80ndate aastate raamatus avaldati hirmutavalt täpne ennustus Wuhani viirusest

Elu24
Copy
Dean Koontzi raamatus on uskumatult täpne viide koroonaviirusele.
Dean Koontzi raamatus on uskumatult täpne viide koroonaviirusele. Foto: twitter.com

Sotsiaalmeedias levib lõik 1981. aastal avaldatud romaanist, kus kirjeldatakse õõvastava täpsusega, kuidas 2020. aastal laastab maailma surmav Hiina viirus.

Vandenõuteoreetikud teevad taas ületunde. USA kirjaniku Dean Knootzi raamat «The Eyes Of Darkness» pakub ettevaatlikuks tegevalt täpset kirjeldust 2020. aastal Hiinast levima hakkavast Wuhan-400 nimelisest viirusest.

Hämmastavalt klapib nii tõve alguse koht Wuhan, vilepuhujast arsti nimi Li, levikuaasta 2020. kui ka kopsuhaigusena levimise vorm.

Loos avaldab arst Li Chen USAsse põgenenuna, et Hiina on arendanud bioloogiliseks relvaks viiruse. "Nad kutsuvad seda nimega Wuhan-400, sest see arendati välja geneetikalaborites Wuhani linna lähistel."

"2020. aastal levib kopsupõletiku laadne haigus üle maailma, rünnates inimeste bronhe ning seistes vastu kõikidele teadaolevatele ravimeetoditele," ähvardab Knootzi raamat.

Siiski vaid vandenõuteooria

Kuigi sarnasusi on hämmastavalt palju, on siiski tegemist vaid ebatäpse fiktsiooniga. Hiina vilepuhujast arsti nimi oli päriselus siiski Li Wenliang. Samuti ei ole tänase viiruse puhul tegemist sugugi lootusetult ravimatu tõvega.

Lisaks on raamatut tundvad inimesed meenutanud, et Knootzi raamat korrigeeriti selliseks alles 1990. aastate alguses. 1981. aastal Külma sõja tippajal avaldatuna kirjeldas stsenaarium Nõukoguse Liidus arendatud Gorki-400 viirust.

Teadlaste sõnul levib paanikaolukorras igasuguseid hullumeelseid teooriaid koroonaviiruse algusloo ja ka leviku kohta. Seepärast soovitatakse hoida mõistus selgena ja lähtuda teaduslikult tõestatud infost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles