Suurbritannias hakkas ema oma tütre surma uurima, sest politsei ei saanud ülesandega hakkma

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
13-aastasena ecstasy üledoosi surnud Eboney ema hakkas ise tema tütre surma põhjustajaid otsima.
13-aastasena ecstasy üledoosi surnud Eboney ema hakkas ise tema tütre surma põhjustajaid otsima. Foto: Kuvatõmmis Youtube'st

Rainhillist Merseyside'ist pärit Eboney Cheshire'ist sai üks noorimaid narkootikumide üledoosi tõttu surnud teismelisi Suurbritannias, kui ta 2018. aasta detsembris vaid 13-aastasena jõi spordijooki, millesse oli lisatud ecstasyt.

Tüdruku ema, Kerry Williams avaldas hiljuti Vice'i dokumentaalis, kuidas ta hakkas ise oma tütre surmaga seotud asjaolusid uurima, sest politsei ei suutnud aasta jooksul uurimisega kuskile jõuda, vahendas Daily Mail. 

41-aastane Kerry Williams tunnistas, et selle aja jooksul ei käinud politsei kordagi tema juures ega vastanud tema kõnedele. «Tundus, et neid ei huvita mu tütrega juhtunu,» tõdes Williams. 

Filmis avaldatati ka lõik kõnest, mille Williams politseisse tegi, kus ametnik tunnistab naisele, et uurimine on läbi kukkunud ning seisab koos teiste sarnaste toimikutega riiulis ning keegi ei tegele sellega. 

«Me uurime jätkuvalt Eboney traagilise surma tagamaid ja otsime sama järjekindlalt vastuseid küsimusele, kes talle narkootikume andis,» kinnitas politsei juhtivuurija Martin Earl hiljem kaamera ees.  

Uurija sõnul mõistavad nad, kui raske on see aeg olnud tüdruku lähedastele ja ta lubas  õigluse jalule aidata.

Dokumentaalis paljastab ema, et sai ise asja uurima hakates teismelistelt palju anonüümseid näpunäiteid, mille tulemusel sai naine teada, et tema tütar on tõenäoliselt ostnud narkootikume Instagramis tegutsevalt jõugult.

«Me avasime Facebookis Ebony mälestuseks kaastundelehe, kuid sellest sai üsna ruttu õigluse jalgele aitamise leht,» rääkis Williams ja lisas, et inimesed hakkasid seepeale neile helistama ja erinevat infot sisaldavaid sõnumeid saatma. 

Naiseni on jõudnud seeläbi info, et Liverpooli kandis tarvitavad üsna paljud noored ecstasyt ning sellega seoses on olnud ka mitmeid surmajuhtumeid. 

«Inimesed hakkasid mulle rääkima, et diilerid müüvad seda kraami sotsiaalmeedias ja ehk sai ka Eboney narkootikumi just sealt. Aga me ei tea seda päris kindlalt,» selgitas naine. 

Williams otsustas sotsiaalmeedias narkootikume müüvate diileritega kohtuda, et selgitada välja, mis tema tütrega juhtus. 

«Ma pidin sõprade ja naabritega internetis tuulama ja tänavatel luusides vastuseid otsima,» sõnas Williams.

13-aastasena ecstasy üledoosi tagajärjel surnud Eboney ema Kerry Williams hakkas ise tütre surma põhjustajaid otsima, sest politsei ei tegele enam selle uurimisega.
13-aastasena ecstasy üledoosi tagajärjel surnud Eboney ema Kerry Williams hakkas ise tütre surma põhjustajaid otsima, sest politsei ei tegele enam selle uurimisega. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

«Neid diilereid tuleb uurida, kuid minul ei ole selleks ei vajalikku ressurssi ega võimalusi,» lausus Williams ja lisas, et see on politsei töö, aga nad ei tee seda. 

Williams loobus peaaegu aasta tagasi oma päevatööst ning otsustas hakata tütre surmaga seotud tõde välja selgitama ja sellest inimestele rääkima. Naine käib tihti tänavatel infovoldikuid jagamas ja narkodiilerite jõukusid otsimas. 

Dokumentaalis väidab Williams, et «Rõõmupäevade meeskonna» nimeline grupeering müüb sotsiaalmeedias lastele näiteks ecstasyt, kanepit ja teisi enamlevinud narkootikume. 

«Ma tahan lihtsalt teada, mis juhtus. Ma tahan teada, miks mu tütar suri. Ma olen kohtunud diileritega. Olen pannud üles plakateid, Olen ennast ohtu seadnud - aga ma ei lõpeta enne kui jõuan tõe jälile,» rääkis Williams. 

Willams rääkis, et tal ei olnud aimugi, et tütar oli mõne narkootikumiga kokku puutunud, sest Eboney ei olnud kunagi pahandustesse sattunud.

Eboney oli Williamsi ainus tütar ning naise sõnul oli tegemist targa ja seltskondliku tüdrukuga, kes unistas arstiks saamisest.

Eboney vanema venna, 18-aastase Leoni sõnul oleks õest saanud väga hea arst. «Mu vanemad hoolitsesid Eboney eest, nad lugesid talle erinevaid raamtuid ja õpetasid maailma pealinnade nimesid ning tutvustasid erinevate riikide lippe. Tal olid väga head üldteadmised,» rääkis Leon. 

Venna kinnitusel hakkas tüdrukut enne tema surma huvitama meikimine ja moekalt riietumine.

«Tal olid toredad sõbrad, kuigi jah, koolis oli ka neid, kes mõjusid halvasti, kuid ma proovisin Eboney't nendest eemale hoida. Ma ei muretsenud tema pärast väga,» lisas Leon. 

Williams rääkis videos avameelselt hetkest, mil ta leidis vahutava suuga tütre magamistoast. «Ma läksin tema magamistuppa ja ukse avades avastasin, et tal olid krambid. Mind tabas paanika. Ta lamas pimedas, oma voodis. Ta silmad olid tagurpidi,» kirjeldas Williams. 

Seejärel helistas naine päästeametisse ja enne kui ta arugi sai oli terve maja parameedikuid ja politseinike täis. 

«Nad proovisid tema südant tööle saada, proovisid teda elustada. Kiirabitöötajad tulid ja ma nägin, kuidas Eboney oli kanderaamil ja nad elustasid teda,» jätkas ema. 

Tüdruku kehatemperatuur oli selleks ajaks tõusnud 40 °C. Parameedikud viisid tüdruku haiglasse, kus ta suri neli tundi hiljem.

«Ma olin täielikus šokis. Mu pere tuli haiglasse ja me olime kõik laastatud,» sõnas Williams.

Naine arvas alguses, et tütre surm oli seotud viirusega, mida Eboney põdes. Kuid arstide sõnul suri tüdruk mingi aine tarbimisest tekkinud reaktsiooni tõttu. 

«Ma ragistasin aju ja püüdsin välja mõelda, mida ta võtnud oli. Kuid mul polnud vähimatki aimu,» kirjeldas Williams.

Analüüsidest selgus, et tüdruku surma põhjuseks oli ecstasy üledoos.

Politsei otsis seoses surma põhjusega läbi ka tüdruku toa, kuid sealt ei leitud ei narkootilise aine jälgi ega midagi muud kahtlustäratavat.

Kuid ema leidis tütre magamistoast Lucozade energiajoogi pudeli, kust leiti ecstasy jääke. 

«Ma olen tema surmale eelnenud tunde oma peas korduvalt läbi mänginud ja see kõik ei ole kuidagi loogiline. Turvakaamerate salvestiste järgi käis ta kella 19.30 ajal kohalikus poes, kust ta ostis magusat ja juua,» seletas ema. 

Willamsi sõnul võis tütar kohtuda kellegagi teel koju, kes talle narkootikume andis. «Kuid miks peaks Eboney võtma narkootikume vahetult enne kojutulekut ja magamaminekut? Ta ei ole kunagi enne narkootikume tarvitanud ega pahandustesse sattunud,» tunnistas Williams, et kogu lugu oli nende jaoks väga šokeeriv.

Naise sõnul tunneb ta endal suurt süüd, sest ei pannud ühtegi märki tähele, sest ta on koolitatud meedik. 

Politsei ei ole seoses tüdruku surmaga kedagi vahistanud ning pere otsib jätkuvalt meeleheitlikult vastuseid. 

«Ma ei lõpeta enne, kui saan vastused, mida vajan,» põrutas naine.

Williamsile on helistanud lapsed koolist ja rääkinud oma eakaaslastest, kes ostavad sotsiaalmeedia vahendusel kohalike diilerite käest narkootikume. «Ma olen tõele väga lähedal. Kuid kuni õiglus ei ole jalule seatud jätkan ma võitlust,» lisas Williams.

Kerry Williams käib seni tänavatele plakateid kleepimas, kus palub jagada tema tütre surmaga seotud infot.
Kerry Williams käib seni tänavatele plakateid kleepimas, kus palub jagada tema tütre surmaga seotud infot. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

«Me mõistame, milline on nende pettumus seoses sellega, et kedagi ei ole veel vahistatud, kuid siinjuures on oluline, et need, kellel on mingisugust infot, selle ka meile teatavaks teeks,» selgitas juhtivuurija Earl.

Politsei sõnul uuritakse mitut vihjet ning nad on kindlad, et mõni tema sõpradest või laiemast tutvusringkonnast pärit inimene varjab olulist infot, mis aitaks uurimist.

«See puudutab ka infot nende kohta, kellega Eboney suhtles sotsiaalmeedia vahendusel, või keda ta kohtas 2018. aasta 2. detsembri pärastlõunal või õhtul. Meie andmetel oli ta oma kodu lähedal koos ühe tüdrukuga ning on äärmiselt oluline, et me selle inimesega rääkida saame,» lisas Earl. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles