VIDEO ⟩ Yokohama viiruselaeva reisijaid teenindav meeskond kardab oma tervise pärast

Inna-Katrin Hein
Copy
Jaapani Yokohama sadamas karantiinis olev kruiisilaev Diamond Princess. Pildil reisijad jalutamas välistekil
Jaapani Yokohama sadamas karantiinis olev kruiisilaev Diamond Princess. Pildil reisijad jalutamas välistekil Foto: CHARLY TRIBALLEAU/AFP/Scanpix

Jaapanis Yokohama sadamas koroonaviiruse tõttu karantiinis kruiisilaeval Diamond Princess on umbes 3700 inimest - neid teenindavad meeskonnaliikmed kardavad, et nende tervis on suures ohus.

Laeval olevatest inimestest 175 on diagnoositud koroonaviirus, 39 uut nakkusjuhtumit ilmnesid 12. veebruaril, teatavad nypost.com ja businesstoday.in.  

Japaani tervishoiuministeeriumi teatel on nakkuse saanud ka üks tervishoiuametnik, kes vastutas karantiini eest ja käis mitu korda laeval. 

Laeval olijad on ristinud selle mini-Wuhaniks, kuna seal on väljaspool Hiinat suurim arv koroonaviirusesse nakatunuid. Hiina Hubei provintsis Wuhanis hakkas koroonaviirus levima möödunud aasta detsembris, olles nüüdseks jõudnud 30 riiki.  

Kruiisilaeva reisijad on suurema osa päevast oma kajutites, kus nad saavad olla kajuti rõdul ja teistest eraldatud. Kõik peavad kogu aeg kandma näomaski.

Japaanis Yokohamas seisab sadamas karantiinis kruiisilaev Diamond Princess, kus on 3700 inimesest 175 diagnoositud koroonaviirus.
Japaanis Yokohamas seisab sadamas karantiinis kruiisilaev Diamond Princess, kus on 3700 inimesest 175 diagnoositud koroonaviirus. Foto: KAZUHIRO NOGI/AFP/Scanpix

Reisijad saavad avatekkidel jalutada tunni päevas. Toidu ja muu vajaliku toovad kaitserõivastes meeskonnaliikmed neile kajutisse.

Kui turistid kurdavad igavust, sest nad ei saa eriti liikuda ega suhelda, siis meeskond kardab oma elu ja tervise pärast, sest nad võivad reisijaid teenindades nakkuse saada.

Diamond Princessil on 1000 meeskonnaliiget, kes peavad tagama, et reisjatel oleks karantiinis kõik vajalik olemas. Nad valmistavad kohapeal komplekteineid, mis viiakse kolm korda päevas reisijatele. Kuna meeskonnaliikmed jagavad omavahel nii duširuume kui ka WC-sid, siis on neil suur oht nakkust saada.

Senistel andmetel on koroonaviiruse nakkuse saanud laeva 10 meeskonnaliiget. Esimesest viiest teatati 9. veebruaril ja järgmisest viiest juba päev hiljem. Meeskonnaliikmete teatel võisid nad nakkuse saada haigete reisijatega kokku puutudes.

Kui Diamond Princessi reisijad on jõukatest riikidest, siis meeskonnaliikmed enamasti Aasia arengumaadest.

Jaapani Yokohama sadamas on koroonaviiruse tõttu karantiinis kruiisilaev Diamond Princess.
Jaapani Yokohama sadamas on koroonaviiruse tõttu karantiinis kruiisilaev Diamond Princess. Foto: CHARLY TRIBALLEAU/AFP/Scanpix

Nende seas on 132 India kodakondsusega inimest, kellest üks on Binay Kumar Sarkar, kokk, kes valmistab karantiinis olevatele reisijatele komplekteineid, umbes selliseid nagu antakse lennukis.

Ta teatas sotsiaalmeedias, et kruiisilaev on nagu suur nakkusepesa, kus iga hetk võib nakatuda. Sarkar avaldas sotsiaalmeedias videoid, milles ta palub India valitsust indialased laevalt koju toimetada.

Laeva meeskonnaliikmete hulka kuulub ka 24-aastane Mumbaist pärit Sonali Thakkar, kelle sõnul puutuvad töötajad omavahel kogu aeg kokku, kaasa arvatud söögiaegadel, ning keegi ei tea, kes on nakatunud.

Thakkari sõnul tundsid tema ja ta üks kolleeg end järsku halvasti, tal tekkis palavik ja köha ning viimasel ajal on ta olnud oma kajutis. Laevaarsti sõnul on tal aga tavaline külmetus.

Thakkar lisas, et tema ja teised meeskonnaliikmed kardavad, sest ei tea, kus ja kelle kaudu võivad haigestuda. «Arvan, et esmalt tuleks teha koroonaviiruse test meeskonnaliikmetele, sest see takistaks viiruse levimist,» lausus Thakkar.

Reisijad avaldavad sotsiaalmeedias meeskonnale tänu, et hoolimata haigusohust töötavad nad edasi. Samas on reisijad murelikud, et kuigi töötajad kannavad kaitseülikondi, võib viirus äkki nende vahendusel levida.

Kruiisifirma Princess Cruises esindaja teatas, et Diamond Princessi meeskonnaliikmed on saanud ohuolukordade koolituse ja teavad, kuidas peab käituma ja mida tegema. Lisaks järgib meeskond tervishoiuspetsialistide ettekirjutusi.

Ei ole teada, kui palju inimesi on Diamond Princessi pardal koroonaviiruse nakkuse saanud, sest testitud on vaid murdosa pardal olijatest, 439 inimest. Jaapani võimud loodavad, et kõigile neile, kellele ei ole veel koroonaviiruse testi tehtud, tehakse see lähiajal.

Osa arste ja virolooge peab laevade karantiini panemist valeks sammuks, kuna haigus võib kitsal alal kiiremini levida. Lisaks teevad eksperte murelikuks kruiisilaevade meeskonnaliikmete elutingimused, mis soodustavad haiguse levimist. Jaapani Hakuoh ülikooli arstiteadlane Harue Okada sõnas kohalikule meediale, et laev on piiratud kinnine ruum, kus viirusel on kõik võimalused kiiresti levida.

Diamond Princessi karantiin peaks lõppema 19. veebruaril, kuid osade meditsiiniekspertide teatel võib see kesta kauem.

Jaapani võimude teatel plaanivad nad kruiisilaevalt tuua ära reisijad, kelle koroonaviiruse test oli negatiivne. Nad pannakse Jaapani sõjaväeossa igaks juhuks veel karantiini.

Jaapani Yokohama sadama kail olev buss, millega hakatakse karantiinis kruiisilaevalt Diamond Princess ära vedama reisijaid, kelle koroonaviiruse test oli negatiivne.
Jaapani Yokohama sadama kail olev buss, millega hakatakse karantiinis kruiisilaevalt Diamond Princess ära vedama reisijaid, kelle koroonaviiruse test oli negatiivne. Foto: CHARLY TRIBALLEAU/AFP/Scanpix

Lisaks Diamond Princessile on karantiinis veel vähemalt kolm luksuslikku kruiisilaeva.

Uue koroonaviiruse tagajärjel on praeguseks surnud ligi 1500 inimest ning 45 000 on haigestunud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles