VIDEO ⟩ Koroonaviiruse kahtlusega kruiisilaev MS Westerdam lubati lõpuks Kambodža vetesse

Inna-Katrin Hein
Copy
MS Westerdam on karantiinis Kambodža sadamalinna Sihanoukville'i juures
MS Westerdam on karantiinis Kambodža sadamalinna Sihanoukville'i juures Foto: Soe Zeya Tun/REUTERS/Scanpix

Laevafirma Holland America Line kruiisilaev MS Westerdam, mille pardal kahtlustatakse uut koroonaviirust COVID-19, ei lubatud Filipiinide, Taiwani, Jaapani ja Tai sadamatesse, kuid Kambodža lubas lõpuks oma vetesse. 

Laevafirma kinnitusel ei ole mitte üksi sellel laeval olevast rohkem kui 2200 inimesest koroonaviiruse nakkust saanud, teatab news.com.au.

MS Westerdam sai lõpuks Kambodža võimudelt loa jääda ankrusse Shianoukville'i sadamalinnast 1 kilomeetri kaugusel, olles seal karantiinis.

Holland America Line esindajate andmetel ei ole 1455 reisijat ja 802 meeskonnaliiget nakatunud, kuid nad soovivad, et Kambodža medtöötajad nad üle vaataksid ja terviseprobleemidega inimestele koroonaviiruse testi teeksid.

Laevafirma teatel diagnoosis laevaarst umbes 20 inimesel seedehäired ja palaviku, kuid tegemist ei olevat koroonaviirusega. Sellest hoolimata pandi need inimesed igaks juhuks karantiini.

Laevaarst võttis neilt vereproovid, mida uuritakse Kambodža pealinna Phnom Penhi viiruselaboris. Kambodža kaitseväe helikopter lendas laevale, et need vereproovid ära tuua.

Kambodža kaitseväe helikopter valmistub lendama MS Westerdamile
Kambodža kaitseväe helikopter valmistub lendama MS Westerdamile Foto: Soe Zeya Tun/REUTERS/Scanpix

Sihanoukville’i linnapea Kouch Chamrouen sõnas, et kui MS Westerdamil on koroonaviirusesse haigestunuid, siis nad viiakse kohalikesse haiglatesse ravile.

Kambodža peaministri Hun Seni arvates ei kujuta koroonaviirus kambodžalastele ohtu, sest seni ei ole neist mitte keegi nakatnud. Üks nakatunu on Hiina turist.

USA suursaadiks Kambodžas Patrick Murphy teatas, et selle kruiisilaeva pardal olevad USA kodanikud üritatakse sealt ära tuua ja kodumaale saata.

Holland America Line teatel lõppes kruiis koroonaviiruse kahtluse tõttu Sihanoukville’is ja pärast karantiini viiakse inimesed tšarterlendudega Kambodža pealinna Phnom Penhi. Sealt edasi lendab igaüks ise oma koju.

Kambodža sadamalinna Sihanoukville'i juures karantiinis oleva MS Westerdami reisijad vaatamas linna suunas
Kambodža sadamalinna Sihanoukville'i juures karantiinis oleva MS Westerdami reisijad vaatamas linna suunas Foto: ANGELA JONES/via REUTERS/Scanpix

MS Westerdam alustas oma kruiisi möödunud kuul Singapurist ja enne koroonaviiruse paanikat oli viimane peatus Hongkongis, kus on diagnoositud 50 koroonaviirusse nakatumist.

On veel kruiisilaevu, kus koroonaviirust on kahtlustatud või seal levib see haigus.

Hongkongis oli karantiinis kruiisilaev World Dream, millel olnud ligi 2000 reisijal ja meeskonnaliilmel kahtlustati uut koroonaviirust, kuid testid näitasid, et keegi ei olnud haigestunud ning neil lubati koju minna.

Jaapanis Yokohama sadamas on alates 4. veebruarist karantiinis kruiisilaev Diamond Princess, millel levib koroonaviirus ja selle nädala andmetel on seal üle 200 nakatunu.

Kruiisifirma Cunard kruiisilaev Queen Mary 2 suunati Lääne-Austraalia Freemantle'i sadamasse, kuna ka selle laeva pardal kahtlustatakse koroonaviirust. 

Hiinas Hubei provintsis Wuhanis hakkas uus koroonaviirus ametlikult levima möödunud aasta detsembris, osade ekspertide arvates juba oktoobris.

Uus koroonaviirus COVID-19 on nõudud 1300 inimese elu ja nakatunuid on 50 000. See haigus on lisaks Hiinale veel 30 riigis.

Hiina valitsus on võtnud kasutusele mitmeid meetmeid, et haiguspuhangule piiri panna. Viirusega võitlemiseks eraldati 144 miljonit dollarit (132 miljonit eurot).

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kuulutas uue koroonaviiruse globaalseks terviseohuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles