ISISe fänni ülestunnistus: tahtsin Londoni katedraali õhku lasta

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Safiyya Shaikh
Safiyya Shaikh Foto: AP/Scanpix

13 aastat tagasi islamisse pöördunud 36-aastane Safiyya Amira Shaikh plaanis enesetapurüknnakus õhku lasta Londoni St Pauli katedraali ja tappa hulga inimesi. 

Safiyya Amira Shaikh tunnistas täna Londoni kohtus end süüdi terroriaktide ettevalmistamises ja terrorialaste väljaannete levitamises, vahendas The Sun.

Shaikh (sünninimega Michelle Ramsden) käis enda sõnul Londonis tutvumisretkel, et uurida linnas asuvat ajaloolist paika ja hotelli. Samuti proovis naine võtta interneti teel ühendust pommivalmistajaga.

Kuid ta tabati, sest lõhkeainete ekspert, kellega ta suhtles, oli tegelikult salapolitseinik.

Kohus rääkis naine, et kavatses jätta ühe pommi hotelli ja seejärel viia teise Londoni turistide ühte lemmikpaika St Paul'i katedraalis

Ta lootis seal pommi õhates tappa hulga kiriku juures olnud inimesi ja iseenda.

Michelle Ramsden pöördus islami usku 2007. aastal ja muutis siis oma nime 

Ta hakkas internetis äärmuslasi jälgima ja 2015. aastaks naine radikaliseerus.

Kui Shaikh hakkas oma mõrvarlikku plaani koostama, võttis ta ühendust salapolitseinikuga, keda arvas pommivalmistaja olevat. 

Krüptitud vestlustes ütles naine, et ta «pigem sureb noorena ja pääseb Jannah'sse (paradiisi - toim.) võimalikult kiiresti».

«Ma tean alati, et ma tahtsin midagi suurt ära teha .... ühe kaefi (uskmatu - toim.) tapmisest ei piisa minu jaoks,» rääkis naine.

Prokuratuuri juhtumi kokkuvõtte kohaselt avaldas Shaikh soovi viia oma plaan täide jõulude või lihavõttepühade ajal, et oleks võimalus tappa rohkem inimesi.

2016. aastal märkasid mõned naise moslemitest tuttavad, et temaga pole kõik korras. Naine hülgas oma kunagise sõpruskonna täielikult ning lõpetas ka mošees käimise.

Shaikhist andis Briti valitsuse radikaliseerunud inimestega tegelevale asutusele teada keegi naise murelikest tuttavatest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles