Saksa kohus saatis trellide taha 100-kilogrammise kuldmündi varastanud kolm meest

Inna-Katrin Hein
Copy
Kanada suur kuldmünt, mille kaal on 100 kilogrammi ja millel on Briti kuninganna Elizabeth II büst
Kanada suur kuldmünt, mille kaal on 100 kilogrammi ja millel on Briti kuninganna Elizabeth II büst Foto: DIETER NAGL/AFP/SCANPIX

Berliini kohus määras mitme aasta pikkuse vangistuse kolmele mehele, kes Saksamaa pealinna muuseumist viisid kaasa 100 kilogrammi kaaluva kuldmündi.

Kohus saatis Araabia päritolu 23-aastase ja 21-aastase mehe, kes kuuluvad Berliinis tegutsevasse kuritegevuslikku gängi, neljaks aastaks ja kuueks kuuks trellide taha, teatab thelocal.de.

Üks kuldmündi varguses süüdistatud mees saabumas Berliini kohtusse
Üks kuldmündi varguses süüdistatud mees saabumas Berliini kohtusse Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix

21-aastane muuseumi turvatöötaja, kes neid kahte meest vargusel abistas, sai kolme aasta ja nelja kuu pikkuse vanglakaristuse.

Neljanda varguse süüdistatud mehe lasi kohus vabaks, kuna tema kohta nappis tõendeid.

Vargad viisid 100-kilogrammise Kanadas vermitud suure mündi Berliini Bode muuseumist 2017. aasta märtsis. See muuseum asub Saksamaa kantsleri Angela Merkeli elukoha lähedal.

Saksamaa Berliini Bode muuseum, kust kolm meest viisid 2017. aastal 100 kilogrammi kaaluva suure mündi
Saksamaa Berliini Bode muuseum, kust kolm meest viisid 2017. aastal 100 kilogrammi kaaluva suure mündi Foto: Johannes Eisele/AFP/Scanpix

Niinimetatud Suure vahtralehe münte, millel on Briti kuninganna Elizabeth II kujutis, vermiti 2007 vaid viis ja üks neist oli Berliini muuseumis.

Tegemist on maailmas suuruselt teise kuldmündiga, maailma suurim kuldmünt on ühetonnine Austraalia kängurumünt, mis tehti 2012.

Politsei ei ole seni Bode muuseumist varastatud münti leidnud. Prokuröride arvates jõudsid vargad selle tükkideks lõigata ja peita või sulatada või välismaale müüa.

100-kilogrammi kaaluv kuldmünt maksab ametlikult 1 miljon Kanada dollarit (700 000 eurot). Ekspertide hinnangul on see münt kallim, kui võtta arvesse kulla hinda.

Kolm kurjategijat jäid Bode muuseumist varastades turvakaamera ette ja salvestuselt on näha, et nad kandsid kapuutsiga musta värvi dressipluuse, näo alumise poole ette oli seotud tume rätik ja peas olid neil pesapallimütsid.

Mehed lõhkusid muuseumi ühe aknaklaasi kirvega ja ronisid sisse.

«Kurjategijad kasutasid köit, puidust abivahendeid ja käru, et münt autoni vedada,» teatas prokurör Martina Lamb.

Politsei andmetel saabusid kuritegeliku gängi patriarhid sõjast räsitud Liibanonist Saksamaale 1980. aastatel. See gäng on nüüdseks Berliini üks kurikuulsamaid. 

2019. aastal konfiskeeris politsei sellelt gängilt 77 kinnisvaraobjekti hinnaga 9, 3 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles