VIDEO ⟩ Ei märganud midagi? Vaata, kui nutikalt olid peidetud «1917» varjatud lõiked

Spekter
Copy
«1917»
«1917» Foto: IMDB

3 Oscarit, 2 Kuldgloobust ja 7 BAFTAt võitnud sõjafilm «1917» (1917) sai erakordselt palju tunnustust just oma kaameratöö poolest. Filmi tegevus toimub justkui ühe katkematu ülesvõttena, ent loomulikult polnud see tegelikult päris täielikult nii. Vaata videost, kuhu režissöör Sam Mendes ja operaator Roger Deakins montaažilõiked peitsid!

Kuigi samasugust võtet on nähtud varemgi, võtkem kasvõi Alejandro González Iñárritu «Lindmehe», siis vaimustab see ühe-kaadri efekt publikut alati, kuna võimaldab vaatajal kuidagi eriliselt hästi loosse sisse elada. Kui «1917» tegemisel jäeti isegi üsna palju juhuse ja õnne hooleks (näiteks ilma osas), siis lõigete kohad mõeldi eriti kavalasti läbi nii, et hiljem järeltöötluses saaks efektidega üleminekud märkamatuks tuunida. Seda tehti enamasti paari trikiga, mis videost selgelt ilmsiks tulevad: keegi liigub tegelastest mööda, tegelased liiguvad ise püsivast objektist mööda, kaamera ees läheb pimedaks, tegelasest võetakse ülisuur plaan vms. 

«1917» jutustab loo kahest Briti sõdurpoisist, kellele antakse esimeses maailmasõjas võimatuna näiv ülesanne: toimetada sügavale vaenlaste territooriumile sõnum, mis ennetaks omade langemist surmavasse lõksu. Peaosas noor britt George MacKay, draamas astuvad üles ka inglise tippnäitlejad Richard Madden, Benedict Cumberbatch ja Colin Firth. 

Bondi-filmide «Spectre» ja «Skyfall» (aga ka Oscaritega pärjatud «American Beauty» ja sõjafilm «Jarhead») režissöör Sam Mendes püstitas oma uusima mängufilmiga endale ja kaameratiimile hullumeelse ülesande: filmida lahingutegevust katkematu kaamerapildina.

Erakordseks teebki filmi lisaks suurepärastele näitlejatele just kaameratöö, mis on usaldatud Mendese sagedase paarimehe, operaator Roger Deakinsi («Blade Runner 2049», «Skyfall», «The Big Lebowski», «Fargo») kätesse. 70-aastane vanameister ning Mendes leiutasid viisi, kuidas jutustada sõdurpoiste lugu nii, et see jõuaks vaatajateni maksimaalselt haaraval ja naturaalsel viisil – katkematu pildina, kus on minimaalselt montaaži. See tähendas aga kaamerameeskonnale ja näitlejaskonnale kohutavalt väljakutsumusterohket tööperioodi: kaevikutes, mudas ja vees tuli veeta lugematuid tunde ning seda olukorras, kus otsustav roll oli jäetud ilmataadile: kuna eesmärk ei võimaldanud võtteplatsil enamasti valgustust kasutada ning järgnevuse jaoks oli tarvis oodata, millal taevas on selline nagu vaja. See omakorda tähendas, et kui tarvis oli pilvist taevast, aga seal siras päike, siis tuli muudkui passida ja olude klappides tegutseda sekundipealt. 

Vaata välkdokist ehk featurette'ist, mismoodi filmitiim mudas müttas:

«1917» peaosatäitjat saab praegu mängimas näha «Kelly gängi tõelises loos» (True History of the Kelly Gang). «Macbethi» ja «Assassin's Creedi» lavastaja Justin Kurzeli raju krimitükk näitab koaalademaa ajaloo mitte just kõige nunnumat ajastut, tuues ekraanile vägivallast läbi imbunud loo, mis ajab ka keset päist päeva hirmu nahka. 

Tegu on Bookeri auhinna võitnud menuromaani põhjal vändatud tõsielulise looga Austraalia legendaarsest lindpriist Ned Kellyst ja tema jõugust, kes üritasid 1870ndate lõpus riiki kontrollinud ebaõiglastele võimuesindajatele isetehtud raudrüüdes vastu hakata. 

Ned Kelly kurioosne lugu ei leia mitte esimest korda teed suurele ekraanile: 2003. aastal ilmus temast film peaosades Heath Ledgeri ja Orlando Bloomiga ning veel varem, 1970. aastal, mängis lindpriid muusik Mick Jagger koos oma toonase kallima Marianne Faithfulliga Kelly õe rollis.

Filmis näeb veel Russell Crowe'i («Gladiaator», «Piinatud geenius»), Charlie Hunnamit («Pacific Rim», «Sons of Anarchy»), Nicholas Houlti («Mad Max: Raevu tee», X-Meeste uuemad filmid) ja Thomasin McKenzie't («Jänespüks JoJo»).

Apollo Kinodes alates 7. veebruarist 2020.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles