KULLAHINNAGA SENTIMEETER ⟩ Rootsi teivashüppetäht raha jahil

Elu24
Copy
Rootslane Armand Duplantis tšekiga, pärast Glasgows püsitatud maailmarekordit.
Rootslane Armand Duplantis tšekiga, pärast Glasgows püsitatud maailmarekordit. Foto: Ian Rutherford/AP

Rootsi teivashüppe täht Armand Duplantis nihutas laupäeval taas ala maailmarekordit ühe sentimeetri võrra taeva poole. Miks parandab rootslane maailmarekordeid ühe sentimeetri kaupa? 

20-aastane rootslane ületas Glasgows lati kuue meetri ja 18 sentimeetri kõrgusel. Telerist võistlust jälgides jäi mehe ja lati vahele aga rohkelt ruumi. Miks parandab Duplantis maailmrekordeid ühe sentimeetri kaupa? Eelmise rekordi püstitas ta alles nädalapäevad tagasi.

Rootsi ajakirjanik Tommy Åström pakub: «Vastus peitub rahas.»

«Kergejõustiklase elu pole nagu jäähokimängijal või jalgpalluril, et iga kuu kindlal kuupäeval kontojääk suureneb ja palk laekub. Duplantis saab iga rekordi eest suured boonused, seetõttu ongi mõistlik teha võimalikult palju rekordeid,» rääkis Åström Expressenile.  

Rootsi ajakirjanduse väitel saab Duplantis Šotimaal tehtud rekordi eest 50 000 eurot Rahvusvaheliselt Kergejõustikuliidult, 30 000 eurot korraldajalt, Duplantise sponsor Puma peab samuti iga rekordi eest Duplantisele korralike summasid maksma.

«Iga rekordi eest saab nii palju raha, et Duplantise poolt oleks rumal tõsta latt kohe näiteks 6.30 peale, see oleks kui endale jalga laskmine,» sõnas Åström. 

Tema sõnul jätkab Duplantis edaspidigi rekordiparandamisi sentimeetri haaval.

Kogenud spordimänedžer, soomlane Jukka Härkönen ei nõustu Åströmiga. Soome väljaandele Iltalehti rääkis Härkonen, et latt tõstetakse nii kõrgele, kui võimalik. 

«Kõnelesin Duplantise mänedžeri Daniel Wessfeldtiga. Nad ikkagi lähtuvad oma tegemistes sportlikult pinnalt. See tähendab, et kui kevadel-suvel on head tingimused, siis hüpatakse nii kõrgele, kui võimalik,» rääkis Härkönen. 

Varasemad teivashüppelegendid ukrainlane Sergei Bubka ja venelanna Jelena Isinbajeva parandasid maailmarekordeid samuti ühe sentimeeetri kaupa, nagu Duplantis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles