VIDEO ⟩ Michigani järve rannale tekkis tuhandeid jääpalle

Inna-Katrin Hein
Copy
Jääpallid Michigani järve rannal
Jääpallid Michigani järve rannal Foto: shutterstock.com

USAs Michigani järve ääres on südatalv ja madalad temperatuurid, mille tõttu tekkis järve randa tuhandeid jääpalle.

USA ilmateenistuse teatel olid ilmaolud jääpallide, mis tavaliselt tekivad kas detsembri lõpul või jaanuari alguses, tekkeks nüüd sobivad, teatab msn.com.

Michigani osariigi loodusvarade ameti esindajad tegid Holland State Parki rannas olevatest jääpallidest pildid ja postitasid need sotsiaalmeediasse.

Ameti juhi Sean Mulligani teatel on jääpallid erineva suurusega, ulatudes  väga väikestest pallidest kuni suurte pallideni, mis vaevu pihku mahuvad.

«Olin varem kuulnud, et teatud ilmastikutingimustel tekivad sellised jääpallid, kuid ma ei olnud varem neid oma silmaga näinud,» lisas ameeriklane.

Mulligani arvates on kaldal tuhandeid jäiseid palle.

USA meteoroloogide teatel tekivad need pallid madalas rannavees siis, kui temperatuur on miinustes. Lained vormivad veepinnal oleva jääpudru pallideks, paisates need rannale.

«Need pallid tekivad jääsupi ja  lainete abil. Kui need poolpehmed pallid rannale jõuavad, külmudes seal kivikõvaks,» selgitasid meteoroloogid.

USA tormide uurimise keskuse esindajad lisasid, et jääpallide teket mõjutab ka Kanada aladelt saabuv arktiline õhk, mis on järve soojema vee kohal, tekitades lume- ja lörtsisadu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles