PILDID ⟩ Spordiriietes jäisesse mäkke roninud idiootide päästmiseks käivitati suur erioperatsioon

Elu24
Copy
Šotimaa MTÜ Lochaber Mountain Rescue Team pidi Ben Nevise mäetipust päästma neli tudengit, kes jäid tormi ajal hätta.
Šotimaa MTÜ Lochaber Mountain Rescue Team pidi Ben Nevise mäetipust päästma neli tudengit, kes jäid tormi ajal hätta. Foto: Facebook / Lochaber Mountain Rescue Team

Šotimaal jagas Lochaber Mountain päästemeeskond sotsiaalmeedias lugu sellest, kuidas 22 liikmest koosnev vabatahtlike meeskond läks lumetormi ajal päästma nelja «idiooti». Nimelt proovisid tudengid esmaspäeval ilma varustuseta vallutada 1345-meetrist mäetippu, kuid jäid tormi kätte lõksu, vahendab The Times.

Neli 20ndates Glasgow üliõpilast otsustasid esmaspäeval vallutada Šotimaal asuva Ben Nevise mäetipu. Tegu on Suurbritannia kõige kõrgema mäega. Meestel, kes ei rääkinud hästi inglise keelt, puudus mägironimiseks vajalik varustus, neil ei olnud kaarti ja kolmel neist olid jalas spordijalanõud.

Suurbritannias möllas parasjagu torm Ciara ning Ben Nevise tipus olid halvad ilmastikutingimused: miinuskraadid ja tugev tuul, mille kiirus oli kohati kuni 36 m/s. Invernessi rannavalve helikopter ei suutnud noormehi leida ja selle asemel pidid Lochaberi Moutain Rescue Team päästemeeskonna (LMRT) vabatahtlikud ronima GPSi viite poole, mida üks «mägironija» rakendusega jagas.

«22 meeskonna liiget Ben Nevisel 4-liikmelist gruppi otsimas, kes on mäetipu lähedal lõksus. Ilm on õudne, väga tugevad tuuled ja lumetormi tingimused. Tuulega on temperatuur umbes –20 kraadi,» jagas LMRT meeskond nende ametlikul Facebooki lehel neli tundi kestnud päästeoperatsiooni alguses.

«Esimene ohver leitud, temaga on kõik hästi ning meeskond üritab ülejäänud rühma leida. Rescue 151 (Invernessi linnas asuv päästemeeskond – toim) abistab, kuid on ilmastikuolude tõttu piiratud sellega, mida nad praegu teha saavad. Uuendame niipea, kui meil on midagi teatada,» kirjutas LMRT pärast esimese tudengi leidmist.

Kell 16.15 kohaliku aja järgi leidis meeskond ka ülejäänud kolm «mägironijat». 

«Kell on 19.30. Kõik ohvrid on Rescue 151 abiga transporditud Belfordi haiglasse. Äärmiselt õnnelikud inimesed. Talvevarustus puudus –  neil ei olnud ei jääkirkasid, jäänaelu ja, nii palju kui meie teame, ka kaarti,» kirjutas meeskonna liige pärast päästeoperatsiooni.  

«Kolm kutti olid spordijalatsites!!!» rõhutati imestunult.

LMRT sotsiaalmeedia postituses selgus, et noormehed olid jäisest ja järsust mäenõlvast, kust nad oleksid võinud alla kukkuda, umbes 150 meetri kaugusel. «Tagajärjed oleksid võinud olla palju tõsisemad. [...] Nad elasid üle selle aasta kõige nõudlikumad ilmastikutingimused. Kõik oleks võinud lõppeda väga kergesti hoopis teisiti.»

Päästemeeskonna juht John Stevenson kommenteeris The Timesile, et «see oli puhas rumalus» ja rõhutas, et noormehed «olid idioodid.» Stevensoni sõnul ei ole nad kunagi varem pidanud talvel spordijalanõudes inimesi päästma. «Neil vedas, et nad ellu jäid. Leidsime nad mitusada meetrit üksteisest eemal ja pidime kolmele jää sisse jäljed tegema, et nad alla saada.»

Kõik neli olid Stevensoni sõnul halvasti varustatud ja kaks noormeest olid päästemeeskonna juhi väitel ilmastikutingimuste tõttu eriti halvas seisundis. 

Stevenson jagas aga kiidusõnu oma meeskonnale. «Ma ei saa oma meeskonda piisavalt kiita. Nad riskisid oma eluga ja tegid hiilgavat tööd. Need neli poleks ööd üle elanud, mitte mingil juhul,» ütles Stevenson ja lisas, et neljal tudengil polnud mägironimisest mitte mingeid teadmisi.

Päästemeeskonna liikme Miller Harrise sõnul võtsid tudengid lähedal asuvast Fort Williami linnast takso, et minna Ben Nevise «matkarajale». «Nad olid 15 minuti kaugusel väga ohtlikust kohast ja olukorrast,» tunnistas Harris, kelle sõnul on igasugune matk Šotimaa mägedes praegusel aastaajal tõsine ettevõtmine.

«Inimesed näevad, et sellel on matkaraja nimetus ja arvavad, et see on lihtne kõnnak tippu,» pakkus Harris. 

Päästemeeskonna sõnul olid noormehed nii traumeeritud, et rääkisid vähe, kuid saatsid meeskonnale hiljem haiglast tänusõnad. «Nad olid väga tänulikud,» lisas Stevenson.

Sotsiaalmeedia postituse kommentaarides said neli tudengit kõvasti kriitikat ning paljud soovitasid, et nad peaksid neljatunnise päästeoperatsiooni eest meeskonnale kompensatsiooni maksma.

Eile õhtul jagas LMRT Facebookis postitust, kus selgus, et päästetud noormehed viisidki meeskonnale kingituse: pudeli Šoti viskit, kaks pudelit veini, kaks karpi komme ja 200 naela ehk ligi 240 eurot.

«Päästetud tunnistavad, et nad tegid suure vea ja kahetsevad oma tegu väga,» kirjeldati postituses. «Poisid olid tavakodanikud, kes ehk ei teadnud, mida nad tegema hakkasid. Kuna nad ei ole Suurbritanniast pärit ja neil on väga piiratud inglise keel, ei ole mägironijatele ja matkajatele saadaval olev informatsioon neile kättesaadav,» pakuti noormeeste teole võimalikku leevendust.

«Võib-olla tuleb rohkem mõelda sellele, kuidas teavitada üldist elanikkonda/juhuslikku turisti sellest, kui ohtlikud on meie väikesed mäed ja kui rängad on meie ilmastikuolud ning kuidas see (halb ilm - toim) võib ettevaatamatuid üllatada igal aastaajal,» toodi postituses välja.

LOCHABER MOUNTAIN RESCUE TEAM (LMRT)

Šotimaal paiknev LMRT viib aastas läbi umbes 100 päästeoperatsiooni. Suurem osa neist leiab aset Ben Nevisel, kuid meeskond katab kokku umbes 5000 km² mägist ala.

Nagu enamik mägipiirkondade päästemeeskondi, kogutakse valdav osa nende rahastusest annetuste kaudu.

60ndate lõpus asustatud LMRT pälvis 2013. aastal kuninganna Elisabeth II käest kuldse juubeliauhinna vabatahtliku töö eest.

LMRT ametlik Facebooki lehekülg

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles