võrkpallurid Kusti Nõlvak, Kert Toobal ja Martti Keel avaldasid Elu24-le põnevad ja isegi ohtlikud reisiseigad, mis on õpetanud neid elus ootamatustega toime tulema.

Eesti parim rannavõrkpallur Kusti Nõlvak, kes koos paarilise Mart Tiisaarega olümpiapiletit jahib, tunnistas, et reisimine on tema jaks õpetanud mõtete suunamist. Kui varasemalt oli ta palju minevikus kinni ega suutnud ebaolulistest mõtetest lahti lasta, siis tänu reisimisele avastas ta viisi, kuidas seda teha.

Kusti Nõlvaku (paremal) ja Mart Tiisaare senise karjääri parim tulemus pärineb mulluselt Jurmala kolme tärni turniirilt, kus eestlased jõudsid finaali.
Kusti Nõlvaku (paremal) ja Mart Tiisaare senise karjääri parim tulemus pärineb mulluselt Jurmala kolme tärni turniirilt, kus eestlased jõudsid finaali. Foto: Morozov Vadim

«Kui satun uutesse kohtadesse ja olukordadesse, arenen kõige kiiremini, sest olen uudishimulik ja avatud meeltega. Reisimine toob mind välja igapäevastest mõtetest ning olen õppinud seda oma kasuks pöörama,» kirjeldas Nõlvak oma sisemist arengut, mida reisimine on positiivselt mõjutanud.

Surmalähedane kogemus Aasias

Nõlvaku jaoks oli elumuutev kogemus matk Himaalaja mäestikus 2016. aasta sügisel. Surmalähedane olukord õpetas ta oma elu teise nurga alt vaatama. «Olin seitse päeva üksinda mägedes matkanud, kui umbes 4500 meetri kõrgusel äkitselt enesetunne halvenes. Rändasin kitsal matkarajal, mil ühel hetkel lahtiste kivide peal libisesin – äärepealt oleksin kuristikku kukkunud. Sellest hetkest tunnen, nagu keegi kaitseks mind,» rääkis ta.

Tolle reisi jooksul ulatasid raskel hetkel abikäe võhivõõrad, kelleta poleks noor sportlane tõenäoliselt elus. Täna hindab võrkpallur reiside juures spontaansust: «Vahel planeerin küll pikalt ette, kuid ette planeerimata reisidel on alati oma võlu.»

Tuleb arvestada, et kõigega ei saa arvestada

Credit24 võrkpalli meistriliiga staažikas pallur Kert Toobal harjus Prantsusmaal reisides ootamatustega, millega Eestis igapäevaselt kokku ei puutu. Selline nähtus nagu raudteetöötajate streik on täiesti tavaline sealsetele kohalikele, kuid eestlase jaoks võib sellest kujuneda täielik tragöödia, sest me pole elus sellist olukorda kogenud.

«Situatsiooni, et rongid argipäeval lihtsalt ei sõida, ei kujutanud ma Eestis ettegi, kuid Prantsusmaal õppisin kiiresti selliste ettenägematustega kohanema,» meenutas ta. Nüüd ei ole tema jaoks enam suur kriis, kui mõni lend tühistatakse või neljatunnine rongisõit asendub 10-tunnise bussisõiduga. Ootamatusteks peab reisil alati valmis olema, tunnistas sportlane.

Kert Toobal Eesti võrkpalliföderatsiooni näidistunnis Paide Hillar Hanssoo põhikooli õpilastele.
Kert Toobal Eesti võrkpalliföderatsiooni näidistunnis Paide Hillar Hanssoo põhikooli õpilastele. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Toobal juhib tähelepanu ka sellele, kuidas paljud turistid satuvad sekeldustesse välismaal autot rentides. «Autot rendist esmakordselt kätte saades teen alati pilti selle seisukorrast. Iga väiksemagi mõlgi ja täkke pildistan üles, et pärast rendifirma minult teiste tehtud avariide eest raha sisse ei saaks kasseerida,» õpetas sidemängija.

Ka Martti Keel on oma pikkade reiside jooksul pidanud silmitsi seisma ootamatustega. Ta meenutab seika oma karjäärist, mis õpetas talle, miks tasub kahe lennu vahele vähemalt mõni tund vahet jätta. «Tulime Bulgaariast või Kreekast. Jätkulend oli Helsingis, kuid kuna esimene lend hilines kolm tundi, jäime Eesti lennult maha. Koju me ei saanud ja pidime ootamatult öö Helsingis veetma,» rääkis ta.

Martti Keel 2016. aastal, kui Pärnu võrkpalliklubi krooniti Baltikumi võrkpalliklubisid ühendava Saja Liiga meistriks.
Martti Keel 2016. aastal, kui Pärnu võrkpalliklubi krooniti Baltikumi võrkpalliklubisid ühendava Saja Liiga meistriks. Foto: Tairo Lutter/Postimees
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles