Belgia katedraalist leiti inimluudest sein

Inna-Katrin Hein
Copy
Inimkolju ja luud. Pilt on illustreeriv
Inimkolju ja luud. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Arheoloogid leidsid Belgia Genti Saint-Bavo katedraalist inimluudest ehitatud seina. 

Umbes 500 aastat tagasi ehitatud sein koosneb reie- ja sääreluudest ning koljudest. Arheoloogide arvates võeti need luud kiriku juures asunud surnuaiast, et teha ruumi uute haudade jaoks, teatab express.co.uk. 

Arheoloogid lisasid, et kuna tegemist oli kiriku maale maetutega, siis ei saanud neid luid lihtsalt ära visata, vaid neid tuli kohelda austusega. Selle tõttu võisid kirikuisad leida luudele uue koha seinal.

Saint-Bavo katedraal ehitati 17. sajandil ja seina tegemiseks kasutatud luud olid siis vähemalt 200 aastat vanad, pärinedes vanalt surnuaialt.

«Me ei ole varem midagi sellist leidnud. Arvestades, et kristlased uskusid keha ülestõusmisse, olid luud väga tähtsad. Mõnikord ehitati linnades maju surnuaia müüri vastu seepärast, et surnuaiaga ühenduses olemine andis võimaluse ehitada oma luukamber, kuhu panna lähedaste luud,» selgitas arheoloogide meeskonna juht Janiek De Gryse.

Saint-Bavo katedraal ehitati 942. aastal rajatud Püha Ristija Johannese kabeli kohale ja gooti kiriku ehitamine algas 1274.

1556. aastal  lõhkusid kalvinistid Hollandis ja Belgias kirikuid, visates kividega vitraažaknad katki, hävitades pühakute kujud ja maalid ning teised kunstiteosed.

Lisaks Belgia Saint-Bavo katedraalile on inimluudest sein ka Briti Kenti St. Leonardi kirikus. Seal on üle 1000 kolju ja iga luuvirn on üle 1,8 meetri kõrge.

Kunagi arvati, et need luud kuuluvad Hastingsi lahingus 14. oktoobril 1066 hukkunud sõduritele. Hilisem uuring näitas, et tegemist on kohalikega, kes maeti 13.–15. sajandil. Ei ole täpselt teada, kui palju neid luid on, kuid arvatakse, et umbes 2000 inimese luud.

Gent on linn Belgias, Ida-Flandria provintsi keskus ja suurim linn, asudes Schelde jõe ääres. Arvatakse, et Genti vanaaegne nimi Ganda pärineb keldi sõnast «ganda», mis tähendab jõesuuet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles