VAATA TASUTA ⟩ Dokk paljastab, milline hiilgelpettus seisis 90ndate poistebändide edu taga

Spekter
Copy
Backstreet Boys Grammydel 2019: Brian Littrell, AJ McLean, Nick Carter, Kevin Richardson ja Howie Dorough
Backstreet Boys Grammydel 2019: Brian Littrell, AJ McLean, Nick Carter, Kevin Richardson ja Howie Dorough Foto: Jordan Strauss/AP/Scanpix

YouTube'is saab tasuta vaadata värsket dokumentaalfilmi «The Boy Band Con: The Lou Pearlman Story», mis räägib 90ndatel globaalselt menukad poistebändid Backstreet Boys ja NSYNC orbiidile lennutanud petisest.

Pearlman, saanud inspiratsiooni New Kids on The Blocki edust, asutas 1992. aastal plaadifirma Trans Continental Records, mille eesmärgiks sai poistebändifenomeni kopeerimine. Pearlman korraldas kolm miljonit dollarit maksnud talendiotsingu ning valis isiklikult välja viis andekat poissi, kellest sai läbi aegade kõige edukam poistebänd Backstreet Boys. Mõni aasta hiljem kordasid nad oma skeemi ning asutasid poistebändi NSYNC, mis ei osutunud päris sama edukaks, kuid millest sai siiski ülemaailmne hittkollektiiv, mis müüs plaate 70 miljoni dollari eest. Hiljem asutas Pearlman veel hulga bände, millest nii mõnedki suurt edu saavutasid (O-Town, LFO, Take 5 jt).

Lennunduses alustanud, kuid muusikamoguliks tõusnud Pearlman ei suutnud millegipärast piirduda oma niigi suure eduga ning rahaahnus võttis võimust. Ta teostas oma suurimad pettused Trans Continentali n-ö hea nime all, pettes investoritelt välja umbes 300 miljonit dollarit, lastes neil pumbata raha sama nimega ettevõtetesse, mis eksisteerisid vaid paberil.

2016. aastal 62-aastasena vangis surnud muusikaprodutsent Louis Jay Pearlman oleks võinud hauda minna au ja kuulsusega, ent valis vaatamata oma suurele edule kriminaalse tee ning läks ajalukku hoopis petisena, kes veeti kohtu ette ulatusliku Ponzi-skeemi ning rahapesu eest, mille eest talle 2008. aastal 25 aastat vanglakaristust määrati.

Filmi produtseeris ansambli NSYNC liige Lance Bass. Dokis näeb üles astumas enamikku NSYNCi liikmeskonnast, Backstreet Boysi AJ McLeani ning ka viimase kollektiivi noorima liikme Nick Carteri kunagisest lapsartistist väikevend Aaron Carterit, kes asub antud loos aga hoopiski Lou Pearlmani kaitsele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles